Pagina 1 van 4

Nuroad Race - te klein frame...?

Geplaatst: 11 sep 2021 11:24
door Shasta
Fietsers!

Ik ben nieuw hier op het forum. Sinds april dit jaar ben ik begonnen met racefietsen. Ik ben gestart met een oude Trek van 15 jaar oud. Na zo'n duizend kilometer fietsen, ben ik gaan zoeken naar een combi gravel-racefiets omdat ik 70% weg en 30% gravel wil kunnen fietsen. Sinds 2 maanden ben ik in het bezit van een NuRoad Race uit 2020, waar ik heel erg tevreden over ben tot op zekere hoogte (leg ik nog uit).

Vanwege goed materiaal wat erop zit (voornamelijk grx600, op de remmen na: grx400) en de twee bladen voor, maakt de NuRoad Race voor mij de perfecte fiets voor mijn doeleinden en budget (max 1500,- voor de fiets).

Bij een bekende fietswinkel in Bussum heb ik mij laten informeren over mijn framemaat voor deze Cube. We hebben wat gepast en er werd mij een 53 (s) model geadviseerd voor een 'sportieve' houding. Ik ben 181, korte benen, maar lang bovenlijf. De fiets gekocht in een S, met een iets langere stuurpen (95mm) zoals geadviseerd, maar merk na 250km klachten in de zenuwen van m'n linkerhand. De fiets zit heel erg compact en vermoed dat ik teveel op m'n hand leun. Stukje techniek natuurlijk, core-kracht, en gewenning, maar merk ook dat ik bij langere ritten (40 - 60 km) continu aan het verzitten ben en mijn handen anders wil plaatsen. Ik zit dus niet comfortabel.

Bij een erkende race-fietswinkel in Ede nog eens naar mijn houding laten kijken waar mij verteld werd dat m'n frame voor mijn lichaam veel te krap is, met name door mijn langere bovenlichaam. Aanpassen van de fiets zou uiteindelijk wel mogelijk zijn, maar zou m'n fiets meer een tijdritfiets maken, dan een gravel racer. En daar wil ik hem niet voor gaan gebruiken (dan koop ik wel wat anders).

Het schijnt dat men altijd de keuze heeft tussen twee framematen (is me in bussum vertelt). Kleiner (sportiever) of groter (stabieler). Wat is jullie ervaring hiermee? Hoe hebben jullie je fiets uitgekozen en samengesteld? En wat zouden jullie mij adviseren?

Mijn idee nu is om mijn NuRoad Race 2020 te gaan verkopen en een 56-M terug te kopen. Het jammere vind ik dat ik qua kleur de 2020 versie verruit het mooist vind, en de 2022 pas eind januari 2022 geleverd kan worden (en saai grijs is). Mocht je nog iemand kennen die een NuRoad Race 56 verkoopt mag je me dit uiteraard graag doorspelen!

Ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips.
Shasta.

Re: Nuroad Race - te klein frame...?

Geplaatst: 13 sep 2021 20:21
door kevindelange
Misschien kun je het zadel nog wat naar achteren plaatsen? Een paar milimeter kan al heel wat druk van je handen weghalen, doordat het gewicht naar achteren wordt verplaatst.

Staat je zadel mooi horizontaal? Of staat hij wat naar beneden? Ook een zadel dat wat naar beneden wijst geeft wat meer druk op de handen.

Re: Nuroad Race - te klein frame...?

Geplaatst: 13 sep 2021 20:58
door klaastuin
Ik ben 1.82m met korte benen en heb een paar jaar met plezier rond gefietst op een Nuroad 56. 53 is echt te klein.

Re: Nuroad Race - te klein frame...?

Geplaatst: 13 sep 2021 21:05
door Lcsmet
Met 181 cm op een S, je mag je dan toch wel afvragen hoe groot je dan wel moet zijn voor de grotere maten.
Voor iemand van 181 cm is een 53 cm, behalve als je prof bent, altijd te klein.

Re: Nuroad Race - te klein frame...?

Geplaatst: 13 sep 2021 21:10
door chris80
Een maatje 53 bij 1.81m klinkt inderdaad echt vee te klein. Klinkt als slecht advies vd winkel.

De keuze uit 2 maten geldt over het algemeen alleen als je tussen 2 maten in valt..

Re: Nuroad Race - te klein frame...?

Geplaatst: 13 sep 2021 21:15
door DDX
met een iets langere stuurpen (80mm) zoals geadviseerd
80mm noem ik nou niet echt langer, eerder korter.
100mm is redelijk standaard.

Maar misschien verstandig om een bikefit te laten doen, mogelijk dat je met langere stuurpen al veel geholpen bent ?
maat frame tja, is vooral hoe diep je wilt/kan zitten, beter te klein dan te groot.

Re: Nuroad Race - te klein frame...?

Geplaatst: 13 sep 2021 21:22
door nijkie
Je hebt een 56 nodig met jou lengte.
Ik heb een 58 gehad en meet 1.86 met bbl van 91cm en zat perfect.

Re: Nuroad Race - te klein frame...?

Geplaatst: 13 sep 2021 21:28
door DDX
Als ik kijk naar de geometry tabel is de 56 vrij hoog balhoofdbuis, dus stack.
En eigenlijk zijn alle maten kwa reach vrij kort, tussen kleinste maat (46) en grootste maat (61) zit maar 1,5cm verschil in reach.
Eigenlijk zit verschil tussen de maten vooral de stack, dus hoe diep je wilt (/kan) zitten.

Dus lijkt me dat je misschien gewoon eens een langere stuurpen moet proberen ?
Dus 110 of 120 ofzo. (maargoed beste is om je op te laten meten als je niet goed weet wat je nodig hebt)

Ik zou persoonlijk op basis hoge stack een maatje s kiezen icm 120stuurpen. (en ik ben 1m86)
Maargoed ik ben niet echt een maatstaf wat goed is kwa maat.

Re: Nuroad Race - te klein frame...?

Geplaatst: 14 sep 2021 00:21
door scepticus
De Nuroad is een vrij kort frame inderdaad.

Een 80mm stuurpen is behoorlijk kort, zeker voor Goois gravel kun je prima een 100mm monteren zonder dat dat gekke dingen gaat doen qua stuurgedrag,

Re: Nuroad Race - te klein frame...?

Geplaatst: 14 sep 2021 07:30
door TL@
Ik zou bij de Nuroad ook een maat kleiner nemen dan wat ik normaal neem door de hoge stack (ik heb normaal een 58, bij de Nuroad zou dat een 56/M zijn met een langere stuurpen, voor 1m87)

Je stuurpen is nogal kort, ik zou die eens vervangen door een langer exemplaar. Die dingen kosten niks, goedkoop uit de Decathlon of 2de hands, probeer eens met een 100mm of zelfs nog iets langer. Wanneer je zo je gewenste positie bereikt, kan je altijd een 'mooiere' pen kopen in de juiste maat.

Re: Nuroad Race - te klein frame...?

Geplaatst: 14 sep 2021 08:50
door Shasta
Bedankt voor de vele reactie. Ik heb de pen nog eens opgemeten en lijkt een 95mm te zijn (gemeten vanaf kern balhoofd tot midden stuur). De standaard meegeleverde stuurpen in de winkel destijds was 40mm, mega kort, vandaar dat ik dacht dat 80 (blijkt dus 95) al vrij lang was. Ga ik door een 12mm stuurpen erop te zetten niet al behoorlijk qua stuurgedrag erop achteruit? Overdreven gezien: wat zou een 40mm stuurpen voor verschil maken qua stuurgedrag ten opzichte van een 125mm stuurpen? Wat TL@ zegt... misschien maar gewoon ook proberen.

Het gaat om een winkel die vooral ook voor profs werkt en een grote naam heeft, maar wat ik er krom aan vind is dat ik duidelijk heb aangegeven dat ik start met fietsen. Uitgebreid vertelt wat m'n vertrekpunt en doel is. Gevalletje, niet aansluiten bij de klant.

M'n zadel staat helemaal naar achteren, maar is natuurlijk ook niet gewenst. Ik zal nog eens checken of deze goed horizontaal staat. thx.

ntb: ik heb de fiets na het advies destijds niet daar in de winkel gekocht, maar vond precies dezelfde fiets, jaartje ouder, op marktplaats inclusief langere stuurpen.

Re: Nuroad Race - te klein frame...?

Geplaatst: 14 sep 2021 09:04
door RKN
heb je een zadelpen met of zonder setback?