Je zou het bijna vergeten in deze tijd waarin covid-19 het nieuws al twee jaar domineert, maar het is nog steeds mogelijk om een verkoudheid op te lopen. Een verkoudheid is een infectie van de bovenste luchtwegen en wordt meestal veroorzaakt door het rhinovirus. Er zijn veel verschillende benamingen voor verkoudheid. Het wordt ook wel nasofaryngitis, rinofaryngitis of gewoon een neusverkoudheid genoemd. Kun je er nou wel, of juist beter niet mee fietsen?

Door Edwin Achterberg, sportarts in het Máxima MC

Verkoudheid is de meest voorkomende infectieziekte. Gemiddeld worden volwassenen twee tot drie keer per jaar verkouden en kinderen zes tot twaalf keer. Het is een infectie die meestal één tot vier dagen na de besmetting begint met hoesten, keelpijn, verstopte neus of loopneus, maar ook hierbij kunnen koorts, spierpijn en hoofdpijn ontstaan. Meestal zijn al deze symptomen na zeven tot tien dagen weer verdwenen, maar soms kunnen ze wel drie weken aanhouden. Een verkoudheid is meestal twee tot drie dagen na het ontstaan van de symptomen het hevigst. Dat is ook de periode dat anderen ermee besmet kunnen worden. Gelukkig leidt een verkoudheid zelden tot ernstige complicaties, maar wees je ervan bewust dat een verkoudheid soms wordt veroorzaakt door een influenzavirus, griep dus. Dit kan grotere gevolgen hebben.

De belangrijkste complicaties hiervan zijn longontsteking en myocarditis – een hartspierontsteking. Jaarlijks overlijden er ongeveer 2700 mensen aan de gevolgen/complicaties van griep. Bij complicaties kun je denken aan een longontsteking, hartinfarct of hartfalen. Meestal treft dat ouderen met een verminderde weerstand, maar ook sporters lopen een verhoogd risico, vooral als er sprake is van myocarditis. De symptomen hiervan zijn vage borstpijn, onregelmatige hartslag, hartkloppingen en kortademigheid. Het is zo gevaarlijk omdat het de aanleiding kan zijn tot hartfalen of ritmestoornissen met zelfs plotselinge hartdood tot gevolg.

Je moet tenminste één dag koortsvrij zijn voordat je weer mag sporten

Bij sporters jonger dan 35 jaar is myocarditis in ongeveer 5 tot 22 procent de oorzaak van plotselinge hartdood. Bij koorts mag je daarom absoluut niet fietsen. Je moet tenminste één dag koortsvrij zijn voordat je weer mag sporten! Het kan dus erg gevaarlijk zijn om te fietsen/sporten met koorts, maar hoe zit het dan als je een milde virale infectie hebt? Mag je dan wel sporten? Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat rustige duurtraining het risico op en de ernst van een virale infectie juist vermindert terwijl intensieve inspanning dat risico juist verhoogt.

We kunnen dus concluderen dat je met een milde virale infectie wel heel rustige duurtrainingen mag doen, maar met koorts absoluut niet!