Het wegseizoen loopt al even op volle toeren. De mountainbikers mogen dit weekend voor het eerst ‘echt’ aan de bak. De wereldbeker in Albstadt is de traditionele seizoensopener. De eerste clash of the titans, inclusief Mathieu!

In aanloop naar de wereldbeker zijn er inmiddels al de nodige UCI-wedstrijden gereden. In de categorie 1.1, 1.2 en met name in Italië en Spanje werden de nodige omlopen uitgezet. Waar deze wedstrijden normaal bezet zijn met een handje vol toppers leek nu iedere wedstrijd een wereldbeker. Renners zijn hun seizoen niet zeker en pakken iedere kans om koersritme op te doen of de sponsor in het zonnetje te zetten. Dit leidt ertoe dat we al meermaals hebben mogen smullen van een veld met dik 150 rappe mannen en bijna de hele top van het XCO-wereldje aan het vertrek.

Zo zagen we Nino Schurter in Elba al een duel uitvechten met Avancini. De Braziliaanse raket die vorig jaar voor het eerst een wereldbeker won. Het parcours in Elba was trouwens meer dan wereldbekerwaardig. Bekijk de video hieronder.

Parcours en omstandigheden

Albstadt is al jaren ‘de eerste’.  Een beetje nattigheid zijn we in Duitsland dan ook wel gewend. De laatste jaren is er hard gewerkt om het parcours meer ‘blubberproof’ te maken. Veel paden kregen een granulaat verharding en bochten werden met houten hindernissen verstevigd. Buiten dat dit de wedstrijd leuker en mooier maakt om naar te kijken is het ook noodzakelijk. De ondergrond in Albstadt verandert bij het vallen van de eerste regendruppels namelijk direct in een soort ijsbaan. Groene zeep, netjes glimmend opgepoetst met een Zamboni uit Heerenveen. Spiegelglad kan het daar zijn.


Een beetje regen zijn we wel gewend inmiddels…

De shorttrackwedstrijd die vanavond op het programma staat wordt waarschijnlijk een blubberfestijn van jewelste. De temperatuur schommelt tussen 0 en 5 graden. Regen wisselt sneeuw af en van groen gras tussen de linten kunnen we inmiddels niet meer spreken. Tijdens het weekend zal de temperatuur zo’n 20 graden stijgen en ook de zon zijn werk doen. Prima kans dat het zondag dus totaal anders is.


Ook dit jaar geen publiek helaas…

Wie maken er kans?

Omdat de keuze aan wedstrijden momenteel niet reuze is zien we een overvolle startlijst. 183 mannen en 135 vrouwen kleuren de startlijst. De beste 30 mogen vanavond aan de bak in de shorttrack, een korte wedstrijd op aangepast parcours waarbij de uitslag de startpositie voor de wedstrijd van zondag bepaald.

Bij de mannen is een breed veld aanwezig. Blijft het regenen dan zijn namen als Mathias Fluckiger (winnaar in Albstadt 2019, ook in de modder) en Jordan Sarrou mannen om in de gaten te houden. Sarrou fietsten afgelopen najaar in modderige omstandigheden naar zijn eerste wereldtitel in Leogang.


Fluckiger in Albstadt 2019…

Blijft het droog, dan kan het een tactisch steekspel worden. Er zijn te veel kanshebbers op dit niet heel selectieve parcours. De klimmen zijn redelijk breed, en vrij egaal qua stijgingspercentage. De afdalingen mogen voor wereldbekerbegrippen niet tot de lastigste gerekend worden.

Voor Nederland komt bij de elite natuurlijk Mathieu van der Poel aan de start. Buiten Mathieu mogen we onze ogen richting op Milan Vader, momenteel 5de op de UCI-ranking. Vader liet al diverse mooie prestaties zien de afgelopen weken. Die is er klaar voor!

Andere namen die niet op de bingokaart mogen missen zijn Henrique Avancini, Nino Schurter, Maxime Marotte, Stephan Tempier, Gerhard Kerschbaumer, Ondrej Cink, Victor Koretzky en nog minstens vijftien andere namen die hoge ogen kunnen gooien. Denk aan Andreassen, Braidot, Valero of Cooper. Outsiders? Hebben we ook. Vlad Dascalu van het Trek Pirelli Team is in goede doen momenteel. Net als natuurlijk Tom Pidcock. Het crossende World Tour-winnende multitalent van INEOS-Grenadiers maakt zijn wereldbekerdebuut bij de elite mannen. Pidcock won vorig jaar nog in Nove Mesto bij de beloften, net als het WK e-bike in Leogang.


Wordt het Mathieu? Of wellicht één van de andere toppers…

Andere ‘darkhorses’? Jose Ulloa Arevalo, een Mexicaan die we vorig jaar mochten ontdekken en direct podium wist te rijden in Tsjechië. Maar ook Lars Forster, de tweede man van Scott is altijd goed in Albstadt.

Dames

Bij de vrouwen is de kans op Nederlands succes wellicht nog groter dan bij de mannen. We hebben dan wel Mathieu, we hebben ook Anne Terpstra en Anne Tauber. Beide Anne’s deden het al goed in het voorseizoen. Van de vier wedstrijden die Terpstra dit jaar al fietsten finishte ze slecht één keer buiten het podium. In Haiming (HC) en de Bundesliga in Obergessertshausen wist ze al te winnen. Buiten deze twee grote motoren start ook veldrijdster Ceylin del Carmen Avarado voor het eerst tussen de elite dames. Afgelopen seizoen wist ze bij de belofte nog de nodige prijzen binnen te harken. De vraag is wel of ze met haar startpositie (ze mag als 99ste opstellen) ver genoeg naar voren kan rijden.

Word het geen Nederlandse, dan dichten we kansen toe aan wereldkampioen Pauline Ferrand-Prévot of de eveneens Franse Loana Lecomte. Andere snelheidsduivels zijn Kate Courtney, Jolanda – witte krullen – Neff en Evie Richards.

Ook bij de dames hebben we een rijtje dames die zo maar voor veel knaken kunnen zorgen bij het wedkantoor. Isla Short, Haley Smith en Elisabeth Brandau hebben we aangestipt als underdog. Net als olympisch kampioene van de Spelen in Rio Jenny Rissveds.


Isla Short weet wat blubber is…

Waar kijk ik het?

De shortrace is vanaf 17:20 te volgen op redbull TV. Op zondag schakel je om 11 uur in voor de dames XCO finale. Na een flinke lunch mag je jezelf rond 14:15 opnieuw in de zetel zetten voor een potje apenrots knokken bij de heren. De wedstrijden zijn ook te volgen via Ziggo TV.

Zaterdag wordt er ook gekoerst. Dan rijden de junioren en belofte heren en dames. Ook hierbij rijden een aantal sterke Nederlandse dames en heren. Deze wedstrijden zijn te volgen via de UCI livetiming website.

Namen om in de gaten te houden? Puck Pieterse en vooral Fem van Empel bij de dames. Voor de heren mag je een kruisje zetten rondom Frits Biesterbos. Bij de Junioren zijn het Tom Schellekens en alleskunner Tibor del Grosso die zo maar eens vooraan kunnen zitten.