Het suspension lab is vrij nieuw binnen in het gebouw van Specialized. Via een omweg komen we de smetteloze ruimte binnen. Het is met recht een laboratorium. Van de grond eten? Geen probleem! De ruimte is gevuld met nieuwe modellen. Gekoppeld aan diverse telemetrie systemen. In de hoek een eigen werkplaats met draai- en freesbank. Nieuwe ideeën en aanpassingen kunnen a la minute worden uitgevoerd.

Een computer op de fiets meet hoe de vering functioneert in praktijk.

Diverse testopstellingen worden gebruikt om de werking van de kinematica (veereigenschappen) te controleren en na te meten. In de praktijk kunnen zaken nu eenmaal anders uitvallen dan gedacht. De telemetriesystemen op de fietsen -netjes weggewerkt in de swat deur- zorgen ervoor dat na praktijktesten deze gegevens verder kunnen worden vergeleken.

Met een aparte testbank zijn vork en demper instellingen na te meten. De mate van rebound, de hoeveelheid platform en compressie. Alles wordt digitaal gemeten en is direct uit te lezen. Door dempers en vorken op maat te tunen zijn de veereigenschappen naar wens aan te passen. In het lab wordt dus niet alleen het veersysteem zelf uitgedacht en getest. Ook de speciale tuning voor dempers en vorken wordt hier bepaald. Uiteindelijk gaan de grote merken als Fox en RockShox de producten inclusief gevraagde tuning leveren.

Het Specialized Downhill Team wordt ondersteund door Öhlins. Het Zweedse merk is dan ook ruimschoots terug te vinden in de werkplaats. Met stikstof machines, service parts en nieuwe vorken. Met recht een snoepwinkel voor de mountainbike freak.

Morgen het laatste deel van ons fabrieksbezoek.