Pagina 1 van 1

welke framemaat

Geplaatst: 13 aug 2014 20:56
door jer81
Ik heb een vraag voor wat betreft framemaat.

Ik ben aan het kijken voor een 2e hands racefiets en dan is er niet zo veel keuze voor wat betreft framematen. (ga over 2 weken, na de vakantie, pas concreet zoeken)

Ik ben 1,75m en mijn binnenbeen lengte is 75cm. Dat blijken dus korte pootjes te zijn. De framemaat die daarbij past is 51cm heb ik berekend op een site. Nu is daar niet zoveel aanbod in. Kan ik ook een fiets met framemaat van bijvoorbeeld 53cm nemen? Wat is de marge die ik zo ongeveer heb?

Re: welke framemaat

Geplaatst: 13 aug 2014 22:18
door tommeke14
Binnenbeenlengte is totaal niet interessant voor de maat van je fiets. De zadelhoogte is makkelijk te veranderen. De lengte van de fiets en de hoogte van het balhoofd zijn beel belangrijker. Met 1.75 kom je eerder bij een 54 uit.

Re: welke framemaat

Geplaatst: 14 aug 2014 09:30
door 53x11
Natuurlijk is binnnenbeenlengte wel interessant, zeker in combi met je totale lichaamslengte. Dit verteld je (globaal) of je een fiets met een relatief lange, of juist een relatief korte bovenbuis moet hebben. Wat tommeke denk ik bedoelt is dat de lengte van de staande buis niet zo heel relevant is (en laat dat nou net de maat zijn die ALLE fietsenmakers zo ongeveer gebruiken :-( )

In het geval van TS: je hebt relatief korte pootjes, maar daardoor een relatief lang bovenlijf. Met een 51 frame is de kans groot dat je stuur te dichtbij komt te staan. Met een 53 of 54 frame moet je een eind kunnen komen.

Re: welke framemaat

Geplaatst: 14 aug 2014 10:39
door jer81
Hartelijk dank. Dan weet ik in ieder geval waar ik naar op zoek moet. Ik kijk nu eigenlijk enkel op marktplaats maar daar kan je de framemaat enkel in groepen aangeven waardoor je heel veel fietsen ziet die niet de juiste framemaat hebben. Iemand een handigere site voor 2e hands fietsen?

welke framemaat

Geplaatst: 14 aug 2014 10:53
door kas
Marktplaats.nl is toch wel de beste vind ik zelf.
Goed zoeken en geduld hebben. Wel handig als je een beetje verstand van racefietsen hebt, anders kan je een miskoop doen.

Wat is je budget? Ik ga een Kuota Khan (net opnieuw gespoten, 58cm, Dura Ace) en Stevens Xenon met Ultegra di2 (ook 58cm) te koop zetten. Kuota is wat ouder maar uitstekende kwaliteit, Stevens is van April 2014; gaat weg ivm aankoop Pina.
Waarschijnlijk te groot als je een sportieve zit wil; anders prima met iets kortere stuurpen.

Re: welke framemaat

Geplaatst: 14 aug 2014 22:15
door Fr3ggel
Over juiste framemaat gesproken: Tegenwoordig worden vaak de termen reach en stack gebruikt.
Hoe bepaald je eigenlijk de ideale reach en stack voor je lichaam? Berekenen aan de hand van je lichaamsmaten? Of meten van een fiets waar je goed/lekker op zit/zat (als het niet je eerste racefiets is)?

Re: welke framemaat

Geplaatst: 14 aug 2014 22:42
door klimski
Kas, die fietsen hoor je eigenlijk in de rubriek te koop aangeboden te zetten. En voor deze TS is 58 totaal ongeschikt.

@jer op fietsenwijk.nl kan je kijken wat bij aangesloten fietsenmakers staar. En speurders.nl heeft soms ook goeie racefietsen.
Vond dit wel aardig bijvoorbeeld:

http://m.speurders.nl/overzicht/fietsen ... 51463.html

Maar de echte maat van een tweedehands is vaak lastig, tenzij er een sticker of stans op/in het frame zit...

Re: welke framemaat

Geplaatst: 14 aug 2014 23:50
door tommeke14
53x11 schreef:Natuurlijk is binnnenbeenlengte wel interessant, zeker in combi met je totale lichaamslengte. Dit verteld je (globaal) of je een fiets met een relatief lange, of juist een relatief korte bovenbuis moet hebben. Wat tommeke denk ik bedoelt is dat de lengte van de staande buis niet zo heel relevant is (en laat dat nou net de maat zijn die ALLE fietsenmakers zo ongeveer gebruiken :-( )

In het geval van TS: je hebt relatief korte pootjes, maar daardoor een relatief lang bovenlijf. Met een 51 frame is de kans groot dat je stuur te dichtbij komt te staan. Met een 53 of 54 frame moet je een eind kunnen komen.
Ik was moe gister, maar dat bedoelde ik eigenlijk ook ;)

Dank ;)

Re: welke framemaat

Geplaatst: 15 aug 2014 08:26
door 53x11
Ik ook blijkbaar: vertelt in de tt met een "d"...:oops:

@TS: van heel veel (ook iets oudere) frames zijn de zgn geometrietabellen op het www te vinden. Dus als je de (door de fabrikant opgegeven) maat weet kom je een heel eind.

Re: welke framemaat

Geplaatst: 26 aug 2014 22:33
door jer81
Deze fiets gezien. Ik vond het wel een aangename prijs eigenlijk. Geschikt als beginnersfiets voor een persoon van 1.75m met een binnenbeenlengte van 75cm?

http://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en- ... ousPage=lr