Het fantastische wereldrecord van 29:17.47 dat de Ethiopische atlete Almaz Ayana vestigde tijdens haar winnende race op de 10.000 meter bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaf meteen aanleiding tot speculaties en discussies in de media. Zo werd op Twitter de vraag gesteld met welke fietsklimtijd op de Alpe d’Huez deze prestatie vergeleken zou kunnen worden? In diverse media werden impliciete insinuaties naar dopinggebruik gedaan, onder meer door opmerkingen dat de dopingcontroles in Ethiopië niet veel zouden voorstellen. In dit artikel zullen wij het nieuwe wereldrecord eens nader analyseren met de theorie uit onze boeken ‘Hardlopen met Power’ en ‘Het Geheim van Wielrennen’. Op basis daarvan zullen we beide vragen (dus zowel die over de Alpe d’Huez als die over het dopinggebruik) beantwoorden.

Hoe verhoudt het record van Ayana zich tot de andere wereldrecords?
In onze boeken hebben we eerder uitgelegd dat prestaties op verschillende afstanden en onder verschillende omstandigheden het beste met elkaar vergeleken kunnen worden door de tijd om te rekenen naar het Anaerobe Drempel Vermogen (de ADV). Wij hebben voor alle wereldrecords die berekening gemaakt, zie de onderstaande tabel.

GVW1

 

Het wereldrecord van Ayana komt dus overeen met een ADV van 5.76 Watt/kg, een weliswaar zeer hoge, maar niet onmogelijke waarde. Het is zelfs exact gelijk aan de ADV van het wereldrecord van Paula Radcliffe. Dat wereldrecord wordt terecht wereldwijd bewonderd, maar wordt toch nooit met doping in verband gebracht.

Een ADV van 5,76 Watt/kg moet wel beschouwd worden als de grens van het menselijk prestatievermogen. Het komt overeen met een VO2 max van 80 ml/kg/min, inderdaad een zeer hoge waarde voor een vrouw. In onze boeken hebben we ook analyses gemaakt van de maximale waarde van de ADV bij andere sporten, zoals wielrennen. Ook hieruit blijkt dat deze waarde de grens van het menselijk prestatievermogen weergeeft. Ook uit de theorie van de biochemische processen in onze spieren komt een maximale waarde van de ADV voor mannen van 6.4 Watt/kg. Voor vrouwen is dit 10% lager, dus 5,76 Watt/kg.

Ter toelichting bij de tabel melden we nog dat de hogere waarden bij de 800 meter en de 1500 meter verklaard kunnen worden door de invloed van het anaerobe systeem. De extra energie van dit systeem vertaalt zich in een te hoge waarde voor de ADV.

De records op de 100 km staan relatief erg zwak. Deze afstanden worden natuurlijk ook veel minder gelopen. Dit geldt in mindere mate ook voor de records op de 25 en 30 km.

Voor de overige afstanden kunnen we concluderen dat de meeste wereldrecords van hoog niveau zijn. Het scherpst staan dus de wereldrecords van Paula Radcliffe op de marathon en Almaz Ayana op de 10.000 meter. Uiteraard is dit geen bewijs dat Ayana geen doping gebruikt heeft, maar wel stellen we dat haar prestatie -evenals die van Paula Radcliffe- nog net binnen de (‘schone’) grenzen van het menselijke vermogen valt.

Hoe snel zou Almaz Ayana de Alpe d’Huez kunnen beklimmen?
In onze boeken gaan we steeds uit van de capaciteit van de menselijke motor. Dat is het geheel van je hart-longsysteem en je spieren. De capaciteit van de menselijke motor drukken we uit in de ADV (in Watt/kg). Het leuke van onze theorie is dat hij geldig is voor vrijwel alle duursporten. Als je het vermogen van je menselijke motor eenmaal weet, kun je bij benadering berekenen welke prestaties je kunt leveren bij vele sporten.

We hebben dus eens uitgerekend hoe snel Almaz Ayana met haar ADV van 5.76 Watt/kg op de fiets de Alpe d’Huez zou kunnen beklimmen. Het resultaat staat in de onderstaande tabel.

gvw2

De conclusie is dus dat Almaz Ayana met haar menselijke motor in theorie in staat zou moeten zijn om in ruim 42 minuten boven te zijn. Zoals bekend staat het record op naam van Pantani met 37:35. Dit record is wel dopingverdacht, zoals we inmiddels weten. De tijd van Pantani komt ook overeen met een ADV van 6.88 Watt/kg en is dus duidelijk hoger dan de grens van het mannelijke prestatievermogen van 6.4 Watt/kg.

Uiteraard is dit allemaal maar theorie. Ayana is een uitzonderlijk getalenteerde hardloper en ze zal zeker niet zomaar eventjes de Alpe op kunnen fietsen. Daarvoor is jarenlange specifiek training noodzakelijk. Ook is het zeker mogelijk dat haar talent beter tot uiting komt bij het lopen dan bij het fietsen. Maar het vermogen van je menselijke motor bepaalt wel waar je in principe toe in staat bent als je er voldoende voor getraind hebt!

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons nieuwe boek Hardlopen met Power!

Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen.

Hans van Dijk en Ron van Megen www.hardlopenmetpower.nl