De Kale Berg heeft een ongelofelijke aantrekkingskracht op fietsers. Zeker niet zonder reden! Het is en blijft een legendarische en beestachtige beklimming, met een rijke wielerhistorie. En daarbij is er in de regio nog genoeg moois te fietsen. CycloWorld zet 6 tochten op een rij.

Door CycloWorld

1. GF Mont Ventoux (12-6)
Verreweg het grootste evenement in de regio. Een echte granfondo: met tijdsmeting en klassement dus. Prachtig parcours waarin naast de Ventoux zelf ook de beeldschone Gorges de la Nesques zit. Voor 2022 zijn de routes compleet vernieuwd, de lange afstand neemt toe naar 152 km met 3600 hoogtemeters. De organisatie denkt daarnaast serieus na over een ultrafondo.

Bekijk hier meer.

2. Mon Ventoux (25-6)
Schitterende door het Belgische Sporta georganiseerde toertocht, op de flanken van de Ventoux. Veelzijdig evenement met naast een tocht voor de racefiets ook een gravel/MTB-variant en zelfs een wandeling. Voor ieder wat wils dus. In de langste afstand van 173 km/4529 hm ga je 2x naar de top, en verder beklim je nog de Col d’Aulan, Col de Perty, Col St. Jean en Col de l’Homme Mort. Als dat te veel is, zijn er ook diverse kortere afstanden.

Lees hier meer.

3. La Ventoux Sud
Kleinschalige cyclo die het anders doet: in het parcours is er alleen ruimte voor andere beklimmingen dan de Ventoux zelf. O.a. de Col de Macuègne en de Col de l’Homme Mort, maar ook de Gorges de la Nesques komt voorbij. Er zijn twee afstanden, waarvan de langste 145 km met 2300 hoogtemeters telt. De datum voor 2022 is nog niet bekend, maar doorgaans wordt de tocht begin september verreden.

Lees hier meer.

4. Tour du ALS (9-6)
Er zijn diverse goededoelenevenementen rond de Ventoux, de Tour du ALS is zonder meer één van de bekendere. Diverse routes, variërend van 43 km met 1652 hm tot wel 150 km met 4706 hm. Uiteraard is de bedoeling dat er geld wordt opgehaald voor de Stichting ALS. In 2021 was dat ruim 1,2 miljoen euro! Start is overigens in Malaucène.

Lees hier meer.

5. Ventoux Xtreme MTB – Le Raid
Wie denkt dat je alleen met de racefiets mooi kunt fietsen op en rond de Ventoux, komt bedrogen uit. Deze tweedaagse etappekoers (totaal 205 km / 5850 hm) is er in twee smaken: er is een “light” variant mocht de gewone versie te heftig zijn. Je beklimt uiteraard ook de Ventoux via de onverharde zijde. Meedoen kan als duo of alleen. De datum voor 2022 is nog niet bekend, maar waarschijnlijk eind oktober.

Lees hier meer.

6. Ventoux Gravel Classic
Van dezelfde organisator als de voorgaande tocht is er de Ventoux Gravel Classic. Een veelzijdig evenement, want er is een bikepackingvariant en een gewone. De eerstgenoemde is 2-daags en telt 140 km / 4200 hm totaal. De gewone versies zijn naar keuze 140 km/3500 hm of 60 km/1800 hm. De datum voor 2022 is nog niet gekend, maar dit evenement vindt meestal de week voor de hiervoor besproken Ventoux Xtreme MTB – Le Raid plaats.

Lees hier meer.

Mont Ventoux