Het stormt vandaag. De zonnepanelen waaien van de daken, auto’s staan niet veilig voor takken van de boom (of zelfs hele bomen) en fietsen is een onbegonnen zaak. Of toch niet? Hier moet je letten als je vandaag toch je trouwe tweewieler uit de schuur haalt.

Oh, wat is het vandaag verleidelijk om niet te fietsen of Zwift aan te slingeren. Maar ergens is fietsen tijdens stormachtige omstandigheden ook heel mooi. Het is zwaarder, heroïscher en een keer iets anders dan anders. Maar ook het gevaar schuilt om de hoek.

Geen hoge velgen

Leuk hoor, zo’n aerofiets. Maar vandaag is het misschien beter om dat prachtige setje wielen met hoge velgen even thuis te laten. Hoge wielen pakken veel meer wind, en dat is op zo’n dag als vandaag even niet heel slim. Daarnaast rijdt het niet echt lekker als je om de haverklap een klap van de wind krijgt.

Niet onder bomen

In het bos fietsen is ook niet heel slim. Overal liggen takken en op zo’n dag als vandaag heeft je helm het zwaar te verduren. Maar probeer ook zo min mogelijk onder bomen door te rijden op de weg, want ook daar loert het gevaar. Kortom: het is verleidelijk om uit de wind te fietsen, maar vandaag is een open vlakte misschien toch iets beter.

Kijk uit voor gebouwen

Hetzelfde geldt voor gebouwen. Niet dat daar takken vanaf kunnen vallen, maar om elk hoekje krijg je wel een flinke optater van de wind. Houd er dus rekening mee dat als je een (hoog) gebouw passeert, je niet veel later de rekening krijgt gepresenteerd.

Leunen in de wind

Je hebt het idee dat je elk moment om kan vallen, maar door goed te balanceren op de fiets blijf je overeind. Er komt wat techniek bij kijken, maar iedereen moet dit wel kunnen.

Niet over bruggen

Nog een tip: fiets niet over het water, dus vermijd bruggen en viaducten. Daar waait het harder dan op het vlakke en heb je soms het gevoel dat je van de brug af wordt geduwd.

Handen aan het stuur

Logische tip: houd je handen aan het stuur. Even grabbelen in je achterzak of een selfie maken met je telefoon? Vergeet het maar. Stap netjes af op een plek waar het beschut is en doe dan je ding.

Ideale dag voor Strava

Moeten we dan allemaal maar waarschuwen? Nee hoor, vandaag is het ook een mooie dag om onbereikbare Strava-records uit de boeken te rijden. Een segmentje waar de KOM op een snelheid van meer dan 60 km/u gemiddeld staat? Vandaag krijg je – als de wind gunstig staat – dé kans om het record te verbreken. Niet iedereen is overigens fan van deze methode, want ‘eerlijke KOM-houders’ zouden je best kunnen flaggen.

Pak de trein

Leuke tip: pak de trein tegen de wind in en stap ergens uit om met meewind terug naar huis te fietsen. Het kan natuurlijk ook andersom, maar dan ben je waarschijnlijk drie keer zo lang onderweg.