Als je op zoek bent naar hulpmiddelen om nóg meer uit je training te halen, probeer dan eens zure kersen. Kersensap is rijk aan polyfenolen (vooral flavonoïden en anthocyanen), stoffen met sterke anti-oxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die het spierherstel ondersteunen. Als extraatje bevatten kersen ook nog eens veel melatonine, een hormoon dat helpt om beter te slapen.

Hoeveel?

Of het verstandig is om zeer regelmatig kersensap te drinken is nog maar de vraag; daarvoor is in ieder geval nog geen wetenschappelijk bewijs geleverd. Het afzwakken van de ontstekingsreactie die gewoonlijk optreedt na training zou er namelijk voor kunnen zorgen dat het trainingseffect in het algemeen kleiner wordt en dat is niet de bedoeling. Wat wél uit onderzoek blijkt is dat het drinken van kersensap bijdraagt aan sneller spierherstel en betere spierontwikkeling, en dat het eventuele spierpijn na een inspanning vermindert. Een kersenkuur heeft vooral zin na een cyclo, een zware training of tijdens een meerdaagse wedstrijd: op die momenten is herstel belangrijk om de volgende dag opnieuw te kunnen trainen of presteren. Gaat het om een eendaags evenement waar je zo snel mogelijk van wilt herstellen, neem dan eenmalig binnen een half uur na de inspanning 30 ml kersenconcentraat aangelengd met water. Rijd je een meerdaagse, neem dan tweemaal daags 30 ml van vier dagen vóór de race tot en met de laatste rit.


Dit artikel komt uit onze Beter Eten special. Dit 124 pagina’s dikke magazine vind je in de winkel én in onze eigen shop.

Beter Eten geeft je praktische informatie om je voeding en leefpatroon optimaal af te stemmen op de doelen die jij als triatleet, wielrenner of mountainbiker hebt gesteld. Uiteraard blijf je daar heerlijk bij eten, daar zorgen we wel voor!

Beter Eten is een coproductie van Fiets en delicious.

Van zure kersen kun volop voordelen plukken, zoals beter slapen en sneller herstellen

Voordelen

Kersen bevatten veel melatonine en het ligt dus voor de hand dat je er beter van gaat slapen: het hormoon melatonine is cruciaal voor de cycli van diepe slaap. Uit diverse onderzoeken blijkt dan ook dat het consumeren van kersensap kan leiden tot significant langer en beter slapen. Wil je dit zelf uittesten, neem dan een half uur voor je gaat slapen een mengsel van 30 ml kersenconcentraat en 250 ml water.

Voedingswaarde per 100 gram

  • 50 kcal
  • 0 gram vet
  • 12 gram koolhydraten
  • 1 gram eiwit

Recept: Zure kersen-smoothie

Ingrediënten

  • 400 ml magere melk, of magere gearomatiseerde melk (voor extra koolhydraten)
  • 30 gram vanillewhey
  • 1 bevroren banaan
  • 1 30 ml-zakje kersensapconcentraat

(Kersenconcentraat is gemakkelijk online te bestellen, bijvoorbeeld via Vitaminestore.nl. Je kunt ook bestellen bij Healthspan Elite, de officiële leverancier van Team Sky. Dan weet je zeker dat je goed zit…)

Bereidingswijze

1. Doe alle ingrediënten in een blender.
2. Mix tot je een gladde smoothie heb, en serveer.