Pagina 1 van 1

Balhoofd bestellen of losse lagers?

Geplaatst: 02 sep 2020 17:11
door JuulvH
De laatste tijd veel topics van mij. Ik ben de MTB weer klaar aan het maken voor het seizoen, en bezig met allerlei klusjes die ik nog nooit eerder gedaan heb. Deze week: het balhoofd.

Met het uitnemen van de voorvork merkte ik dat de lagers erg slecht waren. Die moeten vervangen worden, maar het zoeken van nieuwe lagers valt me tegen. De lagers die ik eruit haalde toonde geen typenummers meer, en met opmeten kom ik op maatvoeringen die nét af lijken te wijken wat bijvoorbeeld op mantel.com verkrijgbaar is. Ik heb hierover contact gehad met sensabikes, en zij zeggen me via de dealer balhoofd Supra H373 te bestellen. Dit lijkt me een duurdere oplossing (ik moet contact opnemen met een dealer voor de prijs) dan losse lagers te kopen, en ik vraag me af of dat echt nodig is, gezien alle filmpjes erop lijken te wijzen dat vervangen van losse lagers moet kunnen.

De maten die ik meet zijn de volgende (buiten/binnen/dikte)
Bovenste lager: 41,8/30,2/7 hoek 45/45
Onderste lager: 52/40/8 hoek 45/45

Kijk je bijvoorbeeld op mantel, dan vind je lagers die op alle punten voldoen maar dan net 7 dik zijn ipv 8 (voor de onderste). Of lagers die 0,2mm dikker of dunner zijn.

Mijn MTB is een Sensa Merano TNT (bouwjaar weet ik niet)

Wie kan me hierin adviseren? Het zoeken naar de juiste lagers is meer werk dan het vervangen van de lagers zelf...

Re: Balhoofd bestellen of losse lagers?

Geplaatst: 02 sep 2020 20:05
door scepticus
Nog een keer Sensa bellen en gewoon vragen wat voor lagers er in dat balhoofd zitten?

Re: Balhoofd bestellen of losse lagers?

Geplaatst: 03 sep 2020 10:45
door matthiav
De meeste lagers zijn standaard maten. Een verschil in dikte van 1 mm kan je niet over het hoofd zien natuurlijk, maar van 0,2 mm zou ik niet wakker liggen. Je moet maar eens de binnendiameter van het lager meten en vergelijken met de buitendiameter van de vorkbuis. Het zou me verbazen mocht dat ook tot op de cijfer na de komma identiek zijn. Sensa gaat zijn balhoofden zeker niet zelf maken. Ik zou je zoektocht niet beperken tot Mantel en gewoon googlen op de afmetingen.

Re: Balhoofd bestellen of losse lagers?

Geplaatst: 03 sep 2020 12:21
door walter-
Ik denk dat je er vanuit mag gaan dat je frame onderaan IS52 en bovenaan IS42 is.

https://www.mantel.com/be/fsa-balhoofdlagers-staal
=> deze is er toch in 51.8 en 8mm hoog? Die kan je nemen.

Re: Balhoofd bestellen of losse lagers?

Geplaatst: 07 sep 2020 08:15
door JuulvH
Bedankt voor de reacties. Ik ben inmiddels bij een sensa dealer geweest om een set op te halen voor €29,-. Het prijsverschil met 2 losse lagers viel me reuze mee, en dan weet ik zeker dat ik het juiste heb.

De lager bij Mantel van 51.8 omtrek en 8mm hoog had weer de verkeerde hoek, die moesten beide 45 zijn.