Pagina 1 van 2

Krom frame?! No go?

Geplaatst: 26 mar 2015 22:03
door RVV
2 weken geleden door een idioot tegen de grond geslagen. Redelijke klapper want ik reed 30 km/h en mijn helm was compleet aan gort. Verder ben ik er goed vanaf gekomen. Fiets een Felt B16 (triathlon fiets) met een Carbon frame leek geen schade te hebben. Maar wel even naar de LBS gebracht. Die heeft hem nagelopen, geen scheuren in het frame, maar de body van het achterwiel moest wel vervangen worden. Derailleur (achter) wilde na vervanging niet meer goed schakelen. Ze zijn de fiets gaan uitmeten en het blijkt dat die 4 mm krom is. Richten is geen optie ivm kans op breuk aldus de LBS. Flink balen want de fiets is nog maar 3/4 jaar oud en niet verzekerd en de dader is gevlogen :-( in hoeverre is het nog verantwoord om gebruik te maken van deze fiets? Hoge snelheden plus 30/40 km/h durf ik sowieso niet meer aan. Maar zou ik er nog rustig op kunnen toeren? Of is dit ook een no go? Dan zou er nog maar 1 optie overblijven en er een indoortrainer (tacx) van maken. Meningen? Verkopen durf ik niet aan omdat ik niet zou willen dat iemand anders er een ongeluk mee kan krijgen. Maar weggooien is ook zonde omdat op het oog niks aan de fiets lijkt te mankeren.

Re: Krom frame?! No go?

Geplaatst: 27 mar 2015 04:38
door hendrikjan
Krom en carbon in een zin vind ik knap...maar ik zou er niet meer op fietsen..

Re: Krom frame?! No go?

Geplaatst: 27 mar 2015 06:22
door plantagenet
Een eerste vraag die bij mij opkomt is: hoe weet je zeker dat dat verschil van 4 mm er niet eerder heeft ingezeten? Misschien had je frame deze geringe 'afwijking' al. Carbon laat zich niet blijvend verbuigen dacht ik.....maar ik ben absoluut geen kenner!

Re: Krom frame?! No go?

Geplaatst: 27 mar 2015 06:50
door scottpch
Kan me niet voorstellen dat een carbon frame kan verbuigen bij een valpartij, het breekt of veert terug.
Waarschijnlijk zat die 4 mm er al in, ik denk dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.

Re: Krom frame?! No go?

Geplaatst: 27 mar 2015 08:23
door amclassic-fan
Wat een fietsenmaker weer die denkt dat carbon kan verbuigen... Wat is er eigenlijk 4 mm 'krom'? Hoe hebben ze dat gemeten?

Re: Krom frame?! No go?

Geplaatst: 27 mar 2015 08:41
door thestudent
Aluminium achterpad kan wel 4mm krom zijn. Het carbon zelf echter niet.

Re: Krom frame?! No go?

Geplaatst: 27 mar 2015 08:42
door sloeren
Inderdaad: kan je de vervorming beschrijven?

Re: Krom frame?! No go?

Geplaatst: 27 mar 2015 09:28
door Nee_Nee
Gissen is missen en meten is weten, dus : foto's, metingen en cijfers graag.

Re: Krom frame?! No go?

Geplaatst: 27 mar 2015 09:29
door bandiet
Is het achterpad niet te vervangen door een nieuwe?

Re: Krom frame?! No go?

Geplaatst: 28 mar 2015 14:40
door franklin
Carbon kun je buigen maar keert nadat de belasting verdwenen is terug naar oorspronkelijke staat. Metaal kun je buigen en als je te ver buigt dan is de vervorming blijvend, doe je dit bij carbon dan heb je geen blijvende vervorming maar dan breekt het. Verhaal van je fietsenmaker klinkt erg ongeloofwaardig. Verbogen pad is meer voor de hand liggend.

Re: Krom frame?! No go?

Geplaatst: 28 mar 2015 16:53
door RVV
Bedankt voor de reacties! Mij leek het ook al vreemd dat Carbon krom kan zijn. Dat het achterpad een tik heeft gehad is aannemelijk omdat er ook verf is verdwenen van de wielinsteek. De aanleiding van het meten (hoe ik heb geen idee). Was dat de fiets niet goed wilde schakelen na het vervangen van de body. Gek genoeg merk ik hier weer niks van tijdens het fietsen?! Alles was opnieuw afgesteld en het schakeld allemaal prima en smooth. Het frame is verder ook nergens beschadigd als het krom zou zijn door een val dan moet je toch op zijn minst beschadigingen zien lijkt me? Bovendien ving mijn lichaam de klap op toen ik viel. De Fietsemaker had trouwens geen commercieel belang in de vorm van dure reparaties of een ander fiets verkopen, want dit soort fietsen verkoopt hij niet. Ik zal een specialist opzoeken en die laten oordelen.

Re: Krom frame?! No go?

Geplaatst: 28 mar 2015 17:27
door Harryfietst
Je achterpad is gewoon krom en gelukkig is die niet van carbon, dus hij is door een goede FM binnen enkele minuten weer recht te buigen. Verklaart ook waarom hij niet goed meer schakelt. Ik heb pas geleden ook een krom pad gehad. Had de fiets tegen een paaltje staan, maar een flinke windvlaag blies de fiets om, natuurlijk met de kant van de derailleur op de grond gevallen. Schakelen was toen een stuk minder. Even bij de FM langs, bijbuigen en het draait weer als een zonnetje.