Pagina 1 van 2

"Beginner" col franse alpen

Geplaatst: 11 feb 2020 19:25
door Jonasgo
Hallo iedereen,
Wij gaan binnen 5 maandjes naar de Franse Alpen. En zouden heel graag een col op fietsen. Nu zou ik graag weten welke cols iets gemakkelijker zouden zijn... als ik iets opzoek vind ik enkel maar reviews van de grote kleppers terug. Ik fiets nu bijna elke week 3 keer. In de week 2x plusminus 1u. En in het weekend minimum 3u. Of is bijvoorbeeld een col de la Madeleine te doen? ( dat is de streek waar we naartoe zouden gaan ) alvast bedankt voor de respons Mvg

Re: "Beginner" col franse alpen

Geplaatst: 11 feb 2020 20:13
door martinbo
Als je net zo lui bent op de fiets als met internetresearch....

Kijk eens op sites als http://www.cyclingcols.com http://www.quaeldich.de/ http://www.salite.ch/

Re: "Beginner" col franse alpen

Geplaatst: 11 feb 2020 20:36
door Vicenza
Niemand hier weet natuurlijk jouw powerprofiel, gewicht, of de intensiteit waar je nu mee fietst, maar ik vermoed dat je overal wel boven gaat komen met je huidige training. Denk wel aan het juiste verzet steken (maar open daar geen nieuw topic over, daar zijn er al genoeg van)

Re: "Beginner" col franse alpen

Geplaatst: 11 feb 2020 20:44
door havana
Ik zeg Col d’Ornon!

Re: "Beginner" col franse alpen

Geplaatst: 11 feb 2020 20:47
door raven14
De Parquetout natuurlijk đŸ˜…

Re: "Beginner" col franse alpen

Geplaatst: 11 feb 2020 20:47
door klimmer
Man of vrouw? 24j of 64j? 60kg of 91 kg? enz enz.
Overigens zijn er twee Col(s) de la Madeleine. Die andere ligt wel flink uit de buurt van de ene, maar is wel heel goed te doen. Meer dan 20km en dan 8% gemiddeld: niet echt geschikt om er trek in te krijgen. Om te beginnen: beperkt het tot max 10 km. Genoeg keuze.

Re: "Beginner" col franse alpen

Geplaatst: 11 feb 2020 20:55
door nijkie
Van doerfiets geplukt .

Tips voor fietsen in de bergen

Als je voor het eerst 'echt' de bergen in gaat te fietsen, zul je, net als ik, merken dat bergen toch echt anders zijn dan viaducten en bruggen. Uiteraard maak je niet dezelfde fout als ik, en monteer je het juiste verzet op je fiets. Vergeet niet dat er na een klim ook (meestal) een afdaling volgt en dat dus je remmen in orde moeten zijn. Tijdens die afdaling, zeker van een wat grotere hoogte, kan het erg koud zijn: door een windbreker of een regenjasje aan te trekken, bescherm je je lichaam tegen de ergste kou.

De klim

Kies het juiste verzet voordat je de klim begint. Dat klinkt stom, maar velen draaien de eerste honderden meters met een te zwaar verzet, en moeten daar later voor boeten. Je kan altijd later een tandje bijschakelen. Laat je hartslag rustig stijgen tot net onder je omslagpunt en probeer te voorkomen dat je daar, langdurig, overheen gaat. Je ademhaling is rustig en geconcentreerd. Drink als de weg dat toelaat, bijvoorbeeld in een wat vlakkere bocht.

De afdaling

Door het klimmen zweet je, en daardoor koel je ontzettend snel af tijdens de afdaling. een (regen)jasje of windbreker helpt dit enigszins voorkomen. Kies een verzet dat je nog net kunt meetrappen: jij hebt controle over de fiets, en niet andersom. Haal voor de bocht de snelheid eruit: beter iets te langzaam, dan later moeten corrigeren. Het spreekt voor zich dat je in een bocht het binnenste pedaal omhoog haalt, omdat je anders de grond raakt? Wen je aan om het buitenste pedaal naar buiten / onderen te duwen. Als het kan, kan je halverwege de bocht weer beginnen te trappen. Oh ja, dalen doe je onderin de beugels. Zo hou je niet alleen je zwaartepunt laag, maar heb je meer controle over stuur en remmen.

Re: "Beginner" col franse alpen

Geplaatst: 11 feb 2020 21:39
door Goudhaantje
Als je klein genoeg kan schakelen en geduld hebt kom je overal wel boven. Ik zou mij er niet zo'n zorgen over maken. Gewoon lekker fietsen.

Re: "Beginner" col franse alpen

Geplaatst: 12 feb 2020 07:56
door fietsvriend
+1. Blijven trainen, naar Frankrijk gaan en klimmen. Klein schakelen, trappen en probeer onderweg te genieten.

Re: "Beginner" col franse alpen

Geplaatst: 12 feb 2020 08:40
door rob74
Een mooie hoge relatief gemakkelijk col is de petit saint Bernard vanuit Bourg st Maurice. Een hele lange klim maar nergens echt moeilijk. En prachtig uitzicht de laatste kilometers. Maar je gaat nergens in Frankrijk een gebied vinden met alleen maar makkelijke klimmen. Vanuit datzelfde Bourg st Maurice kun je ook de Iseran op en dat is echt een killer klim

de petit st Bernard en profile:
Afbeelding

Re: "Beginner" col franse alpen

Geplaatst: 12 feb 2020 10:08
door Nee_Nee

Re: "Beginner" col franse alpen

Geplaatst: 14 feb 2020 07:45
door Tomver
Ik zou eigenlijk gewoon zorgen dat je een goed verzet hebt, de tips van nijkie volgen en gewoon lekker gaan fietsen. Waar je aan moet wennen is dat je je goed moet pacen, eigenlijk kom je overal wel boven zolang je niet boven je kunnen gaat rijden.