Pagina 1 van 1

cassette op mavic of fulcrum body

Geplaatst: 28 feb 2012 18:39
door boswielrenner
Zit de cassette (Sram PG1070) op exact dezelfde positie op een Fulcrum body en op een Mavic Ksyrium body?
Ik bedoel; als ik een fulcrum wiel steek met een Sram PG1070 cassette en vervolgens steek ik in dezelfe fiets een mavic ksyrium wiel met dezelfde Sram cassette, moet ik dan mijn achter derailleur bijstellen of komt de cassette op exact dezelfde posite te zitten.
Zo nee; hoe krijg ik dat wel voor elkaar. Wellicht spacer achter cassette plaatsen en zo ja; hoe dik is de spacer?
Hopelijk is het duidelijk wat ik bedoel. Alvast bedankt.

Re: cassette op mavic of fulcrum body

Geplaatst: 28 feb 2012 21:03
door apexrider
Je hebt enkel de mavic spacer nodig die bij de body van je ksyrium wiel hoort, ongeveer 1.75mm. De positie van de cassette zou dan vrijwel gelijk moeten zijn, hooguit is er dan nog wat fijnafstelling nodig door de stelbout een klik linksom of rechtsom te draaien.

Re: cassette op mavic of fulcrum body

Geplaatst: 28 feb 2012 22:04
door boswielrenner
Zit deze spacer achter de cassette. Dus eerst de spacer en dan de cassette? Is de body van een mavic wiel dan niet dezelfde maat als een body op een fulcrum wiel.

Re: cassette op mavic of fulcrum body

Geplaatst: 28 feb 2012 23:20
door korhaan
Bij de Mavic wielen moet je een extra ring/spacer plaatsen op de body, deze plaats je voordat je de cassette erop doet.

Re: cassette op mavic of fulcrum body

Geplaatst: 29 feb 2012 07:49
door japie916
Die ring bij Mavic is omdat moderne cassettes smaller zijn dan oudere types. Lees 8 speed tov 9 en 10 speed. Anders dan bij Shimano zelf is de body bij Mavic voor (bijna) alle cassettes geschikt Bij 8 speed heb je de ring niet nodig en bij 9 en 10 speed juist wel. Overigens merk ik bij mij in de werkplaats wel dat je de ring niet altijd nodig hebt bij 9 en 10 speed. Voor mij ook een raadsel, maar goed het zijn en blijven fietsen. Je merkt het snel genoeg of je de ring nodig hebt wanneer je de cassette niet vast genoeg krijgt met de sluitring.

Zoals al gezegd. In principe moeten de cassettes bij alle wieltypes vrijwel gelijk staan. Het kan eens een fractie van een milimeter schelen maar dat is makkelijk op te vangen door de kabelspanning iets te wijzigen.

Re: cassette op mavic of fulcrum body

Geplaatst: 29 feb 2012 10:38
door apexrider
japie916 schreef:Bij 8 speed heb je de ring niet nodig en bij 9 en 10 speed juist wel.
Bij shimano 8/9/10spd cassettes heb je (bijna) altijd de mavic spacer nodig, bij een shimano 10spd cassette komt daar ook nog een 1mm spacer bij en heb je dus 2 spacers. Bij een 10spd SRAM cassette heb je enkel de mavic spacer nodig.