Alles over vakanties op én met de fiets

Standplaats: Argeles-Gazost (Franse Pyreneeen)

kennya
Forum-lid
Berichten: 90
Lid geworden op: 24 okt 2009 15:34

kennya 04 jun 2013 02:52

Vorige week een weekje in de Pyreneeen geweest met 2 fietsvrienden. Helaas nog nooit zo slecht weer gehad (eind mei is riskant in die regionen, maar kon qua planning niet anders). Standplaats was Argeles-Gazost, een ideale uitgangspositie met de Aubisque, Tourmalet, Hautacam, Luz-Ardiden, Spandelles nabij. Ik dacht, laat ik eens een verslagje schrijven, vind die van anderen altijd erg inspirerend om te lezen. Hoop dat deze dat ook is :)

Dag 1. Col de Peyresourde (via Peyragudes) - Col d'Azet - Hourquette d'Ancizan - Col d'Aspin 96 km 2900 hm
De enige droge dag van de hele week, dus meteen maar uitpakken met 4 cols in krap 100 km. Onder een staalblauwe hemel en een graad of 18 ideale fietscondities. Beginnend vanuit Arreau is het direct klimmen naar de Peyresourde. Omdat we dezelfde weg weer terug zouden nemen, klommen we niet via de doorgaande weg, maar via het wintersportoord Peyragudes (net als de etappe uit de tour vorig jaar). Landschappelijk geen bijzondere klim en ook niet al te lastig. het stukje naar Peyragudes is wel even steil met een 1,5 km a 10%. Geinig is ook het kleine vliegveldje dat op een heuvel is neergelegd.

Afbeelding

Afbeelding

Peyresourde afgedaald en vervolgens al weer snel de beklimming van de col d'Azet. Een km of 9 a 8% is het heerlijk klimmen op deze weg met tal van haarspeldbochten. Een mooi panorama op de top ontvouwd zich, waarin je beide dalen in kunt kijken.

Afbeelding

Afbeelding

De afdaling richting St Lary Soulan is eigenlijk de mooiste kant van de Azet.

Afbeelding

Afbeelding

In St Lary Soulan, een typisch wintersportdorpje, zo'n typisch Franse flan naar binnen gewerkt en vervolgens richting het dorpje Ancizan voor de beklimming van La Hourquette d'Ancizan. De meesten kiezen hier voor de beklimming van de oostkant van de Aspin. Via de Hourquette kom je uit op de westkant van de Aspin en dit leek ons een aantrekkelijk alternatief. De Hourquette is een schitterende klim over een smal weggetje, niet te lang maar wel wat onregelmatig qua stijgingspercentages. Regelmatig heb je een schitterend uitzicht op het dal.

Afbeelding

De top op 1564 m bereiken we na 10 km klimmen a krap 8%. De laatste sneeuwresten smelten langzaam weg. De afdaling richting Aspin is ontzettend mooi met bergweides, besneeuwde pyreneeentoppen en bos. Zoals op veel Pyreneeenklimmen kom je ook hier weer vee tegen, deze keer een kudde schapen.

Afbeelding

Afbeelding

Uiteindelijk kom je aan op de kruising met de D918 bij het gehucht Payolle en gaan we rechtsaf de Aspin op. Eigenlijk zijn alleen de laatste 6 km van de Aspin lastig met gemiddeld 7,5 % en die pakken we zo dus mooi mee. Inmiddels beginnen de benen wat zuur te worden, maar op de top van de Aspin worden we getrakteerd op wederom een schitterend uitzicht op het dal.

Afbeelding

De afdaling is een snelle, vooral de eerste km's over perfect asfalt.

Afbeelding

Na 96 km en 2900 hm kom we voldaan weer terug in Arreau. Wat een schitterende fietsdag!

kennya
Forum-lid
Berichten: 90
Lid geworden op: 24 okt 2009 15:34

kennya 04 jun 2013 04:41

Dag 2. Col du Soulor - Col des Spandelles 61 km 1900 hm.
De tweede dag begint met zon en een aangename temperatuur. Voor de middag is de eerste regen voorspeld, dus vroeg de fiets op voor de beklimmingen van de Soulor en de Spandelles. Vanuit Argeles is het de eerste km's meteen klimmen richting Soulor, om vervolgens een aantal kilometers vrijwel vlak verder op te warmen voor de finale. De vallei is breed en mooi groen. Vervolgens gaat het noordwaarts via een lekker slingerende weg richting de top. De laatste 7 km zijn gemiddeld dik 8%, zeker geen eitje dus.

Afbeelding

Afbeelding

Eigenlijk is de Soulor natuurlijk een tussencol voor de "echte" col, namelijk de Aubisque. Deze bereik je door de prachtige Cirque du Litor te nemen, waar Wim van Est ooit het ravijn in dook. Helaas was door lawinegevaar de naar horen zeggen spectaculaire cirque du Litor afgesloten en was de enige optie rechtsaf te slaan en af te dalen richting de voet van de Col des Spandelles.

Afbeelding

De Col des Spandelles is een onbekende col, maar een echte parel. De oostkant is slechts sinds een paar jaar geasfalteerd. Wij beklommen de mooiste kant, vanaf Etchartes. Via een dal gaat het eerst door bos omhoog om al slingerend tegen de westhelling aan te kruipen. De eerste eerste 6/7 km gaan tegen bijna 8,5% gemiddeld, daarna vlakte het wat af. De laatste km's zijn weer tegen gemiddeld 8%.

Afbeelding

Helaas barstte hier de eerste bui los en plenst het even goed door.

Afbeelding

In de laatste kilometers krijg je een fantastisch uitzicht op de beklommen weg. Het is dan weer droog geworden en dat levert mooie contrasten op en verdamping/beginnende wolkenvorming op.

Afbeelding

Afbeelding

Ondanks dat de top van de Spandelles op slechts 1380 m ligt, heeft hier lange tijd sneeuw gelegen en is de weg vanwege de soms slechte staat officieel afgesloten. De afdaling was dan ook geen pretje, met veel gaten, afwateringsgeulen en in de eerste kilometers nat wegdek. Gelukkig wordt het snel droger en is het aantal bochten gering. In 15 km dalen we zo weer af naar Argeles-Gazost om zowaar in het zonnetje nog een biertje te kunnen drinken. Dat was echter praktisch de laatste keer dat we in Argeles de zon hebben gezien die week.

kennya
Forum-lid
Berichten: 90
Lid geworden op: 24 okt 2009 15:34

kennya 04 jun 2013 04:57

Dag 3. Hautacam 36 km 1200 hm.

Na een halve dag regen en een sneeuwgrens rond 1400 m, 's middags toch een poging gedaan in een opklaringen Hautacam te beklimmen. Vanaf de camping is het in circa 18 km bijna 1200 hm overwinnen. Vooral het middenstuk is pittig met 3 km a 10%, met de steilste passages rond 14%. Het skistation zelf is een troosteloos stuk asfalt en de mooiste uitzichten zijn ook niet op dit punt te bezichtigen. Vanaf Hautacam loopt in ca. 1 km nog een weg naar col de Tramassel op 1620 m. Het is vandaag ronduit koud en bewapend met winterkledij vallen we de col aan. Onderweg prachtige vergezichten op het dal waarin de eerste buitjes zich alweer aandienen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Richting skistation nadert ook de sneeuwgrens.

Afbeelding

Op de top is het net boven nul en krijg we een hagelbui op de kop. Wat rest is dan een ijskoude afdaling, gelukkig snel en niet al te moeilijk over goed asfalt.

kennya
Forum-lid
Berichten: 90
Lid geworden op: 24 okt 2009 15:34

kennya 04 jun 2013 05:19

Dag 4. Spanje (Aragon) Escalona - Anisclo kloof - Ainsa. 81 km 1200 hm
Verder dan een kort, heuvelachtig ritje rond Argeles-Gazost komen we de rest van de week niet meer. De regen komt met bakken naar beneden en vanaf 1500 m sneeuwt het. Na 2 dagen achtereen regen zijn we het zat en besluiten we door de Bielsa-tunnel Spanje op te zoeken en een ronde door o.a. de Anisclo-kloof even onder Bielsa te fietsen. Een uitstekend idee, want waar de franse kant in regen en wolken gehuld is, schijnt in de Spaanse pyreneeen volop de zon. Een uitstapje dat helaas niet iedere dag mogelijk was, 2.45u heen en ook weer terug. Mocht je de Franse kant van de Pyreneeen bezoeken, dan kan het een goed idee zijn een dal te kiezen dat een verbinding heeft met Spanje. Op die manier kun je de Spaanse kant snel bereiken als het weer eens een dag plenst aan de Franse kant. Argeles-Gazost heeft die verbinding dus niet, Arreau en ook Laruns wel.

Anyway, de Anisclo kloof is een beauty. Smalle, slechte weg, geleidelijk stijgend en continue tussen smalle rotswanden laveren. Verderop verlaat je de kloof en fiets je in een landschap dat droger en ruiger aandoet dan de Franse kant.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Na een lange afdaling kom slaan we linksaf richting Ainsa. De weg gaat nu door een groene en breed dal en bovendien gedurende 20 km lichtjes bergafwaarts. Vervolgens verbreed het dal zich nog verder. Over een strakke weg is het heerlijk kilometers maken.

Afbeelding

Na doorkomst in Boltana en Ainsa is het nog een tiental 10 km tegen de noordelijke wind inbeuken terug naar Escalona. In de verte zien we het dichte wolkenpakket en regen alweer hangen boven de Franse kant. Toch pakt niemand ons deze fietsdag meer af.

Afbeelding

De laatste dag hadden we het idee om de Tourmalet (voor zover mogelijk) en Luz-Ardiden te pakken. Echter een blik op de actualiteiten laat zien dat de Tourmalet maar liefst 8 km onder de top is gesloten vanwege lawinegevaar en ook op Luz-Ardiden (1710 m) heeft het de hele week gesneeuwd. Bovendien staat alweer regen op het programma. Lichtjes teleurgesteld besluiten we maar terug richting Toulouse te vertrekken. We hebben in ieder geval een prima excuus nog eens terug te keren naar dit, als het weer een beetje meewerkt, prachtige fietsoord.

Gebruikersavatar
Kiekeboe
Forum-lid
Berichten: 2426
Lid geworden op: 31 mar 2010 11:03
Locatie: West-Vlaanderen (B)

Gebruikersavatar Kiekeboe 04 jun 2013 07:11

Prachtig verslag! Heel mooie foto's, begin al weg te dromen ;-)

c.zaballa
Forum-lid
Berichten: 1037
Lid geworden op: 12 feb 2009 12:24

c.zaballa 04 jun 2013 07:54

Leuk verslag inderdaad, jammer dat het weer wat tegenviel. Twee jaar geleden zaten wij in juli ook een week in Argeles, ook 5 dagen regen gehad. Maar wees niet getreurd, nu mag je nog eens terug voor de oa de Tourmalet, Luz-Ardiden, Port de Boucharo en Cirque de Troumouse. :)
Gazelle Team TVM \'99

floepert99
Forum-lid
Berichten: 325
Lid geworden op: 10 apr 2008 02:05

floepert99 04 jun 2013 09:01

Leuk verslag! aanvulling op het rondje in Spanje: vanaf Sarvise kun je een kort uitstapje maken naar Torla om de Ordesa kloof te bekijken, zeer de moeite waard.
http://www.transpirinaika.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
ponsteen
Forum-lid
Berichten: 2924
Lid geworden op: 17 mei 2004 12:21

Gebruikersavatar ponsteen 04 jun 2013 09:27

Inspirerend verslag hoor; bedankt daarvoor. Je hoort minder over deze gebieden, omdat het zo ver is (de reden dat ik er ook nog nooit geweest ben). Maar zeker de moeite waard.

kennya
Forum-lid
Berichten: 90
Lid geworden op: 24 okt 2009 15:34

kennya 06 jun 2013 04:23

c.zaballa schreef: Maar wees niet getreurd, nu mag je nog eens terug voor de oa de Tourmalet, Luz-Ardiden, Port de Boucharo en Cirque de Troumouse. :)
Precies, de vrouw was vol medelijden dat ik daar een week in de regen zat. Misschien kunnen we daar later nog eens misbruik van maken :oops:

De Ordesa-kloof hadden we inderdaad ook op het oog, maar 3x raden... ook daar regen.

Gebruikersavatar
Le Grimpeur
Forum-lid
Berichten: 2623
Lid geworden op: 24 nov 2009 14:37

Gebruikersavatar Le Grimpeur 06 jun 2013 08:38

@ kennya: Ben daar zelf éénmaal geweest in augustus. Ook met Argelès-Gazost als standplaats. Veel geluk gehad met het weer: drie weken prima weer en één week bewolkt en wat koeler, maar weinig regen. Leuk om veel 'bekende' punten weer in je prima verzordge reportage terug te zien! Zou er zelf ook zo weer heen willen!
60 x Ventoux

gandalf
Forum-lid
Berichten: 366
Lid geworden op: 08 mei 2004 19:21

gandalf 06 jun 2013 08:43

Topverslag. Vorig jaar zelf in Argeles geweest, leuk om de verhalen te lezen en foto's te zien
It is not a lie if you believe it...

alexp
Forum-lid
Berichten: 24
Lid geworden op: 04 apr 2009 16:33

alexp 11 jun 2013 15:49

Mooi verslag, prachtig gebied. Ben hier nog nooit geweest, moet snel maar eens verandering in komen.

Plaats reactie