Ik ben bezig met mijn zit om die zo ideaal mogelijk af te stellen.
Heb net mijn stuurpen van 100mm verwisseld met een 90mm versie wat mijn schouderproblemen heeft opgelost.
Wel heb ik het gevoel nu wat hoger te zitten (misschien komt dat omdat het stuur wat dichterbij staat).
Nu heb ik er een halve cm spacer tussenuit gehaald. Hoe kan ik nou het beste bepalen wat de beste stuurhoogte voor mij is? Gewoon 2uren fietsen met de handen onderin de beugel en dan maar kijken hoe dat voelt? Bepaal je dus de stuurhoogte door de diepste zit (handen in de beugels) of aan de hand van de handen op je remmen? (bij dat laatste geval kan het me voorstellen dat je dan op de remmen goed zit maar te diep in de beugel).
Alvast bedankt!
Stuur diepte bepalen
Je rijdt minstens 95% van de tijd op de shifters (ik wel tenminste), in de beugel alleen bij volle bak rijden. Dat hoeft niet comfortabel te zijn, alleen maar aerodynamischer. Gewoon je diepte afstellen zodat je lekker zit met je handen op de shifters.
Eenvoud kenmerkt het ware.
Maar je moet toch geen last van je rug krijgen als je onder in de beugels rijdt?canyon81 schreef:Je rijdt minstens 95% van de tijd op de shifters (ik wel tenminste), in de beugel alleen bij volle bak rijden. Dat hoeft niet comfortabel te zijn, alleen maar aerodynamischer. Gewoon je diepte afstellen zodat je lekker zit met je handen op de shifters.
Ik wil trouwens wedstrijden bij de amateurs gaan rijden.
Geldt dit ook voor wedstrijd renners?canyon81 schreef:Je rijdt minstens 95% van de tijd op de shifters (ik wel tenminste), in de beugel alleen bij volle bak rijden. Dat hoeft niet comfortabel te zijn, alleen maar aerodynamischer. Gewoon je diepte afstellen zodat je lekker zit met je handen op de shifters.
In het peloton wel, in trainingswedstrijdjes rijd ik ook bijna altijd met m'n handen op de shifters.Ik heb nog nooit 2 uur achter elkaar in de beugels gereden. Enkel bij veel (tegen)wind of kopwerk rijd ik in de beugels, maar dan zit ik nauwelijks dieper. Ligt ook aan de huidige compact-sturen. Maar probeer het in jouw geval gewoon eens uit. Zet er een halve of hele cm aan spacers tussen, die kun je altijd makkelijk weer bovenop je stuurpen plaatsen.
Eenvoud kenmerkt het ware.
Ja dat is mijn ervaring ook.jasperr schreef:Tijdens criteriums, met name de klassieke rondjes om de kerk, zit je toch wel grotendeels in de beugel. Vooral ivm het beter kunnen sturen, betere grip en makkelijker en sneller bij de remmen kunnen.
Nou ik heb genoeg spacers 0,5cm en 1cm stuks die ik er tussen kan plaatsen. Dan moet ik maar een hoogte zoeken waarbij ik diep genoeg zit en het nog te doen is als ik onder in de beugels rij.
Een stuur met weinig drop. Vroeger hadden de fietsen hogere balhoofdbuizen dan tegenwoordig, waardoor de sturen een grote drop hadden, zodat de coureurs toch diep konden zitten. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, zodat je met een stuur met weinig drop toch diep kunt komen te zitten. Daar zijn de compact sturen voor. Al kunnen ze ook worden gebruikt bij fietsen met een hogere balhoofdbuis, maar dan juist om niet zo diep te komen zitten.gene schreef:Wat bedoelt men met "compact" stuur?

Eenvoud kenmerkt het ware.
Een stuur met weinig drop (compact) is toch juist bedoelt om niet zo diep te zitten zonder dat er veel spacers tussen de stuurpen en balhoofd moeten? Omdat het stuur minder drop heeft kan de stuurpen lager.canyon81 schreef:Een stuur met weinig drop. Vroeger hadden de fietsen hogere balhoofdbuizen dan tegenwoordig, waardoor de sturen een grote drop hadden, zodat de coureurs toch diep konden zitten. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, zodat je met een stuur met weinig drop toch diep kunt komen te zitten. Daar zijn de compact sturen voor. Al kunnen ze ook worden gebruikt bij fietsen met een hogere balhoofdbuis, maar dan juist om niet zo diep te komen zitten.gene schreef:Wat bedoelt men met "compact" stuur?
NuitKor schreef:Een stuur met weinig drop (compact) is toch juist bedoelt om niet zo diep te zitten zonder dat er veel spacers tussen de stuurpen en balhoofd moeten? Omdat het stuur minder drop heeft kan de stuurpen lager.canyon81 schreef:Een stuur met weinig drop. Vroeger hadden de fietsen hogere balhoofdbuizen dan tegenwoordig, waardoor de sturen een grote drop hadden, zodat de coureurs toch diep konden zitten. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, zodat je met een stuur met weinig drop toch diep kunt komen te zitten. Daar zijn de compact sturen voor. Al kunnen ze ook worden gebruikt bij fietsen met een hogere balhoofdbuis, maar dan juist om niet zo diep te komen zitten.gene schreef:Wat bedoelt men met "compact" stuur?
Bedankt voor de uitleg over het compact stuur.
Enne NuitKor, als je het nog eens goed opnieuw leest ga je zien dat canyon81 hetzelfde bedoelt.