Pagina 208 van 269

Re: Het grote domme vragen topic

Geplaatst: 21 okt 2021 21:30
door RonaldH76
Weggehaald bij centraal station

Re: Het grote domme vragen topic

Geplaatst: 22 okt 2021 09:58
door Slowracer
Is gedroogd fruit net zo gezond als vers fruit?

Re: Het grote domme vragen topic

Geplaatst: 22 okt 2021 10:32
door Rubik
Nee, dat denk ik niet. Bij het drogen zal niet alleen het water grotendeels verdwijnen maar zullen er ook ongetwijfeld bepaalde nuttige voedingsdelen (bijvoorbeeld vitaminen) verdwijnen.

Re: Het grote domme vragen topic

Geplaatst: 22 okt 2021 10:38
door Ernie C.
Er zit zelfs geen vitamine C meer in. Behalve dat er wat mineralen in zitten (ijzer), ben je net zo goed af met een paar winegums.

Re: Het grote domme vragen topic

Geplaatst: 22 okt 2021 10:40
door thestudent
Nee, vooral de suikers, de vezels en sommige mineralen zullen behouden blijven. De vitamines zullen wel snel verminderen.

Het nadeel van gedroogd fruit is dat je bijvoorbeeld veel makkelijker 10 gedroogde abrikozen eet dan 10 verse. Of een bak rozijnen versus heel veel druiven. En dan krijg je eigenlijk gewoon een dikke suikerpiek in het bloed. Niet per se gezond. Het nadeel is ook dat je in principe weer vocht nodig hebt om dit goed te verteren, wat je met vers fruit direct geleverd krijgt.

Re: Het grote domme vragen topic

Geplaatst: 22 okt 2021 11:25
door Nee_Nee
Geldt dat ook voor bruin fruit?

Re: Het grote domme vragen topic

Geplaatst: 22 okt 2021 13:20
door hayes
Goeie vraag eigenlijk.
Google zegt dat de vitamine C heel wat minder is maar dat de andere vitaminen wél behouden blijven.

"Gedroogd fruit is geen alternatief voor vers fruit. Dit komt onder meer doordat gedroogd fruit geen vitamine C meer bevat, deze vitamines gaan namelijk verloren tijdens het droogproces. Wel bevat gedroogd fruit vaak andere voedingsstoffen zoals vitamine B1, B6, ijzer, foliumzuur, kalium en vezels."

Re: Het grote domme vragen topic

Geplaatst: 22 okt 2021 13:45
door pino
In de Volkskrantvan vandaag een stuk waarom er in diepvriesspinazie meer vitamine zit dan in verse.

Re: Het grote domme vragen topic

Geplaatst: 22 okt 2021 14:51
door thestudent
Invriezen is dan ook weer een heel ander verhaal dan (zon) drogen.

Re: Het grote domme vragen topic

Geplaatst: 22 okt 2021 18:11
door Ramon73
Nee_Nee schreef: 22 okt 2021 11:25 Geldt dat ook voor bruin fruit?
Zodra het uit de frituurpan komt, dan niet meer.

Re: Het grote domme vragen topic

Geplaatst: 22 okt 2021 18:44
door Sulla
thestudent schreef: 22 okt 2021 14:51 Invriezen is dan ook weer een heel ander verhaal dan (zon) drogen.
Daar is onderzoek naar gedaan, en (direct na oogsten) diepgevroren groente/fruit verliest bij het invriezen x% aan vitaminen en blijven dan vrijwel stabiel Verse groenten/fruit verliezen heel geleidelijk ook vitaminen, dus daar ligt het eraan hoe snel het op je bord terecht komt of ze boven of onder die x% zitten.

Daar komt nog bij dat 'vers' fruit vaak tijdens transport nog moet narijpen en dus veel eerder geplukt wordt dan fruit voor de diepvries.

Re: Het grote domme vragen topic

Geplaatst: 23 okt 2021 11:47
door Enzzo
Nee_Nee schreef: 22 okt 2021 11:25 Geldt dat ook voor bruin fruit?
Fruit dat bruin wordt na snijden bevat geen of nauwelijks antioxidanten meer aan het snijoppervlak. Die antioxidanten bestaan hoofdzakelijk uit vitamine C.
Dus ja: bruin fruit bevat minder vitamine C dan niet bruin (verkleurd) fruit