In dit artikel kon je al lezen hoe belangrijk het is om je in te smeren. Maar wat is eigenlijk beter: insmeren met zonnebrandspray of met crème? En moeten we nog rekening houden met factor 30 of hoger? Op onder meer die vragen geven we antwoord.

Spray of crème?

Dat maakt in principe niet uit, een spray en een lotion/crème met factor 30 beschermen even goed. Als je het spul maar ruim aanbrengt – bij een spray ben je wellicht sneller geneigd dun te smeren.

Factor 30 of hoger?

Voor de meeste mensen volstaat factor 30. Hoger kan zelfs een vals gevoel van veiligheid bieden, waarschuwen dermatologen, waardoor mensen zich minder goed of vaak opnieuw insmeren, of minder snel de schaduw opzoeken.

Met of zonder toevoegingen?

Vitamines, geurtjes, noem maar op: het is voor fabrikanten vooral een manier om zich te onderscheiden. Het zegt niets over de bescherming die een middel biedt.

Duur of goedkoop?

Doe maar goedkoop, zegt de Consumentenbond. De club testte in mei 2023 tientallen zonnebrandmiddelen. Het beste factor 30­-middel uit hun test? Dat was Zenova Sunmilk Sensitive van… de Action. Het was meteen veruit het goedkoopste middel (richtprijs € 4,60).

Bronnen: KWF, Consumentenbond