Pagina 1 van 2

cx wielset

Geplaatst: 09 feb 2014 15:44
door yurley
Hay mede lot genoten

Als nieuweling hier(fietser)heb ik wat vragen(zoek functie al gedaan! ? ?)
Ik ben op zoek naar vervanging voor de Supra´s die standaard onder mijn Sensa Fermo 2014 crosser zitten.
Ik heb voor een crosser gekozen omdat ik óók graag aanmodderen wil in het bos(begin dat ook steeds leuker te vinden,de vrouw minder) Helaas heeft mijn rijstijl ervoor gezorgd dat ik wat sneller aan vervanging toe ben dan geplant (moet een helm gaan dragen :? )
Voor het "gewone" heb ik een 2éhandse Mavic Ksyrium SLS Hiermee ga ik strak ! Zeer tevree.
De vraag is, voor niet verharde weg, welk set en waarom.Want, ik ben natuurlijk aan het twijfelen !
Na wat onderzoek :geek: en met wat ik uit mijn pinpasje nog kan/mag wringen ,kom ik ± op o.a. dit setje : Fulcrum Racing Quattro CX En dat is denk ik wel goed genoeg ! Hoef geen world champ te rijden.
Waar moet ik/je op letten buiten het gewicht ,mijn gewicht, het rol vermogen, prijs en duurzaamheid. Hoe kan ik ong. weten of ik langer met een wiel kan,en dus ook hoe makkelijk kan ik onderdelen vinden en vervangen .(bv: De Mavic heeft al weer ander spaakspanner nodig dan dat ik al heb)
Kan men ook op gewone roadset met cross bandje erop het betere van de weg af werk gaan doen. Hoe gedraagt een fiets zich met zo'n combi. Doet het aantal spaken er toe,afdichting van naaf ,stijfheid of juist niet, of zijn het de soort bandjes die het doen?
Net als ik denk dat ik een geschikte heb gevonden. Lees ik steeds net iets negatiefs erover dat setje, ook die in deze forum voorbij komen,...

Ja ,ik weet, het zijn veel vragen. Maar volgens mij zijn bij deze Forum genoeg wijzen (uit oosten :D ) die hierover wat zinnigs kunnen vertellen. Ik zou het enorm waarderen ,alles is welkom!
Oja ,een 29er /twentyniner heeft toch ook maat ♀622 /28" , vanaf 23mm<> velg? Waarom wordt deze niet gebruikt in het veldfietsen ? Hierin is toch redelijk wat keuze te maken.
Of ben ik nu een oud verwarde man ?

Hoop dat ik hiermee een fijne discussie op gang krijg.Want ik weet het echt niet ! a Newbee.
Hiervoor is deze forum er ,Toch?

Alvast bedankt

Een tevree Sensa rijder

Re: cx wielset

Geplaatst: 09 feb 2014 15:52
door peter1981
over alle wielen is wel wat negatiefs te zeggen echter zijn de R4 heel erg goed.
De CX versies zijn beter afgedicht dan de normale versies dus zeker bij een crosser doe je daar goed aan om die te pakken

Re: cx wielset

Geplaatst: 09 feb 2014 16:08
door robbebopper
Ik sluit me bij bovenstaande opmerking aan.

Je kunt bij crossfietsen gewone wegwielen gebruiken. In feite is de Fulcrum Quattro dat ook. Maar, door er een cx op te zetten (en natuurlijk afgedichte lagers te gebruiken) geeft men bij Fulcrum aan dat deze wielen specifiek geschikt zijn voor het veldrijden.

Voor het grootste deel gewoon een manier om er meer van te verkopen.

Maar, neemt niet weg dat het hele fijne wielen zijn. Ik heb ze zelf ook onder mijn crosser.
Ik fiets met deze wielen ook gewoon mijn clubritten op de weg. Gewoon racebandjes er op, en gaan.

Uitwringen dus dat pinpasje!!!!

Re: cx wielset

Geplaatst: 09 feb 2014 16:16
door Suntoro
yurley schreef: Oja ,een 29er /twentyniner heeft toch ook maat ♀622 /28" , vanaf 23mm<> velg? Waarom wordt deze niet gebruikt in het veldfietsen ? Hierin is toch redelijk wat keuze te maken.
Of ben ik nu een oud verwarde man ?
Al je crosser gewoon velgremmen heeft gaat een mtb discwiel sowieso niet lukken. Maar ik zou niet weten waarom dat niet zou kunnen qua maat dan. Ik ken juist mountainbikers, die hun racefietswielen aanpassen om ze in een mountainbikeframe met velgremmen te plaatsen voor hun strandfiets... Dus maken van een 130mm achterwiel een 135mm achterwiel. Voorwielen zijn altijd wel 100mm....

Maar misschien is dat gelijk je antwoord op je vraag. Een 130mm is soms aan te passen naar 135mm (om in een mtb-frame te kunnen monteren). Een 135mm achterwiel kun je niet altijd smaller maken naar 130mm. Of dat in in de toekomst nog gaat veranderen, geen idee. Maar veel schijfrem crossers hebben nu meestal een 135mm achterwiel (en niet de racefietsstandaard van 130mm).

Re: cx wielset

Geplaatst: 09 feb 2014 16:39
door yurley
Je hebt het over de as breedte, om het wiel in het frame te kunnen hangen ? zo ja, dan kan ik zeggen dat het begrijp ,eindelijk !
Zo niet , dan graag iets meer info . want waarom kan het wel van 130mm > 135mm . en niet eraf ,wordt er dan stukje bij gebreeien. Of heb je het over de naaf breedte
Idd ik heb velg remmen

Re: cx wielset

Geplaatst: 09 feb 2014 17:02
door kees0251
!35 naar 130 kan best.
As inkorten en spacertje weghalen, en opnieuw centreren.
Geen werkje voor beginners.
Van 130 naar 135 moer er uiteraard een langere as gemonteerd worden en ook weer opnieuw gecentreerd.

Re: cx wielset

Geplaatst: 09 feb 2014 17:05
door Suntoro
Ik had het inderdaad over de breedte van de naaf. Bij mountainbikes is de normale breedte 135mm, bij racefietsen en cyclocrossers 130mm. Echter doordat cyclocrossers met discwielen vaak mtb naven zijn gaan gebruiken wijkt de frame-breedte bij cyclocrossers met disc weer af. Momenteel is die ook 135mm, wat ook geldt voor racefietsen met schijfremmen, maar dat komt eigenlijk omdat voor schijfremmen veel techniek uit de mtb-wereld is overgenomen.

Maar jouw crosser heeft dus gewoon een 130mm frame voor een 130mm naaf. Hetzelfde als een standaard racefietswiel. Sommige systeem naven zijn dan wel weer heel makkelijk om converteren door de end-caps te vervangen, maar in veel gevallen kan dat niet (of het is ingewikkeld). In het slechte geval moet inderdaad je velg opnieuw uitgelijnd worden, omdat bij 5mm smaller of breder maken de afwijking van de velg 2.5mm zal zijn.

Re: cx wielset

Geplaatst: 09 feb 2014 21:57
door yurley
Dank. Jullie zijn verhelderend .Ik snap het !

Ik ben even de schuur ingedoken.De schuifmaat er bij en idd is het de naaf breedte wat het verschil maakt, ong. 4.5mm tussen de crosser en de mtb. met smaller eindcap en iets stretchen zou het kunnen. Er zijn toch ook Twentyniners met velg rem?

Ik heb mijn tour fiets al 2x moeten centreren, het lastig maar te doen.

Re: cx wielset

Geplaatst: 09 feb 2014 23:11
door Suntoro
Voor jouw crosser kun je gewoon een degelijke racefiets wielsetje monteren, want die is gewoon 130mm breed. Daar zou ik niet moeilijk voor doen om naar een 29er velg voor velgremmen te gaan zoeken, die je vervolgens nog om een naaf moet laten bouwen.

Dus die Fulcrum Racing Quattro CX is prima voor wat je zoekt...

Re: cx wielset

Geplaatst: 11 feb 2014 11:27
door scepticus
yurley schreef:Er zijn toch ook Twentyniners met velg rem?
Serieuze mountainbikes hebben allemaal schijfremmen tegenwoordig.

Er zijn wel 28" (ETRO 622) 'trekking' wielsetjes voor velgremmen, die kosten enorm weinig trouwens.

Maar gewoon een race setje werkt ook.

Als het goedkoop en serviceable moet zijn en gewicht geen issue is kun je ook nog zoiets kopen: http://www.rose.nl/artikel/atb-wielset- ... aid:640688

1 spacertje aan de linkerkant van de as eraf, paar mm van de as afzagen, wiel opnieuw centeren en je hebt voor minder dan € 100 een bombproof setje :)

Re: cx wielset

Geplaatst: 11 feb 2014 12:08
door Suntoro
scepticus schreef:1 spacertje aan de linkerkant van de as eraf, paar mm van de as afzagen, wiel opnieuw centeren en je hebt voor minder dan € 100 een bombproof setje :)
Maar als newbee lijkt me dat nou niet de meest voor de hand liggende weg, al zegt yurley dat hij een wiel (velg dus) zelf kan richten. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijkker kan.

Voor yurley lijkt me verstandiger gewoon een velgrem racefietswielsetje die al 130mm breed is of dat Fulcrum CX setje (al is dat niet heel veel anders) aan te schaffen waar je verder niets aan hoeft te doen (misschien alleen even de remblokken opnieuw afstellen omdat de velg iets breder of smaller is). Crossbandje monteren en klaar.

Re: cx wielset

Geplaatst: 11 feb 2014 20:08
door korhaan
Setje met 135mm gaat ook wel passen in een CX frame. Dus zonder aanpassingen van achternaaf.