Pagina 1 van 1

Scheurtje in frame bij zadelpenklem

Geplaatst: 29 jun 2013 23:28
door binkie4
Tsja .... het lijkt er op dat ik mijn zadelpenklem te strak heb aangedraaid. Je kan kennelijk niet blind vertrouwen op momentsleutel.

Afbeelding

Mijn vraag is 'Is dit te repareren'?

Het gaat om een Scott Addict R4 van een jaar op 4 oud.

De scheur is ontstaan nadat ik een alu zadelpen had gemonteerd. Ik ben namelijk een weekje de bergen in getrokken met een bagagedragertje aan mijn zadelpen. Mijn carbon-zadelpen leek mij te kwetsbaar voor die last.

AfbeeldingUploaded with ImageShack.com

Het is ook mogelijk dat de scheurtjes zijn ontstaan door het gewicht van de bagagedager en de tassen. Bij elkaar 8 kg.

Re: Scheurtje in frame bij zadelpenklem

Geplaatst: 29 jun 2013 23:31
door DeletedUser05
Ik denk het laatste i.c.m. schokken.

Re: Scheurtje in frame bij zadelpenklem

Geplaatst: 30 jun 2013 01:42
door Ro_Mo
Waar ook een mogelijke oorzaak te vinden kan zijn is de diameter van je alu zadelpen tov je carbon pen.
Stel dat deze een mm dunner is zal je frame meer bij elkaar worden getrokken, voordat je moment sleutel de voorspanning heeft bereikt.
Al met al bij de fm langs gaan en advies vragen. Als hij rond om verder scheurt wordt de schade nog veel groter en misschien niet alleen je fiets.

Succes

Robert

Re: Scheurtje in frame bij zadelpenklem

Geplaatst: 30 jun 2013 18:25
door papsnoetn01
Als ik het goed zie is de bagagedrager niet afgesteund op de staande achtervork? Dan is het niet zo gek dat het carbon frame het optredende extra buigmoment (i.c. 80 N * -geschat- 50cm = 400Ncm) niet zo fijn vindt. Immers, normaal hoeft hier maar weerstand te worden geboden aan een moment van minder dan 800N (= verondersteld rijdersgewicht) * 2,5 cm(= offset zadelpen). Minder, omdat het zwaartepunt van de rijder door de voorovergebogen positie verder naar voren aangrijpt en een gedeelte ook nog op het stuur rust.
Een 1 mm. dunnere zadelpen lijkt me niet waarschijnlijk omdat je die gewoon niet vast krijgt in je frame. Waar het reparatie aangaat: daar is volgens mij al een topic over waarin ook de namen van ter zake kundige bedrijven worden genoemd.

Re: Scheurtje in frame bij zadelpenklem

Geplaatst: 30 jun 2013 21:56
door binkie4
De alu zadelpen heeft exact dezelfde diameter als mijn carbon zadelpen. Ik draai de klem altijd aan met max 5 Nm. Je merkt overigens meteen of een zadelpen past of niet. Zelfs als de diameter maar een paar tienden van een mm kleiner is, dan zakt de pen zo naar beneden.

De uitleg over de extra krachten die er op het frame hebben gestaan door de bagagedrager en de tassen klinkt plausibel. Zelf had ik het rekensommetje niet kunnen bedenken. Dank daarvoor dus.

Re: Scheurtje in frame bij zadelpenklem

Geplaatst: 01 jul 2013 09:47
door diogenes
Ik heb vaker gezien dat frames daar kapot gaan na gebruik van een dergelijk model bagagedrager (ik bedoel niet een specifiek merk, maar de methode).