Pagina 1 van 1

Fietsen zonder handen - uit balans

Geplaatst: 04 sep 2022 18:58
door vicmortelmans
Hallo,

Ik rijd op een stadsfiets (Cortina U4), maar mijn vraag is niet specifiek voor dit model.

Als ik zonder handen probeer te fietsen, lijkt mijn fiets uit balans. Ik moet mijn gewicht naar links verplaatsen om rechtdoor te blijven rijden. Sinds ik de fiets kocht heb ik de wielen vervangen. Het wiel, met name het achterwiel, lijkt me ook het enige onderdeel dat zou kunnen verklaren waarom de fiets uit balans is.

Eerst had ik het achterwiel vervangen door een Sturmey Archer kick shift, dan had ik het probleem al. Die as is nu gesneuveld en vervangen door een as met terugtraprem zonder versnellingen, maar het evenwichtsprobleem is precies hetzelfde.

Ik heb al geprobeerd het wiel iets meer naar rechts te monteren (mijn intuitie zegt dat dit de juiste correctie zou zijn, maar met fietsen is de krachtenwerking niet altijd gemakkelijk te bevatten), maar dat maakte geen verschil; het werd er ook niet erger op. Ik heb ook geprobeerd het wiel onder een iets andere hoek te monteren, eveneens zonder merkbaar verschil.

Weet iemand op het forum het fijne van de parameters die bepalen of een fiets die zonder handen bestuurd wordt, in evenwicht blijft en hoe je die kan afstellen?

Met vriendelijke groeten,
Vic

Re: Fietsen zonder handen - uit balans

Geplaatst: 05 sep 2022 10:03
door 53x11
Deze meneer is de expert. Je moet wel een beetje (understatement) mechanisch onderlegd zijn om zijn publicaties te kunnen lezen. Maar misschien is dit wel waar je naar op zoek bent.

Re: Fietsen zonder handen - uit balans

Geplaatst: 05 sep 2022 10:51
door BertL
Ik ken twee praktische methodes om te zien of een fiets spoort.
De eerste is met het oog. Ga door je knieƫn achter de fiets staan en beoordeel op het oog of de drie assen (vw, aw, trapas) in een rechte lijn staan.
De tweede is met een touwtje.
Span een touwtje van de linker en daarna rechter bout van de achteras naar een vast punt, bijv op de stuurpen. Zijn beide metingen gelijk of is er een verschil?

Re: Fietsen zonder handen - uit balans

Geplaatst: 05 sep 2022 11:31
door pino
Rij met het voorwiel over een rechte lijn en kijk of het achterwiel dezelfde lijn volgt.
Als dat niet het geval is, spoort in ieder geval de fiets niet.
Als je de vork dan 180 graden draait en hetzelfde doet, en het achterwiel volgt dezelfde lijn, dan is het frame krom.
Als het achterwiel een andere lijn (andere kant dan eerst) volgt, is de vork krom.

Re: Fietsen zonder handen - uit balans

Geplaatst: 05 sep 2022 21:39
door vicmortelmans
Hallo,

Bedankt voor jullie feedback! De eerste test heb ik al gelopen: rijden op een rechte lijn. En inderdaad: het achterwiel 'spoort' een paar centimeter meer naar rechts in vergelijking met het voorwiel. Ik had het echter zonet iets meer naar rechts gemonteerd in het frame (door spacers uit te wisselen), dus ik ga nu proberen het een beetje meer naar links te monteren. Dat maakt toch al gauw een cm. verschil. Ik ben er nog niet uit of het frame zelf vervormd is, zou best kunnen, want twee weken nadat ik mijn fiets in gebruik nam, maakte ik er een ferme val mee, wat ook de reden van de twee nieuwe wielen is. Nu regent het even te hard om verder te testen. Eerstdaags hoor je meer!

mvg,
Vic

Re: Fietsen zonder handen - uit balans

Geplaatst: 05 sep 2022 22:29
door pino
Mijn "meet"methode werkt ook alleen als de velg midden tussen de patten is gespaakt. Dat controleer je door het wiel "achterstevoren" te monteren, dus met de kransjes links. Als de velg in het midden gestaakt is, maakt het dan niets uit.

Re: Fietsen zonder handen - uit balans

Geplaatst: 06 sep 2022 07:12
door vincent75
Staat je balhoofd niet te strak afgesteld? Dan gaat het fietsen met losse handen ook wel eens losse tanden opleveren.