Trek, Specialized, Cannondale. We kennen ze allemaal. De bekende merken uit de fietsbranche. Nu zijn deze drie toevallig allemaal Amerikaans. Net als nog een heleboel (voornamelijk) mountainbike merken. Maar de wereld staat niet stil en in elk land zijn wel mooie merkjes te vinden. Soms met wat speurwerk, andere zijn duidelijker zichtbaar. We struinen Europa af op zoek naar merken waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt. Vandaag: Italiaanse tuningspracht.

In Italië is het weightweenie vuurtje namelijk nog lang niet uitgedoofd. Daar kicken fietsende grassprieten met veel te fel gekleurde pakjes nog op uitgeboorde boutjes en bijbehorend carbon maatwerk. We hebben daarom vijf fietsen voor je verzameld. Bijna allemaal met de hand in Italië gemaakt. Sommige ultralicht, andere vooral met een heel erg eigen mening. Eén ding hebben ze allemaal gemeen. De Italiaanse marketing en bijbehorende website en fotografie is lekker ‘authentiek’

SG Compositi, ook wel bekend als Grigio Carbonio maakt diverse fietsgerelateerde producten. Zo hebben ze bizar lichte stuurpennen in het gamma, net als een onverkoopbaar driespaaks carbon wiel inclusief bijbehorende smakeloze Italiaanse styling. SG vindt zijn thuisbasis in Magnago, ten noorden van Milaan in de contreien van Lombardije.
www.grigiocarbonio.it

J-emm. wordt bedacht, ontwikkeld en gemaakt in Italië. Iets boven Modena achter een grote houten deur staat een piepkleine fabriek waar complete monocoque frames uit de grond worden gestampt. Van aero racefiets tot lichtgewicht hardtail. Het meest bijzondere is dat J-emm een lefty-achtige éénbenige vork aanbiedt voor je racefiets. Volledig uit carbon gemaakt. Geen enkel idee waarom je het zou willen hebben, cool is het zeker!
j-emm.it

Formigli draait al even mee. Het merk met zijn roots in Florence bouwde al stalen frames in de tijd dat coureurs nog snorren hadden en leren schoenen. Nu maken ze met de hand op -zeer- kleine schaal carbon frames. Eerst aanbetalen, dan bouwen.
formigli.com

Protek Mooi in het midden van het land, kort aan de Adriatische kust in Loreto Aprutino vinden we Protek. Van crossfiets tot volledig geveerde mountainbike. We zijn een beetje bevooroordeeld, ‘onze’ Hans rijdt namelijk ook op zo’n italiaans raspaard in de tijden dat hij niet voor Fiets aan het werk is. De fietsen van Protek zijn heerlijk Italiaans. Niet te vooruitstrevend en vooral licht, snel en vol met spikkellak.
cicliprotek.it


Ancillotti

Waarschijnlijk heb je van dit merk nog nooit gehoord. Hoeft ook niet. Ancillotti maakt enkel fietsen om mee bergaf te rijden. Toch zijn ze het bekijken waard. De gepolijste aluminium frames worden met de hand gemaakt waardoor er geen één echt hetzelfde is. Oprichter Alberto Ancillotti is de bedenker van het ‘pull shock’-veersysteem. Ken je vast niet, maar wanneer je de MXGP aanzet op tv, dan hebben nagenoeg alles crossmotoren tegenwoordig zo’n systeem. Ancillotti maakt niet alleen hun frames zelf, zo’n 50 per jaar. Ook de dempers komen uit eigen huis Uhm schuur.
ancillotti.com

Leonardi
Heb je ooit een mountainbike met Lefty voorvork gehad, dan is er een grote kans dat je weleens van Leonardi hebt gehoord. Ze maken dan ook niet enkel frames. Leonardi is vooral bekend om hun tuning materiaal. Eigen cassettes, lichte sturen of cnc gefreesde cranks. Ze maken het allemaal.
leonardifactory.com

Zero Uno
Oke, eerlijk is eerlijk. Zero Uno komt niet uit Italië. Of, het bedrijf is gevestigd in de States. De eigenaar echter is een op en top Italiaan. Net als de styling van de producten die ze op de markt brengen. Zero Uno is trouwens ook een retestrakke vrij onbekende sportwagen van een miljoen of anderhalf.
zerounobikes.com