Casper van Uden won dinsdag verrassend de vierde etappe in de Giro d’Italia. Voor het Giro-nummer van Procycling spraken we met de sprinter van Picnic PostNL die bezig is aan zijn eerste grote ronde. Hieronder kun je het interview helemaal lezen. Aan vertrouwen dat die overwinning zou volgen ontbrak het niet.
“Peter Sagan, Mark Cavendish, André Greipel, Marcel Kittel, John Degenkolb”, somt Van Uden renners op aan wie hij moet denken bij de Giro. Niet geheel toevallig allemaal rappe mannen. Tien jaar geleden zorgden zij in de sprints voor het mooie weer, nu hoopt debutant Van Uden zich in de Italiaanse ronde te mengen in het sprintgeweld. “Maar ook Vincenzo Nibali en Chris Froome schieten me te binnen”, vervolgt Van Uden, die na een korte stilte nog één naam toevoegt. “Tom Dumoulin! Hoe kan ik hem vergeten?”
“Ik kijk er echt naar uit. Italianen zijn van de show, dat vind ik altijd wel mooi”, kijkt de 23-jarige sprinter van Picnic-PostNL uit naar zijn groterondedebuut. Hij heeft er even op moeten wachten. Twee hele seizoenen werd de uit Schiedam afkomstige renner rustig gebracht. Stapje voor stapje mocht hij grotere wedstrijden rijden, resulterend in meerdere mooie ereplaatsen en een paar overwinningen. Van Uden zegevierde vorig jaar in juni voor het laatst. Toen won hij in twee weken tijd drie koersen: twee ritten in de ZLM Tour en Rund um Köln.
Giro d’Italia
In aanloop naar de Giro bleven de overwinningen in 2025 uit. In de AlUla Tour, Ronde van Algarve en Tirreno-Adriatico moest hij het doen met (verre) ereplaatsen. “Op zich is de vorm best oké, alleen viel het gewoon steeds niet mijn kant op”, keek Van Uden na de Tirreno terug op de Italiaanse etappekoers. “Voor mijn gevoel maakte ik telkens net een foutje, dat kan gewoon niet. Op de laatste dag van de Tirreno kwam ik best goed de bochten door, maar raakte ik ingesloten en kon ik niet volle bak sprinten. Aan de vorm ligt het niet, dat is een pleister op de wond. Nu is het nog een kwestie van de juiste beslissingen nemen en dan volgt die overwinning vanzelf.”
Het verschil tussen een goed resultaat en een verre ereplaats zit dicht bij elkaar. “Als je één keer in de remmen moet, schieten ze er langs alle kanten voorbij”, legt de sprinter uit. “Het komt maar weinig voor dat je echt volle bak een sprint kan rijden. Misschien had ik die kans in de Algarve, maar toen ging ik veel te vroeg. De perfecte sprint rijden is gewoon lastig.”

Onvoorspelbaar
Als Van Uden een koers uit moet pikken om wél de perfecte sprint te rijden, dan is het waarschijnlijk de Giro. Met ook Mads Pedersen, Olav Kooij en Wout van Aert op de deelnemerslijst, oogt het sprintveld sterk. Aan de andere kant ontbreken de twee rapste mannen van het moment: Jonathan Milan en Tim Merlier. “Tegenwoordig is elke ronde sterk bezet. Ik ben niet bang of zo. Ik kijk gewoon naar mezelf en als alle stukken goed vallen, denk ik dat er een hoop in zit. Er kan zoveel gebeuren, joh.”
Sprintkansen lijken op het eerste gezicht schaars. Slechts twee ritten zijn door de Giro-organisatie aangeduid met één van de vijf sterren. De rest is dus allemaal zwaarder. Voor sprinters betekent het dat er vaak geklommen moet worden voordat er daadwerkelijk gesprint kan worden. “Ik denk dat ik niet een pure-pure sprinter ben. Wat dat betreft vind ik het niet erg dat er veel klimmetjes zijn. In de Tirreno ging dat ook best goed; de klimmetjes liepen lekker. Ik denk dat het zelfs in mijn voordeel kan zijn.”
Van Uden hamert erop dat áls hij geen domme dingen doet, de Giro goed voor hem uit kan pakken. Druk legt hij zichzelf niet op. Extra spanning ervaart hij ook (nog) niet. “Ik zie het als een gewone wedstrijd. Misschien komt die spanning wel om de hoek kijken als de Giro eenmaal dichterbij komt, als je daar eenmaal bent. Ik kijk er wel enorm naar uit, laat ik het zo zeggen.”
Tour de France
Bij Picnic-PostNL deden ze begin januari hun plannen uit de doeken. Het doel in zowel de Giro als Tour is om ritten te winnen. In de Giro willen ze dat op het vlakke doen met Van Uden, in de Tour is Fabio Jakobsen (mits hij is hersteld van zijn operatie) de kopman met Tobias Lund Andresen als luitenant. Met Romain Bardet – die zijn laatste grote ronde als prof rijdt – en Max Poole beschikt de ploeg in de Giro over twee goede klimmers, die azen op ritwinst.
Wie snel een blik werpt op de voorlopige startlijst van Picnic-PostNL voor de Giro zou kunnen denken dat een echte sprinttrein ontbreekt. Naast Bardet, Poole en Van Uden staat ook Gijs Leemreize op de lijst, nóg een klimmer. Daarnaast is het de vraag in hoeverre Poole op tijd fit is. De talentvolle Brit brak in Strade Bianche zijn sleutelbeen. “Maar dat komt wel goed”, zegt Van Uden over de deelname van Poole. “Bram Welten gaat ook mee als mijn lead-out. Ik vind dat we een sterke sprinttrein hebben.”

“Max en Romain zijn heel behendig en passen ook goed in de sprinttrein. Het is niet zo dat ik daar niets aan heb. Die jongens vinden het leuk om een sprint aan te trekken en willen altijd helpen, daar heb ik geluk mee. En Bram is daar natuurlijk ook heel slim in. Tegenwoordig is het best lastig om met vier man de laatste kilometer in te gaan. Lidl-Trek doet dat nu goed, maar verder zie je het niet veel ploegen doen. Het is vaak meer een kwestie van lead-out-man en sprinter afzetten in de laatste kilometer en hopen dat het goed gaat.”
Met Welten als zijn laatste man hoopt Van Uden zich vooral vaak te mengen. Hoe meer kansen Van Uden krijgt om te sprinten, hoe dichter hij bij misschien wel een ritzege kan komen. “Een beetje consistentie zou fijn zijn. Als je als doel hebt om telkens in de sprint te komen, kun je een keer een uitschieter hebben. Dat is al lastig genoeg. Stel: er zijn zes tot zeven kansen, dan zou het al mooi zijn als je vijf of zes keer kunt sprinten. Elke sprint zijn er maar drie of vier jongens die een volle sprint kunnen rijden, de rest wordt gehinderd, zit te ver of kan simpelweg zijn kracht niet kwijt. In een sprint gebeurt zo ontzettend veel.”
De laatste van Bardet
Bij Picnic-PostNL hopen ze stiekem dat het scenario van de Tour de France zich herhaalt. Toen reden Romain Bardet en Frank van den Broek samen naar ritwinst en de gele trui. Voor Bardet, die na Critérium Dauphiné afscheid neemt van het wielrennen, staat ritwinst in de Giro hoog op zijn wensenlijstje. Mocht hij een rit weten te winnen, voegt hij zich in een mooi rijtje van renners die in alle grote rondes een rit wisten te winnen.
De openingsetappe lijkt op het lijf van Bardet geschreven te zijn. De Giro start dit jaar in Albanië en begint met een etappe over drie niet al te lastige beklimmingen. De kans dat de klassementsmannen zich op dag één al mengen is niet al te groot, dus opent het perspectief voor avonturiers met een roze droom. Nadeel voor Bardet: tientallen andere renners zullen met hetzelfde idee aan de start in Durrës verschijnen.
“Hij heeft er heel veel zin in”, zegt Van Uden. “Hij werkt er hard naartoe. Samen met de andere klimmers gaat Romain nog op hoogtestage. Wij, de sprintgroep, niet. In april heb ik nauwelijks wedstrijden op de agenda staan, behalve de Ronde van Turkije. Vroeger zaten daar veel sprintritten in, nu is het vooral veel klimwerk. Met het oog op de Giro komt dat misschien helemaal niet slecht uit. Ik denk dat we in Turkije een goede week kunnen draaien en dat we na een aantal dagen rust helemaal klaar moeten zijn voor de Giro.”
Dit is een verhaal uit de Giro Gids van Procycling. Bestellen? Dat kan hier voor slechts € 7,99. Voor dat geld heb je onder meer een uitgebreid overzicht van alle etappes.
