Pagina 1 van 3

Schutkleuren

Geplaatst: 04 jul 2022 20:22
door wido
Beste medefietsers,
Mij valt het de laatste tijd (sinds een jaar?) op dat heel veel fietsers in schutkleuren rijden. Shirts in bruin/paars/groen/legerkleuren lijken erg populair. Dat komt dus nog naast de trend om in het zwart te rijden.
Is dat een probleem ? Denk het wel... Wielrenners/recreatierenners/fietsers zijn steeds minder zichtbaar. We hebben natuurlijk al een zeer slechte reputatie. Maar dit verschijnsel doet er zeker geen goed aan.
Zijn er meer mensen/fietsers die deze trend zien ?
groet, Wim
PS. Ik rijd al tientallen jaren woonwerk tussen Utrecht en Amersfoort, het hele jaar door, en ik ben een soort lichtbaken. Veel licht en veel neonkleuren ook een neon helm. Je fietst voor gek, maar bent wel zichtbaar.....

Re: Schutkleuren

Geplaatst: 04 jul 2022 20:33
door Ramon73
Ik rij meestal in zwart/grijze kleding. Past bij de fiets. Achteraan heb ik altijd een lichtje branden/knipperen en bij slechter zicht ook vooraan.
Dat als compensatie voor de slecht zichtbare kleding.

Bij slecht weer rij ik wel in fluo/neon shirts. Regenjack is ook fel oranje.

Nog nooit gemerkt dat ik onvoldoende opviel.

Re: Schutkleuren

Geplaatst: 04 jul 2022 20:38
door wido
Daar heb je wel een punt.... Ik heb een paar jaar in Engeland gefietst en daar is een (achter)licht bijna standaard. Ook overdag. Dat helpt inderdaad wel degelijk. Maar in NL nog niet algemeen, al zie ik het wel steeds meer !

Re: Schutkleuren

Geplaatst: 04 jul 2022 23:12
door Enzzo
Ik rij graag in schreeuwende kleuren en met alles wat kan knipperen en reflecteren en vooral ook veel geluid kan maken.
Heerlijk! Helemaal niet irritant ofzo voor mede weggebruikers!
En als iemand mij vraagt waarom ik dat doe dan geef ik gewoon een preek over hoe onverantwoord het wel niet is om in camouflagekleuren rond te rijden. Of wacht; nog erger… in zwart of grijs monochrome kleren. Nee zeg! Hoe durf je? Lekker opvallen, dat helpt de reputatie van de tourfietser echt! Top 👍🏼

Re: Schutkleuren

Geplaatst: 05 jul 2022 07:24
door Se7en
wido schreef: 04 jul 2022 20:22 Shirts in bruin/paars/groen/legerkleuren lijken erg populair. Dat komt dus nog naast de trend om in het zwart te rijden.
Dat komt omdat dat de kleuren van dit moment zijn. Kijk maar eens in de kledingwinkels. Geen worden dat fietskledingfabrikanten daar in mee gaan.
wido schreef: 04 jul 2022 20:22 Is dat een probleem ?
Ik kan mij werkelijk niet voorstellen hoe dat een probleem is. Iemand die een fietser niet ziet omdat die een paars of zwart shirt aan heeft mag direct door naar Hans Anders en indien van toepassing direct het rijbewijs inleveren.

Tegenwoordig rijdt iedere fietser, ook schooljeugd en woon- werkverkeer, in donkere kleuren en met al dat elektrisch spul zit er niet heel veel snelheidsverschil meer in. Ik zie niet in waarom specifiek de reputatie van een wielrenner dan verpest wordt.

Re: Schutkleuren

Geplaatst: 05 jul 2022 07:34
door bakboord1
Ik fiets vrijwel zonder uitzondering in een goed opvallend kleurtje omdat ik dat zelf mooi vind. Met bijna 2 meter lang zou je zeggen dat je dus niet over mij heen kunt kijken.
Evengoed maak ik het mee dat ik word gesneden door een afdraaiende auto die me 3 seconden eerder nog inhaalde. Kleur maakt kennelijk niet veel uit maak ik daaruit op.

Re: Schutkleuren

Geplaatst: 05 jul 2022 07:41
door thestudent
Als ze niet kijken zien ze je alsnog niet.

Re: Schutkleuren

Geplaatst: 05 jul 2022 07:55
door daniel1975
thestudent schreef: 05 jul 2022 07:41 Als ze niet kijken zien ze je alsnog niet.
Men kijkt prima toch? Vooral op telefoons…..
ik zit mij er in de auto ook vaak genoeg over te verbazen dat mensen in de meest dure luxe auto’s gewoon met de foon aan het oor bellen.

Re: Schutkleuren

Geplaatst: 05 jul 2022 08:04
door rikkert
Nou, stellen dat het slecht voor je imago is als je in schutkleuren rijdt omdat je dan iets minder goed zichtbaar is wat erg cru gesteld. In dat geval hadden we wel een Europese verplichting vanuit de EU gekregen om als fietser in fluo te rijden ofzo.

Afgezien dat ik groene broeken en shirts echt vreselijk vind, moet iedereen aantrekken wat ie mooi vind. Dan mag je ook niet meer in zwart of donkergroen op de gewone fiets stappen, en moeten zwarte en groene auto's ook verboden worden. Men moet gewoon opletten, en de automobilist mag blij zijn als ie daar een handje door geholpen wordt door een fietser die zo lief is om zich te hullen in een duidelijk zichtbaar pak en een lampje op te steken.

Re: Schutkleuren

Geplaatst: 05 jul 2022 08:09
door TL@
daniel1975 schreef: 05 jul 2022 07:55
thestudent schreef: 05 jul 2022 07:41 Als ze niet kijken zien ze je alsnog niet.
Men kijkt prima toch? Vooral op telefoons…..
ik zit mij er in de auto ook vaak genoeg over te verbazen dat mensen in de meest dure luxe auto’s gewoon met de foon aan het oor bellen.
Dat is om duidelijk te maken dat ze zo dom zijn dat ze hun eigen telefoon niet eens gekoppeld krijgen aan de ingebouwde carkit.

Het probleem is inderdaad dat er niet gekeken wordt, naar niets (behalve de telefoon), de fluo kleren helpen daar maar heel beperkt tegen.

Re: Schutkleuren

Geplaatst: 05 jul 2022 08:12
door thestudent
Dat gebeurt niet alleen op de fiets.

Gisteren nog op een zebrapad. Auto links van me stopt netjes op tijd. Wat ook meestal helpt dat anderen ook stoppen. Ik loop al op het zebrapad en de auto rechts komt vol gas de rotonde af en net voorlangs.... En ik waag zelfs te betwijfelen of hij uberhaupt iets had gezien. Keek alleen strak rechtdoor naar de weg voor hem.

Is ook veel te ingewikkeld natuurlijk vol gas een rotonde nemen en dan ook nog opletten of er mensen oversteken aan de andere kant :cry: Ik had dan ook een zwarte broek aan. Volgende keer maar in fluo geel gaan wandelen zeker?

Re: Schutkleuren

Geplaatst: 05 jul 2022 08:19
door rob74
Ik fiets in zwarte tenus rond, maar ook blauw, rood en wit. Broeken zijn allemaal zwart. Ik denk dat die 'schut' kleuren echt helemaal niks bijdragen aan het imago van de wielrenner. Niet ten kwade, noch ten goede.

En in een docker bos, tegen de schemering aan, is het zeker wel aan te raden, licht op je fiets te hebben. Een knalrood of geel shirt helpt dan ook echt wel voor net wat meer zichtbaarheid. Ik fiets ook wel een 's avonds (nog licht) door de bossen bij Lage Vuursche en dan heb ik toch ook liever geen volledig zwart tenu aan. Maar op een mooie zondag middag in de polder maken die kleuren van je tenu echt niks meer uit.