Wil je een nieuwe racefiets kopen? Hulp nodig? Stel al je vragen hier!

Hoe beginnen?

Gebruikersavatar
ghulst
Forum-lid
Berichten: 62
Lid geworden op: 22 sep 2016 20:55

Gebruikersavatar ghulst 22 sep 2016 21:23

Jawel, er is er weer een... Een beginners topic.

In mijn bijna 40 jarige historie heb ik fietsen alleen maar gebruikt als vervoer. De laatste paar jaar heb ik wat hard gelopen. Soms wat meer, soms wat minder. Ik probeer er een keer of 3 per week op uit te gaan en tussen de 3 en 10km te doen. Maar goed, mijn huisarts heeft me een jaar geleden al aangeraden om over te stappen naar het fietsen. En het duurt bij mij altijd even voordat ik zoiets serieus neem. ;)

Goed, ik weet dus ongeveer niets van fietsen. Ben deze week wel bij 4 fietsenmakers (veelal gespecialiseerd in wielersport, dus niet in opoefietsen) geweest en natuurlijk Fiets in de winkel gehaald voor de test van fietsen van rond de €1000. Inmiddels wel al een hoop geleerd en een hoop fietsen gezien, maar dat vertelt me nog niet of ik het leuk ga vinden.

Mijn vraag is, is er een manier om het wielrennen te ontdekken zonder dat je meteen een berg geld aan een fiets uitgeeft, maar waarbij ik niet met de eerste de beste fiets met bijbehorende belabberde zit thuiskom? Zijn er plaatsen waar je het eens wat langer kunt proberen?

(Oh, en links, sites etc met dingen over beginnen met wielrennen zijn ook zeer welkom natuurlijk.)

Gebruikersavatar
RKN
Forum-lid
Berichten: 1326
Lid geworden op: 01 apr 2014 16:40
Locatie: Vechtdal

Gebruikersavatar RKN 22 sep 2016 21:47

Brik van marktplaats opduiken en gewoon gaan fietsen ;
Als t bevalt kun je fatsoenlijke fiets kopen, zo niet dan heeft het je "weinig" gekost

Gebruikersavatar
devriesman
Forum-lid
Berichten: 504
Lid geworden op: 24 apr 2016 18:56
Locatie: Apeldoorn

Gebruikersavatar devriesman 22 sep 2016 22:02

Geen fietsers in de kennissenkring? Wellicht handig om een paar ritjes te maken op een oude fiets.

Friso
Forum-lid
Berichten: 287
Lid geworden op: 13 feb 2012 21:18

Friso 22 sep 2016 23:47

Huren is ook altijd nog een mogelijkheid. Dan weet je ook snel genoeg of het wat voor je is.

Gebruikersavatar
mao
Forum-lid HC
Berichten: 4526
Lid geworden op: 22 jul 2007 02:47

Gebruikersavatar mao 23 sep 2016 00:40

Stap 1 - bepaal je maat fiets
Stap 2 - koop op marktplaats een fiets van +/- € 200,- in jou maat.
Stap 3 - ga zelf even een paar keer fietsen ( het seizoen (herfst met winter op komst ) om te beginnen is meest ongunstig die had kunnen uitkiezen)
Stap 4- je vind het ruk, dan zet je de fiets weer te koop voor € 150,-
je vind het helemaal geweldig, en gaat alvast verzinnen welke smoes je vrouw gaat vertellen om een nieuwe fiets te kunnen kopen. De fiets van €200,- wordt je nieuwe winter fiets voor 2017/18

Gebruikersavatar
mao
Forum-lid HC
Berichten: 4526
Lid geworden op: 22 jul 2007 02:47

Gebruikersavatar mao 23 sep 2016 00:48

ps ik zie er net een te koop staan op het forum
http://www.fiets.nl/forum/viewtopic.php?f=15&t=80722
Vraagprijs is een weggeef prijs....

Gebruikersavatar
ghulst
Forum-lid
Berichten: 62
Lid geworden op: 22 sep 2016 20:55

Gebruikersavatar ghulst 23 sep 2016 12:32

Bedankt voor de reacties!
devriesman schreef:Geen fietsers in de kennissenkring? Wellicht handig om een paar ritjes te maken op een oude fiets.
Twee of drie, maar die hebben allemaal vrij prijzig materiaal en uitlenen ligt dan gevoelig. Oude fietsen hebben ze niet.
Friso schreef:Huren is ook altijd nog een mogelijkheid. Dan weet je ook snel genoeg of het wat voor je is.
Dat zou kunnen. Maar waar?

RKN schreef:Brik van marktplaats opduiken en gewoon gaan fietsen ;
Als t bevalt kun je fatsoenlijke fiets kopen, zo niet dan heeft het je "weinig" gekost
mao schreef:Stap 1 - bepaal je maat fiets
Stap 2 - koop op marktplaats een fiets van +/- € 200,- in jou maat.
Dat is inderdaad een optie. Ik heb al wel zitten meten, want dat ben ik op allerlei sites wel tegengekomen. Dan kom ik wel op een ruwe maat uit, maar tegelijkertijd lees je dan weer overal dat het zo belangrijk is om ècht goed te zitten, anders krijg je ook weer last van van alles en heb je er ook weer geen plezier in. Dat houdt me dan weer tegen om tweedehands wat te halen. Ik heb ooit eens zo'n oude Panasonic gehad uit begin jaren 80. Daar heb ik wel eens een klein rondje op gedaan, maar dat is nooit serieus geweest. De bandjes waren ook niet echt goed meer en om dan weer geld uit te geven aan letterlijk een oude fiets... Die heeft daarna 4 jaar in de schuur gestaan en heb ik twee jaar geleden doorgegeven aan iemand anders. Maar goed, ik had ook geen idee van maten etc. Hij stond er, hij moest er vanaf ik had een paar tientjes op zak en de kleur vond ik leuk. Dat werk.

Maar goed, als ik een tweedehands fiets haal, zijn er dan ook mensen die me kunnen helpen om de juiste zit te vinden? Of werkt dat eigenlijk alleen bij een fietsenmaker als je veel geld uitgeeft?

Gebruikersavatar
NicoNB
Forum-lid
Berichten: 3235
Lid geworden op: 24 sep 2011 11:07

Gebruikersavatar NicoNB 23 sep 2016 12:45

ghulst schreef:Dat is inderdaad een optie. Ik heb al wel zitten meten, want dat ben ik op allerlei sites wel tegengekomen. Dan kom ik wel op een ruwe maat uit, maar tegelijkertijd lees je dan weer overal dat het zo belangrijk is om ècht goed te zitten, anders krijg je ook weer last van van alles en heb je er ook weer geen plezier in.
Stop stop stop

Als je zo bezorgd ben over je zit en daar blijkbaar een reden voor hebt begin dan niet met op de gok een fiets kopen maar begin met een goede fietsmeting.
Op het forum staan diverse topics over de diverse methodes dus ik zou zeggen lees eerst die topics.
Als je eruit bent welke methodiek jou passend lijkt, maak een afspraak en investeer wat geld in een goede meting.

Uit die meting komen waarden waarmee je vervolgens veel gerichter op bijvoorbeeld Marktplaats kunt rondstruinen naar een frame dat bij jouw lichaam past.
Koop je bij een particulier dan ga je gewoon met de meetwaardes in je hand naar een FM (of je probeert het eerst zelf).
Het menselijk lichaam is behoorlijk makkelijk, zeker wanneer je niet direct grote afstanden rijd.
De kans is heel groot dat de pijntjes die je bij aanvang voelt gewoon spieren zijn die je eerder niet belast hebt maar nu ineens wel.

Mijn advies
stap 1
Topics over fietsmetingen doornemen
Stap 2
Fietsmeting laten doen
Stap 3
Op MP zoeken naar een fiets in de juiste maat
Stap 4
Fiets enigszins aanpassen aan de meetwaardes van de fietsmeting
Stap 5
Ga fietsen en kijk eens rustig of je het leuk vind.

Overigens zag ik gisteren op MP dat je vanaf ongeveer 125 Euro een prima beginnersfiets kunt kopen. Misschien dat er wat onderhoud nodig is maar met nog een 100 Euro ben je echt wel klaar en kun je makkelijk een jaartje of meer vooruit.

Ow en nog wat, als je niet graag geld uitgeeft, die indruk wek je in beide berichten. misschien moet je dan even nadenken of fietsen wel iets voor jou is. Fietsen is namelijk best een dure hobby. Alleen mensen die zelf erg handig zijn weten de kosten te drukken doordat ze alles zelluf doen en weten waar de onderdelen te halen voor een redelijke prijs.
Als je een beetje serieus fiets heb je toch elk seizoen wel de nodige bandjes en aandrijflijnonderdelen die vervangen dienen te worden. En vergeet ook kleding niet, goede kleding kost een paar centen.

Gebruikersavatar
ghulst
Forum-lid
Berichten: 62
Lid geworden op: 22 sep 2016 20:55

Gebruikersavatar ghulst 23 sep 2016 13:25

Hahahaha, misschien is het goed om even wat recht te zetten. ;)

Ik ben zeker niet bang om geld uit gegeven aan mijn hobby's. (Daar heb ik er nog een paar van.) En er is niets aan mijn lijf waardoor ik bang ben dat ik extra aandacht nodig heb. Ik ben gewoon onervaren op het gebied van fietsen en als je allerlei dingen leest, dan ga je je dingen bedenken. Zodoende.

Na het invullen van wat schemaatjes ziet het er naar uit dat ik een framemaat 56 nodig heb. Redelijk standaard dus. ;) Dan zou er genoeg keuze moeten zijn. Als dat genoeg is om gewoon te starten, dan is dat wel een idee. Zeker voor de winter. Nieuw materiaal in de pekel gooien is ook jammer. (Oh, en ik ben best handig.)

Gebruikersavatar
NicoNB
Forum-lid
Berichten: 3235
Lid geworden op: 24 sep 2011 11:07

Gebruikersavatar NicoNB 23 sep 2016 13:41

Ok, 56 is dan gewoon het uitgangspunt.
De fiets waar Mao naar links van een van de forummers is dan wel een goede koop voor dat geld.
Dan heb je een fiets voor weinig waar je voorlopig plezier aan kunt beleven en ter zijner tijd ook weer door kunt verkopen.

Blijf ik erbij dat ik in jouw geval een fietsmeting geen gek idee vind omdat je, zoals je zelf al schrijft, geen kaas gegeten hebt van de fiets zo afstellen dat je goed zit. Al staan er online ook wel video tutorials hoe je zelf een behoorlijk eind kunt komen.

Gebruikersavatar
Ernie C.
Forum-lid HC
Berichten: 16202
Lid geworden op: 18 jun 2012 15:43

Gebruikersavatar Ernie C. 23 sep 2016 23:03

Een fietsmeting voor en eerste fiets voor een gezond persoon vind ik dan weer niet zo belangrijk. Je weet waarschijnlijk nog helemaal niet voor welke klachten je gevoelig bent. De één krijgt knieklachten, de ander rugklachten veel mensen krijgen helemaal geen klachten van een paar cm "verkeerd" zitten. Er bestaat niet zoiets als een perfecte zit waarmee je alle klachten uit kunt sluiten. Zo'n fietsenmaker of professionele bikefitter (=fietsenmaker of mislukte profrenner die bijklust tegen artsentarief) kan bij een beginner alleen uitgaan van algemene waarden. Aangezien de kans dat jij precies een gemiddeld lichaam hebt vrijwel nihil is kun je net zo goed uitgaan de stelregels die overal op het internet te vinden zijn.

Gewoon iets kopen dat ongeveer past en waar nog wat speelruimte met de afstelling bij is, dus geen extreem sportief frame met maximaal afgezaagde vorkbuis.

Mocht je klachten krijgen die je zelf niet kan oplossen door met de afstelling te spelen (eventueel met wat hulp hier op het forum) dan kun je altijd nog een fietsmeting doen of je fiets verkopen en gaan korfballen.
Campagnolo Ultra Dork

Gebruikersavatar
Douglas
Forum-lid
Berichten: 2338
Lid geworden op: 18 okt 2014 18:16

Gebruikersavatar Douglas 24 sep 2016 06:16

+1
Toen ik ben begonnen, ben ik als leek op het gebied van fietsen, 'op het zicht' van mijn vakkundige FM ( ja ze zijn er nog; de toppertjes!!) op een fiets gezet. Als je dan gaat fietsen merk je van zelf wel of je nog iets wil verstellen. Mocht je dan toch nog klachten krijgen en houden dan kun je altijd nog een fietsmeting doen.
Ik heb jaren later pas een fiets meting gedaan. En wat mij opviel was dat deze nagenoeg gelijk was met de instelling die ik zelf op basis van gevoel had gedaan.

Koop een niet al te dure tweede hands fiets (tip van mao is goed!). Of probeer een deal te maken bij een fietsmaker. Koop daar een tweede hands voor bv 400,- en maak met hen de afspraak dat als je deze binnen 1 a 2 maanden weer komt ruilen voor een nieuwe dat je dan het volledige bedrag als korting krijgt op je nieuwe fiets. Moet je natturlijk wel zeker weten dat bij die FM je droomfiets te koop is. Ik weet niet waar je woont maar cc53x11 in Zaltbommel zou voor deze constructie een goede zijn. Hebben veel tweedehandse en ik vermoed dat zij hier wel voor openstaan.
o'7o

Plaats reactie