Pagina 1 van 1

"oude" Ridley FenixSL30 als winterfiets behouden of?

Geplaatst: 11 feb 2022 16:05
door tetelacourse
Nu de keuze voor een nieuwe racefiets met de Cube Agree C:62 is gemaakt, doemt het volgeden (luxe) probleem op. Hou ik mijn huidige fiets, Ridley Fenix SL30 als winterfiets of ga ik voor bijvoorbeeld een GravelRacer, Crossfiets of een ander alternatief.
Ik heb nooit eerder een tweede fiets gehad maar de laatste, milde winters, fiets ik we gewoon door waardoor de fiets meer aan slijtage onderhevig is.
Ik ben een 90% wegrijder (in het heuvelland) waarmee ik goed wegkom met de Ridley (6 jaar oud, 11 speed, 28-11, Ultegra) maar ik zou graag wat dikkere banden (dan 25mm) monteren en eventueel overstappen naar schijfremmen. Met de velgremmen kan ik wel nog 28mm rijden maar meer niet.
Voor de Ridley ga ik nu op MP waarschijnlijk een leuke prijs krijgen en met een budget van zo'n €1500 kan ik best een aardige nieuwe of bijna nieuwe Gravel(racer) of een ander alternatief vinden.
Misschien goed om te vermelden: Ik ben zelf geen mecanicien, alles behalve ;)
Ik ben benieuwd naar jullie mening en adviezen.

Re: "oude" Ridley FenixSL30 als winterfiets behouden of?

Geplaatst: 11 feb 2022 16:17
door Lcsmet
Verkopen op 2ehands voor een leuke prijs.
En rij je Cube ook in de winter en koop je dan binnen 3 jaar terug een nieuwe fiets waar je weer blij van wordt.
Waarom zou je een 40% van het jaar op een "oude" fiets rijden om de nieuwe te sparen zodat die op zijn beurt binnen 6 jaar nog zo goed als nieuw is.

Re: "oude" Ridley FenixSL30 als winterfiets behouden of?

Geplaatst: 11 feb 2022 19:55
door hayes
Verkopen inderdaad. Maar ik zou als je daar zin in hebt, wel gewoon een tweede fiets kopen. Ik heb bewust een tweedehands fiets op de op getikt hiervoor. Alu frame, goedkope Tiagra en schijfremmen.

Maar een gravelbike die én als offroad fiets én als winterfiets kan dienen, lijkt me een goed plan.
Een Cube Nuroad met 2x GRX 400 heb je al voor 1130 euro.

Re: "oude" Ridley FenixSL30 als winterfiets behouden of?

Geplaatst: 11 feb 2022 21:59
door chris80
Verkopen en dan een winterbike kopen. N+1 is altijd beter :D

Re: "oude" Ridley FenixSL30 als winterfiets behouden of?

Geplaatst: 12 feb 2022 08:16
door barverme
Wat je ook zou kunnen doen nadat je je ridley hebt verkocht, is specifiek voor de wintermaanden een goedkopere alu-wielset met dikkere banden aanschaffen...

Re: "oude" Ridley FenixSL30 als winterfiets behouden of?

Geplaatst: 12 feb 2022 08:28
door TL@
Ik heb dat ook gedaan toen mijn velgrem Orbea vervangen werd door mijn eerste schijfremfiets: hem bijgehouden als slecht weer fiets.

Uiteindelijk heb ik er nog 2 keer op gereden maar verkoos ik, zeker met slecht weer, toch de fiets met schijven en DI2.

Nu is mijn reservefiets (of 2de fiets, of slecht weer fiets) mijn gravelfiets, met DI2 en schijven. Die wordt nu wel stevig gebruikt (ook met wegbandjes en spatborden)
Die staat nu wel even op een nieuwe achter derailleur te wachten (nog een reden om 2 fietsen te hebben) want GLS is weer erg traag om de nieuwe vanuit Duitsland naar België te vervoeren.

Het idee van een 2de fiets is dus zeker niet slecht maar ik zou eerder de Ridley nu nog verkopen (nu krijg je er nog echt geld voor, volgend jaar waarschijnlijk niet meer) en iets anders in de plaats kopen.

Re: "oude" Ridley FenixSL30 als winterfiets behouden of?

Geplaatst: 12 feb 2022 09:31
door gene
Je bent geen "mecanicien", een reservefiets kan dan wel nuttig zijn. En een gravelfiets is een leuke afwisseling, ook in de zomerperiode.

Re: "oude" Ridley FenixSL30 als winterfiets behouden of?

Geplaatst: 12 feb 2022 21:10
door Arjan
Je oude fiets houden. Dat zou mijn advies zijn. Zelf doe ik dat ook en daar heb ik geen spijt van. Zo ongeveer ergens vanaf tweede helft oktober als de slikken tijd hier in Zeeland weer volop bezig is en de wegen nat gevolgd door het in grote hoeveelheden pekel storten in de wintermaanden (dat laatste valt tot nu toe deze winter gelukkig wel mee) tot ongeveer 1 maart rij ik op mijn oude fiets met velgremmen. Thuisgekomen spoel ik de troep er even af, ketting even afvegen, drupje olie en weghangen. Om de de xxxx ritten / tijd (afhankelijk van de omstandigheden) wat meer aandacht. Dan vanaf ongeveer 1 maart mag de nieuwe(re) fiets met schijfremmen weer opnieuw naar buiten die hangt blinkend gereed voor weer een nieuw, hopelijk mooi seizoen. Misschien dan nog een controversiële persoonlijke mening, in natte omstandigheden en vieze natte wegen met slikken rij ik nog altijd liever met velgremmen dan met schijven. Al was het alleen maar vanwege de niet te vermijden herrie van schijven.

Re: "oude" Ridley FenixSL30 als winterfiets behouden of?

Geplaatst: 12 feb 2022 21:25
door Gerwin89
Ik had hetzelfde "probleem".
Ik had een nieuwe fiets gekocht en mijn oudere fiets met velgremmen gehouden met het idee dat ik daar dan in de winter op kon fietsen en eventueel gravelen.
Bandjes van 30 mm opgegooid, paste allemaal net en toen gaan "gravelen".
Alleen een probleem, als er ook maar een beetje modder/water op de gravelpaden ligt gaat dat allemaal tussen het wiel/band en de velgremmen zitten en stapelt zich helemaal op met het gevolg dat er zoveel gaat zitten dat je wiel niet meer goed rond kan draaien haha.
Ook klapperde de ketting steeds bij grovere paden.

Conclusie: Gravelbike gekocht met shijfremmen en grx. En dat fietst toch veel fijner.

Het ligt er dus maar aan wat je met de fiets wil doen, alleen over de weg in de winter fietsen dan gaat dat natuurlijk prima.
Maar wil je wat meer, dan ga je vroeg of laat tegen problemen aanlopen.