Pagina 1 van 12

kracht bijkweken

Geplaatst: 05 aug 2015 18:25
door djatwork69
gewicht is geen probleem, 62kg voor 1.78m, maar hoe kweek ik meer spieren? Bovenbenen en onderrugspieren zijn het belangrijkste. Kan fitness club hierbij helpen? Wat doen jullie?

Re: kracht bijkweken

Geplaatst: 05 aug 2015 18:59
door kristofvs
ik fiets veel

Re: kracht bijkweken

Geplaatst: 05 aug 2015 19:31
door thestudent
Veel fietsen en vooral veel meer eten. Maar verder heb ik geen idee, veel spieren heb ik ook niet. Maar waar zou je die voor nodig hebben? :lol: Je bent nu mooi op klimmersgewicht.

Re: kracht bijkweken

Geplaatst: 05 aug 2015 21:21
door bve
Veel trainen

Re: kracht bijkweken

Geplaatst: 05 aug 2015 21:53
door joopi
Prima aanvulling, de gym. Legpress, legpull, squats voor de beentjes en inderdaad vooral ook buik en rug meepakken ("core stability"). Setjes met wat meer herhalingen doen (20-30x) om het Popeye-effect te voorkomen.

Re: kracht bijkweken

Geplaatst: 05 aug 2015 22:41
door Alan Smeets
Krachttraining kan je zeker helpen. Ik zou dan setjes van 4-6 herhalingen doen met een gewicht dat je 4-6 keer kunt volhouden, dus veel gewicht. Tussen de sets neem je zo'n 4 min rust. Die rust is belangrijk! Daarnaast zou je tijdens de krachttraining koolhydraten moeten drinken.

Op deze manier train je wel kracht, maar geen hypertrofie.

Sets van 20-30 keer hebben niet zo heel veel effect.

Waarom wil je eigenlijk sterker worden? Het is heel normaal dat je sterker wilt worden, maar vaak zit achter zo'n vraag iets heel anders;)

Re: kracht bijkweken

Geplaatst: 06 aug 2015 09:10
door ThijsvdnBerg
Sportschool kan zeker wat opleveren. Mits zo uitgevoerd zoals Alan beschrijft.
Eten is daarbij minstens zo belangrijk als de oefeningen zelf, zonder energie breek je je lichaam af, dus meer gaan eten. Daar zijn fora over vol geschreven. Gevaar bij krachttraining is dat iedereen zijn eigen wijsheden heeft en mensen die net beginnen daarom allerlei verschillende vormen door elkaar gaan doen. Dus hou altijd in het volgende in de gaten:
1. Doel (kracht of hypertrofie etc.)
2. Trainingsschema (oefeningen en uitvoeringen)
3. Daarbij passende voeding (afvallen, aankomen etc.)

Laatst ergens gelezen dat oefeningen van 5x5 herhalingen de perfecte manier zijn om zowel kracht als spiergroei te bewerkstelligen. Wil je meer naar spiergroei dan verhoog je het aantal herhalingen. Is kracht belangrijker dan worden die herhalingen minder en de gewichten zwaarder.

Snelheid opdoen in een groep heeft me ook goed gedaan toen ik opzoek was naar meer power. Woog 68kg bij een lengte van 1,89. Leuk voor op de mont ventoux maar niet als je in het altijd winderige west-Brabant woont.

Re: kracht bijkweken

Geplaatst: 06 aug 2015 10:10
door joopi
@alan smeets/@thijvdnBerg: ik heb (als leek!) altijd geleerd dat 4-6 herhalingen of 5x5 met veel gewicht leuk is voor bodybuilders maar veel meer spierballen kweekt dan we als fietsers willen hebben. Tenzij we Mark Cavendish of André Greipel heten. Want we willen toch duurkracht ipv snelkracht? Ik laat me graag uit de droom helpen, dus ik ben benieuwd naar jullie redeneringen.

Re: kracht bijkweken

Geplaatst: 06 aug 2015 10:39
door MarkVeenstra
Wel weer interessant topic dit.

Veel gewicht weinig herhaling, om kracht te bouwen ben ik het mee eens. Maar in de opbouw periode zou ik het gewicht nog laag houden en focus op uitvoering (en dan kan je prima 10 tot 15 herhalingen doen). Met name aansturing en daarbij langzame gecontroleerde uitvoer van de beweging is belangrijk. Pas als dat goed is, zou ik naar de max kracht gaan, dus veel gewicht en weinig herhalingen.

Re: kracht bijkweken

Geplaatst: 06 aug 2015 10:47
door Brianzz
Ik had eigenlijk dezelfde vraag.
Mijn maximale wattages op 2 seconden ligt op 850W, wat naar mijn aanvoelen zeer zwak is.
Zou ik door correct te fitnessen deze maximale wattagees kunnen verhogen?
Ik rij regelmatig wedstrijden en doe wel eens sprinttraining, maar ik merk geen verhoging

Re: kracht bijkweken

Geplaatst: 06 aug 2015 11:00
door ThijsvdnBerg
@Joopi
Mij (ook een leek!) is het anders uitgelegd maar kan jou redenatie ook volgen. Misschien is het handig als de TS "spieren kweken" definieerd.

@MarkVeenstra
Terechte opmerking, anders grote kans op blessures. Zeker squatten met losse stang kan meer kapot maken dan je lief is.

Re: kracht bijkweken

Geplaatst: 06 aug 2015 11:15
door ophetkantje
joopi schreef:@alan smeets/@thijvdnBerg: ik heb (als leek!) altijd geleerd dat 4-6 herhalingen of 5x5 met veel gewicht leuk is voor bodybuilders maar veel meer spierballen kweekt dan we als fietsers willen hebben. Tenzij we Mark Cavendish of André Greipel heten. Want we willen toch duurkracht ipv snelkracht? Ik laat me graag uit de droom helpen, dus ik ben benieuwd naar jullie redeneringen.
TS is juist wel op zoek naar snelkracht!