In het januari nummer van FIETS Magazine testen we 15 racebanden met de specifieke inzet: veel probleemloze kilometers. In het artikel plaatsten we bij de bespreking foto’s van dwarsdoorsnedes van het rubber. In dat beeld is goed te zien hoe de band is opgebouwd en hoe dik de band, het loopvlak, de anti-lek laag en het karkas zijn. Met behulp van de doorsnedes zijn de diktes gemeten die je terug kunt vinden in de staafdiagram (achterin het artikel) voor een onderling vergelijk. Hieronder geven we nog wat extra informatie over de afbeeldingen om eea te verduidelijken. Fiets nr.1 is overigens zonder verzendkosten te bestellen op tijdschriftnu.nl.

In het artikel vind je naast de meetwaardes van de diktes ook de volgende metingen overzichtelijk terug in staafdiagrammen:

  • Weerstand tegen stootlek
  • Weerstand tegen insnijdingen
  • Rolweerstand
  • Ter referentie deden we ook een test met een Conti 4000S2 om het verschil in ‘snelheid’ te onderzoeken tussen de ‘zwaarst’ lopende band.

Bontrager
De scherp geprijsde band binnen de racebanden van Bontrager is voorzien van een 60 TPI karkas. Ten opzichte van de AW3 heeft de AW2 een net wat dikker loopvlak. Qua rolweerstand zien we dat de AW3 dankzij een 120 TPI en minder dik rubber sneller is. De anti-leklaag in de AW3 is dan wel dunner, qua doorprikkracht is de score beter t.o.v. de AW2.

Continental
We testten de GP 4-Season en de GP in een draadversie. Qua opbouw zien we dat de GP voorzien is van een dikker loopvlak. De 4 Season heeft weer een robuuster en sterker karkas wat te zien is in de meerdere laagjes om in zware omstandigheden te kunnen overleven.

Hutchinson
Duidelijk zichtbaar in de dwarsdoorsnedes is het dikkere loopvlak van de Intensive 2. De lekbescherming is in beide banden relatief dun. De score op doorprikkracht is gemiddeld binnen de testrange.

Michelin

Duidelijk zichtbaar in de doorsnedes van de Pro4 Endurance en Lithon 2 is de rode versterking van het karkas. Hierboven zien we nog een extra laag om insnijdingen te voorkomen. De Pro4 is duidelijk ook op snelheid gebouwd: we zien geen extra dikke anti-leklaag.

CST
De Cito is van CST een  nieuwkomer voor de race markt. De band is minder robuust gebouwd wat te zien is in de minimale dikte van het loopvlak. De score op weerstand tegen insnijdingen is opvallend goed, de dunne anti-lek bescherming die nauwelijks in de doorsnede te zien is werkt dus effectief.

 

Schwalbe
We testten de vernieuwde Durano-lijn. Bij de Plus-versie is duidelijk de dikke anti-leklaag te zien in het blauw gekleurde vlak. Dit is een zachte laag die er vooral voor zorgt dat insnijdingen doordringen tot de binnenband. De totale band is de dikste binnen de testrange. De Durano DD heeft een breaker laag die geheel over de band loopt. Hierdoor zijn de zijwangen ook sterk maar dit levert wel een hoge rolweerstand op. De ‘gewone’ Durano is voorzien van een smalle anti-leklaag net onder het loopvlak die blauwgekleurd is.

Vredestein
De Fiammante is de trainingsband binnen de range racebanden van Vredestein. Dit is ook duidelijk te zien in de dikte van het loopvlak. In het geel gekleurde vlakken is de anti-lek laag te zien. Bij de Fortezza Senso Xtreme Weather zit deze laag beduidend netter. Bij de Fiamante is de afwerking grillig waardoor een insnijding op net de verkeerde plek eerder voor een lekke band kan zorgen.

Vittoria
Nieuw is de Rubino Pro Endurance. Deze band heeft een kenmerkende opbouw zonder extra dikke stevige anti-leklaag maar juist een erg dik loopvlak. Op de bovenkant van het doorsnede beeld is de profilering van de band goed terug te zien.