Pagina 1 van 3

Binnenband plakken?

Geplaatst: 20 dec 2012 22:41
door RelicBert
Ik heb in mijn leven al heel wat banden geplakt. Sinds een jaar ongeveer fiets ik met 23 mm racebandjes. Bij de fietsenmaker een paar doosjes Vittoria Ultralite binnenbandjes gekocht. Eentje in de zadeltas voor het lekrijden.

Vier weken geleden eerste lekke band, na zo'n 3000 km, niet slecht toch? Nieuwe binnenband en verder fietsen. Afgelopen zondag opnieuw lek, vervelend, in de regen. Maar goed nieuwe binnenband en naar huis gefietst, ongeveer 10 km. Thuis binnenband opnieuw gemonteerd, de boel was wel erg nat en modderig geworden.

Kom ik twee dagen later in de schuur, staat de achterband weer helemaal leeg . . . Blijkt er een heel klein gaatje te zitten op de naad van de binnenband. Weer nieuwe binnenband gemonteerd.

Wat me opviel toen ik het gaatje probeerde te vinden, dus biba behoorlijk opgepompt, was dat de diameter van de biba, normaal ongeveer 70 cm, groter dan een meter werd. Verder viel me op dat enkele stukken van de biba nauwelijks "dikker" werden, terwijl andere stukken juist wel heel dik werden.

Is dit normaal? Ik ken dit niet van de "gewone" fietsband. Kan dit kwaad? En is het verstandig om deze binnenbanden te plakken (hangt nu al een heel bosje :) ), of toch maar liever nieuwe kopen (ander merk?).

Ben wel benieuwd naar jullie reacties.
Alvast bedankt.

Gr.
Bert

Re: Binnenband plakken?

Geplaatst: 20 dec 2012 22:58
door plantagenet
Dat de binnenband groter wordt in diameter is een normaal natuurkundig verschijnsel; de druk (kracht per vierkante cm oftewel N/cm2) is in de band overal gelijk, maar omdat de binnendiameter kleiner is dan de buitendiameter is de totale kracht op de buitenwand (groter oppervlak) groter dan op de binnenwand (kleiner oppervlak). De band zal hierdoor dus uitzetten naar buiten toe en dus groter worden in diameter. Hoe verder je hem oppompt hoe groter hij wordt.....totdat ie knalt.
Doordat het rubber niet overal exact dezelfde dikte heeft wordt op sommige plekken de wand minder naar buiten gedrukt (o.a. bij ventiel, naden en plakkers).
Overigens plak ik mijn banden 2 tot 3 maal; daarna vervang ik de biba, dit gaat prima.

Re: Binnenband plakken?

Geplaatst: 21 dec 2012 07:43
door havana
Ik vind 't zonde van mjn tijd, plakken. Overigens is 1x per 3000 wel slecht. Ik zit op 1x per 10.000 en ik ben niet de enige. Wel mijd ik ultralight biba's.

Re: Binnenband plakken?

Geplaatst: 21 dec 2012 08:42
door daniel1975
Tis ook wel kwestie van beetje geluk hebben. Wij rijden extreem weinig lek en de afgelopen weken allebei een keer plat.

Geplaatst: 21 dec 2012 09:28
door amclassic-fan
Ik plak ze nooit. Die Vittoria's heb je al voor €3.50 per stuk bij Bikeparts4u, daar ga ik niet voor zitten klooien met een plakker. In de zomer ben ik volgens mij geen 1 keer lek gereden, de laatste maand 2 keer. Is ook niet zo gek, zeker in Duitsland liggen binnenwegen helemaal vol met zooi en daarnaast rij je als het nat is gewoon eerder lek.

Dat een binnenband onevenredig uitzet bij 't oppompen maakt niet uit, zeker niet zolang je 'm maar in een 23-25 mm buitenband stopt. De buitenband houdt de binnenband wel tegen op plekken waar ie zonder weerstand meer oprekt.

Re: Binnenband plakken?

Geplaatst: 21 dec 2012 10:52
door henpaden
Gebruik Conti's, maar ik heb stellig de indruk dat je met nieuwere exemplaren bij nat weer veel sneller lek rijd dan met bijna versleten banden die al twee jaar op je fiets zitten. Misschien een idee om oudere banden voor je winterfiets te gebruiken.

Re: Binnenband plakken?

Geplaatst: 21 dec 2012 14:42
door robbebopper
bij een lekke band onderweg natuurlijk gewoon wisselen met een nieuwe band, maar bij thuiskomst plak ik de band altijd. Als er twee plakkertjes opzitten, en dan nog eens lek, dan is het pas einde oefening. Ik vind een band plakken echt een simpel karweitje, ik heb er geen hekel aan, en ik vind het weggooien van goed werkend materiaal eigenlijk zonde.

Overigens een goeie tip (van de site van Ernie Frieke): Solutie tien minuten laten drogen (net genoeg om onder de douche te zijn geweest), en dan met een hamer het plakkertje er op meppen! Ben je meteen je agressie van die lekke band kwijt :P
Werkt als een tierelier!

http://www.bikeboosting.nl/index.php?bbp" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Binnenband plakken?

Geplaatst: 21 dec 2012 15:18
door havana
Ik gooi ze niet weg, ik gebruik ze voor het klussen. Komt vaak van pas.

Re: Binnenband plakken?

Geplaatst: 21 dec 2012 16:41
door johoop
Ik gebruik ze hier voor!
Afbeelding

Re: Binnenband plakken?

Geplaatst: 21 dec 2012 17:15
door bambi1969
Hergebruik is ook goed voor het milieu! Nooit aan gedacht, maar ook ik irriteerde me als de patronen tegen elkaar rammelden! Nu wachten op een lekke band!

Re: Binnenband plakken?

Geplaatst: 21 dec 2012 17:17
door johoop
Wat denk je als bescherming voor bevriezing van je vingers!

Re: Binnenband plakken?

Geplaatst: 21 dec 2012 18:32
door havana
Over hergebruik spreken als je het over CO2-patronen spreekt, tjsa. :D