Pagina 1 van 11

Extreme verzuring na covid besmetting

Geplaatst: 28 jan 2022 11:48
door ClassicBiker
Sinds een maand of 3 verzuren mij benen extreem tijdens het fietsen en haal ik bij lange na mijn niveau niet meer. Ik houd ook nog lang spierpijn na een fietsrit. De klachten zijn begonnen na een covid besmetting met lichte symptomen. Ik ben mei-juni 2021 al gevaccineerd. Hier heb ik geen last van gehad. Ik reed begin oktober de 105km Bart Brentjens Challenge, voor mijn doen op behoorlijk niveau. De dagen er na werd ik ziek en werd ik positief getest. Na 1 dag (lichte) koorts en 3 dagen verkoudheid was ik er vanaf en voelde ik mij weer prima. In het normale, dagelijkse leven heb ik nergens last van. Maar met fietsen (en skiën heb ik vorige week gemerkt) verzuren mijn bovenbenen extreem. Zijn er meer mensen met vergelijkbare ervaringen?

Re: Extreme verzuring na covid besmetting

Geplaatst: 28 jan 2022 12:09
door Hanz Bé
Yep. In januari 2021 covid besmetting en redelijk ziek geweest. Daarna nog vaccinatie in mei (jansen) en Booster (pfizer) in december. Herstel leek in eerste instantie redelijk te gaan.
Maar inmiddels is de conclusie dat ik nog steeds niet terug ben op het oude nivo. Te snel moe, vaak zere benen tijdens en na het fietsen (en ook andere spieren en gewrichten), geur slechts beperkt aanwezig.
Ik kan eigenlijk niet twee dagen aaneengesloten prettig fietsen.

Lijkt aardig chronisch geworden.

Re: Extreme verzuring na covid besmetting

Geplaatst: 28 jan 2022 12:26
door Kornuit
Vervelend heren. Ik kwam onlangs intressante informatie van Robert Rozenberg tegen: https://rozenbergsport.nl/gezondheid/long-covid/

Misschien is de info ten overvloede, maar beter mee verlegen dan om verlegen ;)

Re: Extreme verzuring na covid besmetting

Geplaatst: 28 jan 2022 13:14
door Hanz Bé
De in het artikel genoemde cognitieve stoornissen heb ik ook lang gehad. Concentratie, geheugen en woordvind stoornissen. Lijkt nu redelijk hersteld. Maar ook daarbij denk ik wel eens…. niet meer wat het voor COVID was.

Re: Extreme verzuring na covid besmetting

Geplaatst: 28 jan 2022 13:27
door scottwilko
Hier nog een long covid geval.
Hardlopen is eigenlijk helemaal een no go, evenals pittige intervallen.
Ik fiets nu 2 maal per week met een hartslag van rond de 115. Hogere hartslag is te intensief.
Gelukkig kan ik hier nog wel van genieten en heb ik hiermee geen problemen in de dagelijkse werkzaamheden

Re: Extreme verzuring na covid besmetting

Geplaatst: 28 jan 2022 14:14
door Enzzo
Er is onlangs een groot onderzoek gedaan naar profvoetballers en hun presteren na een covid besmetting. Dat schijnt behoorlijke impact te hebben...

Uit dat artikel: "..De wetenschappers van de Heinrich Heine University in Düsseldorf zeggen dat de prestatiedalingen bij besmette amateursporters nog ernstiger zullen zijn.../."

Zie hier: https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/d ... ~a8e7c6ae/

Re: Extreme verzuring na covid besmetting

Geplaatst: 28 jan 2022 14:27
door bartdr
Waaw, wel schrikken (zowel om het zelf te moeten ontdekken, als het onderzoek)

Re: Extreme verzuring na covid besmetting

Geplaatst: 28 jan 2022 14:52
door scottwilko
Het vreemde blijft dat het lang niet iedereen raakt (gelukkig maar) en dat het ook niet duidelijk is waarom de een wel en de ander niet.
De berichten over 3 tot 6 maanden geven ook een verkeerd beeld. Zelf ben ik na 13 maanden nog steeds op zoek naar de balans tussen inspanning en ontspanning. (Lees hoeveel ik kan sporten om geen terugval te krijgen) om het maar helemaal niet te hebben over de grote groep mensen die aan het frezen zijn voor hun inkomen, doordat ze al ruim een jaar niet eens energie hebben om te werken.

Re: Extreme verzuring na covid besmetting

Geplaatst: 28 jan 2022 14:59
door Enzzo
Zeg dat wel ja! laatst een bericht dat vele zorgverleners -de ouderenzorg- hun baan dreigen te verliezen omdat ze al twee jaar met longcovid kampen. Dat zijn de mensen van de eerste golf toen het RIVM het nog niet nodig vond om mondkapjes in de verzorgingstehuizen te verplichten...

Re: Extreme verzuring na covid besmetting

Geplaatst: 28 jan 2022 16:18
door Nee_Nee
Is er een longfunctietest bij je gedaan?
COVID tast vaak de longfunctie aan met als gevolg minder capaciteit voor zuurstofopname. Dat kan leiden tot snellere verzuring vanwege anaërobe verbranding ipv aërobe

Re: Extreme verzuring na covid besmetting

Geplaatst: 28 jan 2022 22:19
door ClassicBiker
Bedankt voor alle input en ervaringen. Nee, geen longfunctietest gedaan. Mijn longen voelen goed en saturatie is prima, al zegt dat niet alles. Maar ik ben eigenlijk pas net begonnen met oriënteren. Ik vind het ook nog te vroeg om naar de huisarts te gaan. In het dagelijkse leven gaat het goed en ik ben geen wedstrijdsporter meer. Dan vind ik het nog een beetje gênant om bij de huisarts te gaan klagen dat ik niet meer zo hard rijd. Eerst nog even aankijken of het niet vanzelf weg trekt en wat info verzamelen.

Re: Extreme verzuring na covid besmetting

Geplaatst: 28 jan 2022 23:01
door c.zaballa
Hier naar alle waarschijnlijkheid ook een gevalletje long-covid. Ik ben sinds 3/4 jaar onder een behandeling van een sportarts nadat ik in juni 2020 waarschijnlijk corona heb opgelopen. Eigenlijk nauwelijks noemenswaardige klachten gehad. Na 2 weken het fietsen hervat, maar na een uur rustig trappen moest ik daar een paar dagen van bijkomen. Totaal geen energie, en licht/duizelig in het hoofd. Ter referentie: het jaar daarvoor reed ik de Marmotte in krap 7 uur, dus wel redelijk fit.

In de tussentijd allerlei medische testen (bloedprikken, internist, cardioloog, longarts) ondergaan, maar op basis daarvan kerngezond. In mei begonnen met 'training' onder begeleiding van een sportarts: 2/3x per week 45/60 minuten met een hartslag van max 120. Inmiddels wat opgebouwd. 3x per week fietsen: 2h a 130hr, 1h a 120hr, 1h met 3 invallen van 4 minuten op 80% max. In maart weer wat testen (o.a. inspanningstest) om te kijken of m'n conditie daadwerkelijk vooruit gaat.

Inmiddels in ieder geval beter in het managen van m'n energie, maar blijft frustrerend als je daarvoor gewend was over nagenoeg tomeloze energie te beschikken.

Hier overigens geen verzuurde benen, maar vooral een licht/dof gevoel in het hoofd als ik teveel energieverbruik. Mijn tip: ga eens langs bij een (sport)arts. Wacht er niet te lang mee, want de huisarts zal vermoedelijk in eerste instantie wel zeggen dat je het nog een tijdje moet aankijken..