Het vakantieseizoen is in volle gang en inpakken hoort daarbij. Dat zorgt nog weleens voor de nodige hoofdbrekens. Hoe ga je gestructureerd op pad? Redactienomade Rob heeft slimme tips.

Als reizende reporter leef ik meer dan de helft van de maand uit mijn koffer. Inpakken gaat op de automatische piloot en nog maar zelden vergeet ik iets. Daarvoor heb ik de nodige hulpmiddeltjes bedacht. Ik deel er acht.

1. Pak je spullen altijd in de avond voor je vertrekt, of nog eerder. Mocht je dan toch wat vergeten zijn, dan denk je er sneller aan voordat je daadwerkelijk vertrekt.

2. Begin bij het inpakken altijd met de twee meest essentiële fietsspullen: je helm en schoenen. Met een T-shirt aan kun je prima fietsen, zonder handschoenen red je het ook nog. Maar zonder helm fietsen is een no-go.

3. Ga je een dagje fietsen in de heuvels, of gewoon een toertocht rijden om de hoek? Zorg voor je eigen ‘deodouche’. Neem een handdoek mee en wat waslotion. Dat hoeft geen duur spul te zijn, een bidon met water en zeep is al genoeg om fris op het terras een pintje te drinken. Kleed je na de rit ook meteen om. Niemand heeft er baat bij dat je die stinkende fietsbroek nog uren blijft dragen.

4. Ga je met het vliegtuig? Dan is de ruimte beperkt. Gebruik je schoenen als opbergruimte. In mijn maatje 47 zitten standaard mijn hartslagband, zonnebril, fietscomputer en multitool. Alle accessoires die ik standaard nodig heb, tover ik zo bij het omkleden zonder zoeken tevoorschijn.

Fietsvakantie inpakken

5. Blijf je meerdere dagen weg? Neem dan een waszak mee. Liefst geen vuilniszak waarin je kleding gaat broeien, maar een open zak waar voldoende inpast. Zo houd je alle vuile kleding makkelijk bij elkaar en loop je niet de hele dag te zoeken.

6. Tel vooraf hoeveel dagen je gaat fietsen. Bepaal aan de hand daarvan wat je meeneemt. Probeer voor iedere dag een schone fietsbroek bij je te hebben. Een fietsshirtje wassen is zo gedaan. Met een vieze broek of natte zeem de volgende dag weer vertrekken is nooit fijn.

7. Maak pakketjes per dag en bouw deze laag per laag op. Sokken, broek, ondershirt, shirt en eventueel accessoires als armstukken. Denk eraan, ook al vlieg je naar Ibiza, neem altijd regenkleding mee. Geen zin in graaien en zoeken op je bestemming? Label dan de pakketjes per dag. Of stop alle shirts en alle broeken bij elkaar. Zo heb je binnen een handomdraai je outfit te pakken.

8. Reis je per vliegtuig, flixbus of trein? Zorg altijd dat je tas of koffer is voorzien van je naam. Fiets Travel wenst je een prettige vlucht en fijne vakantie!

Fietsvakantie inpakken