Gelletjes en sportrepen zijn effectief, maar ook zelfgemaakte rijsttaartjes, flapjacks en avocado’s zijn aanraders. Natuurlijk voedsel is erg belangrijk omdat het verteringssysteem minder moeite heeft met het verwerken van ‘echt voedsel’. Wist je dat Andy Schleck bijvoorbeeld avocado’s onderweg at?

Gels, energierepen en proteïneballen zijn func­tionele prestatiesnacks gedurende een lange inspanning, maar tijdens normale trainings­ritjes doe je je maag – én je smaakpapillen – een groter plezier als je het houdt bij natuurlijke snacks. Het verteringssysteem heeft minder moeite met het verwerken van ‘echt voedsel’ en, omdat het veel smakelijker is, zul je minder snel geneigd zijn om te kiezen voor een groot stuk chocoladetaart met slagroom als je stopt voor een bakje koffie.

“Een brioche met Philadelphia­ kaas en jam is de favoriete snack als we stoppen tijdens een rit”, ver­telt Nieuw­-Zeelander Tom Scully van EF Pro Cycling. “Het is niet zo droog, makkelijk weg te krijgen en het smaakt heerlijk. Het is belang­rijk om normaal voedsel te hebben als aanvulling op alle sportvoeding die we krijgen als we onderweg zijn.” Ian Boswell, onlangs gestopt als prof bij Katusha­ Alpecin, houdt ook erg van natuurlijke voeding. “Tijdens een race gebruikte ik gels, maar onze soigneurs maakten ook altijd rijsttaartjes, panini’s, rijstcake en dat soort zaken.”

“Ik houd van avocado en vroeg mijn team altijd om wat avocado in kleine zakjes bij de bevoorrading.”

Het is niet moeilijk om online recepten te vinden voor zelf te maken fietsvoeding. Op de site van Britisch Cycling staat zelfs een receptenlijst met topsnacks als flapjacks met fruit en gemixte zaden, maar ook rijstcakes met creamcheese. De sleutel is je crea­tiviteit gebruiken. “Ik begon met het eten van avocado op de fiets”, zegt Andy Schleck, winnaar van de Tour de France in 2010 (na schorsing van Contador). “Het is een goede bron van gezonde vet­ten om energie uit te halen. Ik houd ervan en vroeg mijn team altijd om wat avocado in kleine zakjes bij de bevoorrading. Het was uniek. Ik heb het nooit iemand anders zien doen. De chefs van het team sne­den het vooraf en besprenkelden het met wat citroensap zodat het niet zou verkleuren. Dan verpakten ze het in papier en kon ik het eten terwijl ik op de fiets zat.”

Flapjacks

Vijf slimme weetjes

1. De verborgen kracht van lange ritten
Om je metabolisme gezond te houden kun je beter lange fietsritten maken dan sessies in de sportschool afwerken. Fins onderzoek toont aan dat bloedsuiker­ en cholesterolwaarden bij fietsers veel beter zijn dan bij gewichtheffers.

2. Slapeloosheid vergroot de kans op blessures
Een studie van de universiteit van Harvard laat zien dat jonge atleten, onder wie fietsers, die minder dan acht uur per nacht slapen 70 procent meer kans op een blessure hebben.

3. Koude kermis
Nieuw onderzoek stelt vast dat wie gelooft dat een koud bad helpt bij het herstel na een inspanning, van een koude kermis thuiskomt. Het kan zelfs een tegengesteld effect hebben, aldus het Journal of Physiology.

4. Actieve vakanties
Zelf een Touretappe rijden? Of een bike-hike door de jungle? Doen! Uit een studie onder 2000 personen, uitgevoerd door Heathrow Airport, bleek dat vier van de tien Britten een actieve vakantie boeken om de adrenaline te laten stromen. Het helpt tegen stressverschijn­selen, zeggen ze.

5. Extra proteïne
Een beetje proteïne toevoegen aan je ontbijt voorkomt lekkere trek later op de dag. Onderzoek van de universiteit van Missouri toont dit aan. Noten, zaden, vlees en eieren zorgen voor genoeg proteïne om je niet te laten snacken.


Dit is een artikel uit de Trainings- en Voedingsgids, hier te bestellen met Fiets 11 voor €8,45.