Pagina 1 van 1

Jeukende aders

Geplaatst: 15 feb 2016 11:57
door hayes
Ik heb dikwijls na het sporten "last" van jeukende aders in m'n kuiten. Sowieso zwellen de aders wat op zodat je ze ziet liggen op m'n kuiten. Maar het laatste half jaar jeuken ze ook echt. In het een been meer dan het andere.

Om het even welke inspanning (of het nu lopen, fietsen of fitness is) triggert de jeuk. Niet zo erg, maar soms moet ik me echt bedwingen om er niet hard aan te krabben :D

Zoekfunctie, google, ... levert niets op. Ik maak me niet direct zorgen maar misschien klinkt het herkenbaar?

Re: Jeukende aders

Geplaatst: 15 feb 2016 12:18
door Kilowatt
Niet herkenbaar, maar klinkt als spataders.
Gewoon even naar de dokter zou ik zeggen.

Re: Jeukende aders

Geplaatst: 15 feb 2016 12:28
door ophetkantje
Dit jeukende gevoel heb ik alleen als ik het tijdens het sporten koud heb gehad en vervolgens onder de warme douche sta. Soms lijken dan de aders te jeuken, vaker mijn huid.

Re: Jeukende aders

Geplaatst: 15 feb 2016 14:23
door EmPeHa
Misschien Cholinergische urticaria? Weet niet hoe jong je bent?
Cholinergische urticaria
Deze aandoening komt veel voor. Het wordt veroorzaakt door zweten. De blaasjes bij deze aandoening zijn kleiner (2-3 mm) met een onderliggende rode huid. De uitslag komt binnen een paar minuten opzetten en is meestal het ergst op de borstkas, rug en armen. De uitslag blijft ongeveer 30 minuten tot een uur zichtbaar en verdwijnt dan langzaam. Sommige mensen zijn zolang ze de uitslag hebben kortademig.

Het zweten kan het gevolg zijn van een lichamelijke inspanning, hitte, koorts of het eten van gekruid eten. Het kan heel vervelend zijn als het te maken heeft met lichaamsbeweging. In ernstige gevallen krijg je honderden blaasjes terwijl je, bijvoorbeeld, aan het joggen bent. Deze aandoening doet zich in de meeste gevallen voor het eerst voor tijdens de vroege volwassenheid. In veel gevallen wordt het in de loop der jaren minder erg of verdwijnt het. In sommige gevallen kan het echter jarenlang duren.
Ik moet overigens zeggen dat ik inderdaad ook last heb gehad van een jeukende spatader (op m'n enkel). Zo'n sportbandage-geval hielp daar tegen.

Re: Jeukende aders

Geplaatst: 15 feb 2016 15:28
door hayes
Merci voor de info. Ik ben 39 intussen.
Spataders had ik ook wel aan gedacht. Maar visueel is er niets te zien. Na een stevige inspanning liggen m'n aders wel meer op de oppervlakte, maar dat lijkt me normaal.

Zal de huisarts eens aanspreken als ik er moet zijn.

Re: Jeukende aders

Geplaatst: 15 feb 2016 16:28
door kopjethee
Misschien een keer compressie (sport)kousen proberen?

Re: Jeukende aders

Geplaatst: 15 feb 2016 19:32
door Douglas
Epo misschien? Heb ik ook altijd last van na wat vers bloed. :mrgreen:

Re: Jeukende aders

Geplaatst: 16 feb 2016 02:52
door ted038
Veel sporten, veel zweten, veel douchen, en daarnaast ook veel in airco-ruimtes(droge lucht) , ergo droge huid? Smeer eens een weekje oa de kuiten in met bodylotion (van vrouw/vriendin/moeder/zus ;) ) , wie weet helpt / verlicht het?

Krap zelf wel eens mijn kuiten en achterkant bovenbeen open van de jeuk, maar heb niet t idee dat het echt (in/op /aan) de aders ligt....

Re: Jeukende aders

Geplaatst: 17 feb 2016 20:59
door hayes
Gisteren een uurtje op de rollen gereden en geen jeuk.
Vandaag 2x8 km naar het werk en wel jeuk.

Als ik in de douche spring na het sporten gebruik ik heel bewust weinig douchegel. Enkel gezicht en huidplooien. De rest is gewoon afspoelen. Mensen gebruiken veel te veel dergelijke schuimgels ;)

Is blijkbaar niet iets waar veel mensen last van hebben. Toch eens voorleggen aan 'mijnheer doktoor'.

Re: Jeukende aders

Geplaatst: 17 jun 2016 13:36
door hayes
update-je:

Begin van spataders dus.
Ik heb een voedingssupplement gekregen dat ik een maandje moest nemen die de bloeddoorstroming bevorderde.

Dat hielp, maar ik kreeg na een week of twee een wat beklemmend gevoel in de borst. Soms voelde het ook alsof ik m'n bloed voelde stromen in m'n aders. Klinkt raar, maar was echt zo'n gevoel. De jeuk bleef in m'n kuiten.
Ik ben er dan na een week of drie me gestopt.
Sindsdien is de jeuk verdwenen.

Begrijpe wie begrijpe kan...