Het kantoor in Morgan Hill bestaat uit drie gebouwen. Het hoofdkantoor is gevuld met het museum en de kantine. Maar ook vind je er de hele R&D afdeling terug. Aan de overkant van de straat vind het saaiere werk plaats. Enkel bureaus en excel files daar. 100 meter verderop lopen we de windtunnel tegen het lijf.

Specialized bouwde in 2013 als enige fietsmerk een eigen windtunnel. De wintunnel noemen ze hem zelf liever. Een windturbine speciaal ontwikkeld om testen met fietsen uit te voeren. Een draaibare schijf waarop een fiets, of onderdelen past is het middelpunt van dit bijzondere gebouw. Diverse mensen houden zich dag in dag uit bezig met het optimaliseren van de aerodynamica van de hele Specialized range. Nagenoeg ieder product wordt in de windtunnel getest.

Bijzonder is de (klimaat)kamer aangrenzend aan de windtunnel. Een enorme lopende band, in huis ontworpen om diverse windtunnel tests in praktijk na te lopen. Renners rijden ‘los’ op hun eigen fiets op de lopende band terwijl allerlei medische zaken gemeten kunnen worden. Door middel van een zuurstofmasker is hoogte te simuleren. De verwarming gaat aan wanneer de zomer moet worden nagebootst.

De windtunnel is een enorm gevaarte. Windstromen tot 90 kilometer per uur kunnen worden gesimuleerd. We staan korte tijd in het middelpunt van de tunnel wanneer de turbine vol aan staat. Storm op zee! Hangen tegen de wind. …. verteld ons hoe het testen in zijn werk gaat. Ben je benieuwd wat er zoal allemaal in de windtunnel getest wordt? kijk dan hier eens naar.

Morgen lopen we rond in het testlab. Hier worden ontwikkelde producten getest op stijfheid en duurzaamheid.