Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

Last van alleen mijn rechte hamstring

Erikkyw
Forum-lid
Berichten: 9
Lid geworden op: 23 aug 2022 14:26

Erikkyw 15 okt 2022 21:45

Hallo hallo!

Ik ben een paar maanden geleden begonnen met fietsen op een oude fiets die ik nog in de schuur had staan. Nu kreeg na een km of 20 last van alleen mijn rechte hamstring en bleek ik op een veel te grote fiets te fietsen. Dankzij iemand op dit forum een nieuwe fiets gekocht met de juiste framemaat!

Een tijdje geen of nauwelijks last van gehad maar de laatste paar ritjes (op een smart trainer op zwift) begin ik weer last te krijgen.. het is alleen mijn rechte hamstring, het is een steek halvewegen de hamstring. Het rare is alleen dat als ik rechtop ga fietsen met mijn handen van het stuur af ik nergens last van heb..

Iemand enig idee of dit met een afstelling van het zadel omhoog/omlaag/voor/achter te verminderen/voorkomen is?

PierreW
Forum-lid
Berichten: 61
Lid geworden op: 22 sep 2018 20:42

PierreW 17 okt 2022 12:00

Juiste framemaat wil nog niet zeggen dat de afstelling van je zadel en stuur helemaal oké is. Is daar al naar gekeken? Ofwel, heeft iemand met ervaring jou al goed op de fiets gezet?
Zoja, dan zal de afstelling grofweg wel kloppen. Fijnafstelling kun je zelf doen door te variëren met stuurpenlengte en -hoek of zadel voor/achter en hoog/laag. Wijzig slechts 1 variabele per keer, doe het in kleine stapjes (bv. zadel max. 5 mm naar voren of zadelpen 3 mm laten zakken) en maak notities van wat je gewijzigd hebt. Met een paar ritten weet je meestal of de wijziging positief effect heeft.
Aan de andere kant denk ik uit jouw verhaal op te kunnen maken dat je nog beginner bent, mogelijk bezig bent je inspanningen te vergroten? Dan is spierpijn een logisch gevolg. Mogelijk verdwijnt je klacht vanzelf als je conditie en kracht verbeterd zijn.
Dat je rechtop fietsend minder pijn ervaart is verklaarbaar omdat je in die positie minder kracht levert en je heuphoek anders is tov fietsen met je handen op het stuur --> minder rek op de hamstringspieren.
Je kunt ook (rek-)oefeningen voor je hamstringspieren proberen voordat je e.e.a. aan je fietsafstelling gaat wijzigen.

Gebruikersavatar
BertL
Forum-lid
Berichten: 469
Lid geworden op: 20 jul 2016 21:22
Locatie: Veenendaal
Contact

Gebruikersavatar BertL 17 okt 2022 16:01

Als je alleen aan de rechterzijde last hebt, is er ergens een onbalans. Die zit meest waarschijnlijk in jouw lijf en niet in je fiets. Een fysiotherpeut zou je kunnen helpen. Een chiropractor is gespecialiseerd in scheefstanden en zou je ook kunnen helpen. Voorbeeld: als je bekken een heel klein beetje scheef staat, dan wordt er aan een kant harder aan een spier 'getrokken' via een pees dan aan de andere kant.
hun fietsen.

Plaats reactie