Pagina 1 van 1

Zelf track tekenen met welke kaart?

Geplaatst: 27 aug 2013 22:30
door Joppietersen
Goeden,

ik teken nog wel eens zelf een track, upload m naar de Garmin en dan fietsen maar.

Maar.....

regelmatig bevind ik me dan, ongewild, in t beste geval op een steenslag-pad maar vandaag op een zandweg waar een beetje MTB-er zich niet voor hoeft te schamen (wat dus gewoon lopen betekende aangezien het voorwiel zich zo'n 6cm in t mulle zand aan het ingraven was).

Als ik een track teken, ik gebruik GPSIES, dan kan je diverse kaarten als source gebruiken bv OpenStreetMap.

Maar bij de ene source zie je helemaal geen kleine weggetjes en in Openstreetmap zie je weggetjes met blauwe en/of rode puntjes/strepen.

ik heb getracht een legenda te krijgen via de OSM site maar die is er niet.

Wat is jullie ervaring om een voor de racefiets zo goed mogelijke berijdbare track te maken? Welke kaartsource en hoe houd je rekening met de legenda vd kaart ten aanzien van de wegen?

Re: Zelf track tekenen met welke kaart?

Geplaatst: 28 aug 2013 07:00
door GJEvK
Ik gebruik routeyou.com en dan kies ik meestal voor het knooppunten netwerk dat zijn meestal prima wegen, Soms hun eigen fietsnetwerk maar die kent dan weer niet alle knooppunten waardoor je soms hele rare routes krijgt.

Enige echt onhandige vind ik dat je niet even makkelijk kunt afwijken (knooppunt route volgt een bepaalde weg niet maar is wel de handigste route, die kun je dan niet selecteren) maar tot nu toe prachtige wegen, 1 x een grindpad (maar was idd wel onderdeel van de knooppunt route). Tot nu toe ondanks de beperking voor mij de handigste manier m routes uit te zetten.

(Heb op Endomondo nog weleens wat in elkaar geklikt en toen bleek ik ook serieuze MTB routes ertussen te hebben gezet :()

En natuurlijk ook zoeken naar routes van anderen, niet alleen zitten daar soms parels bij maar kun je ook wat weggetjes van overnemen :)

Re: Zelf track tekenen met welke kaart?

Geplaatst: 28 aug 2013 07:11
door fietser1972
Ik gebruik mapmyride.com en check de kwaliteit van de weg met google streetview. Als de weg (in NL) niet is gefotografeerd, is ie meestal niet geschikt om er met de racefiets over te rijden.

Re: Zelf track tekenen met welke kaart?

Geplaatst: 28 aug 2013 07:47
door havana
Blauwe stippellijn is een fietspad. Dat kan ik t slechtste geval een schelpenpad zijn. Evt te checken via Google Earth of Streetview.

Re: Zelf track tekenen met welke kaart?

Geplaatst: 28 aug 2013 08:15
door lvgh
havana schreef:Blauwe stippellijn is een fietspad. Dat kan ik t slechtste geval een schelpenpad zijn. Evt te checken via Google Earth of Streetview.
+1

Tekenen doe ik met bikeroutetoaster of mapmyride en dan dus in de OSM view.

Re: Zelf track tekenen met welke kaart?

Geplaatst: 28 aug 2013 22:13
door tijs_a
Meestal doe ik het met mapsource / basemap icm OSM. Onbekende kleine wegen 'controleer' ik met Google maps. Een aantal keren al over zand / schelpenpaden gemoeten ( zeker als je via knooppunten routes maakt ) Echter ideaal is het niet, zeker niet als het nat is.

Re: Zelf track tekenen met welke kaart?

Geplaatst: 28 aug 2013 22:18
door havana
Maar Google Maps is een drama om mee te controleren, want een wit weggetje kan net zo goed onverhard zijn. OSM is daar veel duidelijker in (althans, de online versie, de offline versie voor Mapsource en Basecamp bevat veel minder details).

Re: Zelf track tekenen met welke kaart?

Geplaatst: 29 aug 2013 07:23
door tijs_a
Ik bedoelde met controleren, via streetview. Kun je gelijk zien hoe de staat van de weg is en of het een fietspad / zandpad / weg is.

Re: Zelf track tekenen met welke kaart?

Geplaatst: 29 aug 2013 08:08
door ponsteen
De map features van OpenStreetMap vindt je op de speciale Wiki pagina. Zie je gelijk wat alle lijntjes eigenlijk betekenen. De legenda zit goed verstopt. Aan de rechterbovenkant van http://www.osm.org, in de rij met knoppen, zit de 'i' voor 'map key', de vijfde van boven.

De blauwe stippellijntjes zijn doorgaans verharde of semi-verharde éénstrooks fietspaden. Semi-verhard is dan een schelpenpad of steengruis. Vrijwel geen enkele kaart maakt een goed onderscheid tussen verhard en niet- of semi-verhard. Dit heeft ermee te maken dat asfalt en steengruis er op de remote-sensing beelden hetzelfde uitziet. Je moet echt een mens er naar toe laten fietsen om te kijken wat het nu eigenlijk is. En dat maakt kaarten zo duur, als ze goed zijn.

Michelin doet het vrij goed. Ze missen nog wel eens een geasfalteerde weg, maar wat ze intekenen als verhard is dan ook echt verhard.

Re: Zelf track tekenen met welke kaart?

Geplaatst: 30 aug 2013 16:05
door Joppietersen
Prima! bedankt voor de vele en nuttige reply's, ik ben weer een stuk wijzer en ga er mee ad slag