Pagina 1 van 1

wielen wisselen

Geplaatst: 23 sep 2013 13:57
door ownakuota
Voor een racefiets heb ik 4za wielen met miniemen cassette 18 en een shimano 105.
Nu probeerde ik de cassette te installeren op een "trainingswiel", een fulcrum Racing7.
Feit was dat ik de begin en eind stop van de derailleurs moest bijstellen, ik had de afstandsring gebruikt van een normale cassette die op de fulcrum stond.
Ik merkte ook op dat deze afstandsring dunner was dan de afstandsring die achter de 4za/18 cassette zat.
Heb de boel uit elkaar gehaald en de dikkere ring geinstalleerd op de fulcrum/18 combinatie maar weet nu niet of ik hiermee iets heb bereikt of niet, heb alles opnieuw moeten bijregelen uitterraard.
Uiteindelijk is het mijn bedoeling 2 wielen, een 4ZA Cirrus en een Fulcrum racing 7 te kunnen gebruiken op dezelfde fiets, voor koers- en het andere voor trainingsdoeleinden zonder telkens de begin/eind stoppen te regelen voor de derailleur,

Zou dit mogelijk zijn met de bijgeleverde afstandsringen of moet ik ergens speciaal rekening mee houden?

Re: wielen wisselen

Geplaatst: 23 sep 2013 14:42
door klimmer
Bedoeling is duidelijk en mooi als het lukt, maar: enkele feiten:
1. Hoeveel v? 2. miniemen cassette: is dat koerscassette die met 18t begint? Merk? Is dat ander merk dan de trainingscassette? 3. genoemde afstandsringen zijn dat de bij 10v cassettes geleverde 1mm spacers? (dan is vraag 1 ook beantwoord ;-))

Re: wielen wisselen

Geplaatst: 23 sep 2013 18:02
door ownakuota
Betreft inderdaad een cassette 10v, merk onbekend, er staat niets op, spacer is dikker dan bv. een ultegra 10v (die ring heb ik ook geprobeerd). En cassette begint met kleinste tandwiel 18t zo oplopend tot 27). Wat ik wel zie is dat het breedste uitstulpsel van een tandwiel (binnenkant, om te aligneren op het freewheel) feitelijk bestaat uit 2 naast elkaar liggende uitstulpseltjes.. Misschien typisch voor 1 of ander merk, ik had het nog nooit gezien.

Ik probeerde gewoon dezelfde 18t cassette met bijhorende ring op een ander wiel (van 4za naar fulcrum)l en moest bijregelen. Bedoeling is dat ik ooit zo nog een cassette bijkoop voor het trainingswiel en de wielen onmiddellijk onderling kan wisselen maar als ik dan altijd de begin/eind stop moet bijregelen lijkt me dat redelijk vervelend.

Misschien moet ik het eens op mijn gemakkelijk allemaal nameten, afstanden of zo.. Maar dacht het snel even te fixen door de cassette te verplaatsen op een ander wiel. Niet dus :-)

Re: wielen wisselen

Geplaatst: 23 sep 2013 18:37
door ownakuota
Heb alles nog eens uit elkaar gehaald en nagezien.
Cassette 18T is Miche, afstandsring is 2mm dik.
Maar bij demontage en nameten merk ik dat het freewheel van de fulcrum 1mm langer is!! Een 11 speed hub, verdorie, wist zelf niet dat ik dat had.
Dus, om het probleem op te lossen zal ik bij de fulcrum de 2mm spacer van de miche cassette samen moeten gebruiken met de andere 1mm afstandsring, dan staat de cassette waarschijnlijk op dezelfde paalts.
Als ik ooit nog eens zin heb probeer ik het eens uit...

Re: wielen wisselen

Geplaatst: 23 sep 2013 22:59
door klimmer
kijken en meten daar gaat veel tijd mee verstreken.. Maar het helpt wel!