Pagina 1 van 1

Achterwiel klemt

Geplaatst: 05 okt 2022 12:33
door Mariner12
Hallo allemaal,

Liefst ging ik direct naar een fietsenmaker, maar niemand heeft tijd :-(
Probleem is als volgt: Het achterwiel van mijn crossfiets komt vast te zitten (draait niet meer rond) zodra ik de steekas vast draai en helemaal als de QR dicht wordt gezet. Ik heb de cassette eraf gehaald en de remschijf ook. Probleem blijft bestaan. Andere wielsets passen prima. Deze wielset paste vorig seizoen gewoon prima en heeft de hele zomer droog in de schuur gehangen. Wie o wie heeft een idee wat er aan de hand kan zijn en hoe ik dit moet oplossen? Wiellagers kapot? Naaf krom (kan dat überhaupt)?

Alvast heel hartelijk dank voor het meedenken.

Re: Achterwiel klemt

Geplaatst: 05 okt 2022 13:31
door walter-
Ik vermoed toch dat er in de naaf/body iets fout zit.

Ergens vermoed ik dat er iets fout zit waardoor de lagers bij aandrukken vast komen te zitten.
Een versleten lager heeft dat niet to gevolg.

Misschien even duiden welke naaf het is?

Walter

Re: Achterwiel klemt

Geplaatst: 05 okt 2022 14:21
door Woefdram
Er is een end-cap ergens een keer afgevlogen?

Re: Achterwiel klemt

Geplaatst: 05 okt 2022 16:04
door microkid
Foto's helpen vaak enorm ;)

Re: Achterwiel klemt

Geplaatst: 05 okt 2022 18:53
door Mariner12
Dank voor de tips allemaal. Ik hoor toch van meerdere kanten dat het toch echt wel de lagers moeten gaan zijn. Dus ik ga die eerst even bekijken en indien nodig vervangen. Heb ik nog niet eerder gedaan, maar zo leren we ook weer we!

Re: Achterwiel klemt

Geplaatst: 05 okt 2022 20:23
door walter-
Een versleten lager blokeert het wiel niet maar geeft zijdelingse speling.

Een wiel is normaal zo gebouwd dat het kracht kan opvangen zonder dat de lagers onder druk komen.
Veel wielen hebben wel een manier ze af te stellen zodat er geen speling zit. Is die afstelling foutief dan heb je te veel wrijving of speling op de naaf. Die afstelling is dan zo dat extra zijdelingse kracht op de naaf geen invloed hebben of speling en wrijving.

Ik ben daarom wel benieuwd, hoe de persoon die denkt dat het aan de lagers ligt dat kan uitleggen.

Je vertelde dat je de body eraf haalde. Dat is een grote kanshebber waarbij het fout kan gegaan zijn (al deed je het misschien in een poging iets te verbeteren) . Al is de ene soort naaf/body opbouw gevoeliger voor fouten dan een andere....

Re: Achterwiel klemt

Geplaatst: 05 okt 2022 20:26
door BertL
Lager en as en naaf kunnen vastgeroest zijn. Ik zou proberen de zaak uit elkaar te halen. Body eraf. Dan de as eruit. Dan de lagers controleren. Die mogen niet rauw en ruw ronddraaien.

Re: Achterwiel klemt

Geplaatst: 05 okt 2022 20:30
door walter-
Ik begreep dat het wiel wel correct draait als hij het in zijn hand heeft; niet als geplaatst is; daarom denk in niet aan probleem met de lagers.

Re: Achterwiel klemt

Geplaatst: 05 okt 2022 22:57
door Bikerdt
Tussen de body en het lager zit vaak een ring, als deze op de grond valt tijdens demontage, treden deze problemen op. 100% zeker dat dit ringetje weg is versleten lagers hebben hier niets mee te maken.

Re: Achterwiel klemt

Geplaatst: 06 okt 2022 04:45
door Ramon73
Lagers vervangen. Had ik ook met mijn winterfiets laatst. Goed verzorgd en rijdend opgeborgen. Recent weer in gebruik genomen.
Bottom bracket slecht en achterwiel draaide niet meer. 4 lagers vervangen en alles weer oké.

Re: Achterwiel klemt

Geplaatst: 13 okt 2022 21:50
door Mariner12
Ok, probleem opgelost. Dank voor jullie reacties: Weer een hoop geleerd. Blijkbaar waren de lagers in de cassettebody helemaal vastgelopen en ze kraakten van het zand dat ertussen zat. Moest ze even opmeten om er achter te komen dat het 17x28x7 cartridge bearings betrof. Opgezocht dat ceramische lagers hun prijs niet waard zijn (https://www.hambini.com/ceramic-bearing ... -analysis/) en vervolgens nieuwe steel bearings besteld van Cema. De oude lagers eruit geslagen met een schroevendraaier en de nieuwe met een rubber moker en een 20mm dopsleutel erin geslagen (https://youtu.be/I1E3AI9QH4E). Et voila! Wiel loopt weer als een zonnetje. Hopelijk helpt deze ervaring mogelijk een ander met een vergelijkbaar probleem.

Re: Achterwiel klemt

Geplaatst: 14 okt 2022 01:25
door walter-
Voila; ik ook weer wat bijgeleerd ;-).