Waar moet je op letten en wat heb je nodig?
Eerst maar eens, wat heb je nodig? Een fiets, pedalen, schoenen, een helm en een fietsbroek met zeem. Er kan nog veel meer bij, maar hiermee kun je van start. Als je op zoek gaat naar een leuke tweedehands fiets moet je rekenen op een prijs van minimaal 300 euro. Daarvoor koop je een oudje, van aluminium, maar wel met veel versnellingen en als het goed is een redelijke set wielen. Voor schoenen, helm en een fietsbroek ben je nog eens minimaal 150 euro kwijt, als je een beetje kwaliteit wilt. Tegenwoordig hebben veel racefietsen schijfremmen, maar dat is geen must. Een racer met velgremmen remt ook prima en is 2e hands een stuk voordeliger. Je kunt zoeken op Marktplaats.nl, 2dehands.be, op sites van fietsenwinkels of op ons eigen forum. De maat kan lastig te bepalen zijn voor een beginner. Even passen is altijd een goed idee. In een winkel kunnen ze je hierin adviseren, koop je via Marktplaats dan moet je echt even proefzitten. Een simpele stelregel is dat je met je hiel op het pedaal moet kunnen rusten terwijl je been net niet helemaal gestrekt is terwijl je op het zadel zit. De zadelpen mag niet teveel uitsteken, op de achterkant zit een streepje zodat je weet welk deel er minimaal in moet zitten.
Kettingchecker in actie.
Technische check
Als de maat goed is kijk je of de fiets in goede staat is. Daarbij let je op de lagers, de aandrijving, het schakelsysteem, de banden en de remmen. Wielen, trappers (vanaf nu pedalen), crankstel en stuur moeten soepel draaien, maar zonder speling. Als je de voorrem inknijpt en vooruit probeert te rijden moet je in het balhoofd (daar waar de buis van je voorvork doorheen gaat) geen speling zien/voelen. Wielen kunnen speling hebben bij de naaf. Dat voel je snel genoeg als je het wiel zo breed mogelijk vastpakt en 1 hand wegduwt en de ander naar je toetrekt. Daar moet ook geen speling voelbaar zijn. Hetzelfde kun je doen met de cranks (waar de pedalen op zitten). Ook daar mag geen speling op de lagers zitten. De ketting en de tandwielen vormen de aandrijving. Met een simpele kettingchecker kun je meten of de ketting niet te ver versleten is. Als dat wel het geval is, moet je bijna altijd ook de achtertandwielen (cassette) vervangen. Bij elkaar een uitgave van een paar tientjes, afhankelijk van hoeveel kransjes en welk merk/type. Als je het zelf wilt doen, heb je daarbij ook nog gereedschap nodig, een kettingzweep, cassetteafnemer en een kettingpons.
Ketting en tandwielen zien er nog als nieuw uit.
Schakelen
Schakelen moet soepel en redelijk snel verlopen. Dat test je door het achterwiel even op te tillen, de verkoper aan de trappers te laten draaien terwijl je ondertussen schakelt met de shifters op het stuur. Nog beter is om het te testen tijdens een testritje. Slecht schakelen kan ook een kwestie van afstellen zijn. Op onze site hebben we wel een video met uitleg hoe je dat aanpakt. De banden moeten niet vlak afgesleten zijn en niet teveel sneetjes hebben. Kijk ook even of de zijkant niet uitgedroogd is. Bij de remmen gaat het vooral om de remblokjes, check even of die niet teveel afgesleten zijn. Vervangen is trouwens een makkie en kost je echt geen rib uit je lijf. Als je dan een mooi fietsje gevonden hebt, zorg dan dat je wat geld overhoudt voor een helm, een broek met zeem en een paar schoenen voor klikpedalen. Als die pedalen al op je ‘nieuwe’ fiets zitten, zorg dan dat je wel de juiste schoenplaatjes er bij koopt, anders past het niet. Dit artikel is bij lange na niet uitputtend. Ons forum is een plek boordevol extra informatie en de forumleden zijn altijd bereid je op weg te helpen. Ze kunnen je ook helpen kiezen tussen verschillende fietsen. RichtprijzenAlu racefiets, Shimano 10-speed 105 5600 en Ultegra 6500 – die met de waslijnen – tussen de 250 en 450 euro, 10-speed (5700 en 6700) met weggewerkte kabels tussen 350 en 650 euro. Alu racer met Shimano 5800, Ultegra 6800 rond de 800 euro. Racer met ‘oude’ 10-speed Dura-Ace 9000-groep: minimaal 1000 euro. Carbon met 105 of Ultegra 1000 euro. Carbon met Ultegra 8000 vanaf 1500 euro. Een stel hoge wielen van circa 1000 euro levert tweedehands tussen de 200 en 300 euro meerwaarde op; carbon wielen weer 100 euro meer. Gebruikte damesracers zijn vaak net wat prijziger. Reden: meer vraag dan aanbod.