Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

herstel na kanker

plasmocytoom
Forum-lid
Berichten: 20
Lid geworden op: 04 jan 2011 19:53

plasmocytoom 04 jan 2011 20:14

Ik ben bezig met chemokuren en na een andere kuur met perifere stamceltransplantatie zal ik moeten herstellen en mijn lichamelijke conditie weer moeten opbouwen; ook ga in dan weer aan het werk.
Zijn er rijders die ervaring hebben.
Hoeveel keer en hoe zwaar per week? Hoe te doceren?
Is het bijhouden van de hartslag van elke training van belang?
Willem

farelli
Forum-lid
Berichten: 2603
Lid geworden op: 24 feb 2010 22:14

farelli 04 jan 2011 20:34

Potdorie Willem, da's niet mis.
Ik kan je niet helpen met info maar zou een Sport Medisch Centrum (event icm je behandelaars in het ZH) geen idee zijn?
Succes in ieder geval.
Kom, we gaan de fietsjes voeren
http://fabiofarelli.blogspot.com

Gebruikersavatar
ceon
Forum-lid
Berichten: 638
Lid geworden op: 19 jan 2008 15:09

Gebruikersavatar ceon 04 jan 2011 21:07

Heftig Willem,

Het grote voorbeeld zou Lance Armstrong kunnen zijn. Ik denk gelijk aan deelnemers/lotgenoten aan de alp d'huezes die mischien jou van advies kunnen voorzien ?
Ik wens je veel succes.
Geef graag toe als ik ongelijk heb, maar dat komt eigenlijk nooit voor. :D

corniel
Forum-lid HC
Berichten: 4025
Lid geworden op: 10 jun 2007 13:38
Locatie: Sleutelstad

corniel 04 jan 2011 21:13

Ik heb gelukkig geen persoonlijke ervaring. Wel weet ik van een (helaas alsnog overleden) vriend dat je na chemo geen deuk in een pakje boter slaat/rijdt en echt bij nul (of daar onder) opnieuw moet beginnen.

Los van dat advies inwinnen bij je behandeld specialist (en eventueel een SMC) lijkt het me een open deur dat je vooral niet te gek moet doen:
De reden dat gezonde mensen beter worden van training, is omdat ze het lichaam stuk maken, en dit lichaam als overcompensatie 'te veel' hersteld. Dit mechanisme zou ik niet te veel op de proef stellen tijdens je herstel.

Ik spreek ongetwijfeld voor een grote groep leden als ik wel heel benieuwd ben naar je vorderingen. Hou ons op de hoogte en succes!

fiedoo
Forum-lid HC
Berichten: 5683
Lid geworden op: 24 aug 2005 15:14

fiedoo 04 jan 2011 21:16

Is er geen info van Lance armstrong bekend ?
Daar moeten er toch wel een paar artikelen over te vinden zijn?
Het is soms balanceren op een slappe koord maar ik heb toch graag het laatste woord. 👻😳🤬

fructus
Forum-lid
Berichten: 430
Lid geworden op: 27 dec 2009 14:18

fructus 04 jan 2011 22:21

Ik heb goddank geen ervaring met herstel van kanker, maar wel met herstel van andere zware ingrepen. De regel voor mij is veel rust, totdat je hersteld bent van je mankement. Herstellen kost veel energie (en chemo moet onvoorstelbaar veel energie kosten) en gedurende die tijd wil je je lichaam niet extra pijn doen, zoals corniel zegt.

Als beter bent ga je eens een stukje wandelen, 100 of 200 meter en dan ben je alweer 2 dagen kapot. Voordat je aan het fietsen bent, ben je nog wel even onderweg. Maak gebruik van alle professionele hulp die aangeboden wordt.

Mijn ervaring: de rust die je aanhoudt tijdens het herstel, betaalt zich terug in de periode erna.

Heel veel sterkte gewenst de komende tijd.
The truth is rarely pure and never simple � Oscar Wilde

Wilier La Triestina � Ultegra SL

marcvmegroot
Forum-lid
Berichten: 1385
Lid geworden op: 11 feb 2007 11:36
Locatie: Arnemuiden

marcvmegroot 04 jan 2011 23:42

Willem,
Dit is wat je noemt een binnenkomer. Verdorie. Ik kom uit de medische wereld, maar ik hou het maar bij botbreuken en wat alledaags gerommel.
Dit is echt heftig.
Probeer eens met Lance Armstrong in contact te komen, hij zal zeker een luisterend oor hebben, en eventueel advies.
Maar laat vooral even de specialist je van advies dienen over de dingen wel en niet te doen.
Hou ons eens op de hoogte en vooral heel veel sterkte.

Marc
people are strange when you\'re a stranger

http://www.marcvmegroot.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
edwin01
Forum-lid
Berichten: 1777
Lid geworden op: 25 mei 2006 17:02

Gebruikersavatar edwin01 04 jan 2011 23:57

Hoe je op een chemokuur reageert varieert sterk van persoon tot persoon. Mijn vriendin heeft anderhalf jaar geleden een kuur van 6 doses ondergaan ivm borstkanker, voorafgegaan door 35 bestralingen. Ze had er relatief weinig problemen mee, in tegenstelling tot een lotgenote met exact hetzelfde traject en medicatie die zowat over de grond kroop van ellende, tot een ziekenhuisopname toe.....

De toedieningen waren 1x per 3 weken. Een week na de toediening (de middelste week zeg maar) was ze weer vrij aardig in orde en konden we af en toe best wel een stukje fietsen, km'tje of 60-70 met een rustig tempo. In juni 2009 was de laatste dosis en in september hebben we samen de Van Dam tot Dam classic gereden. De finish in Amsterdam was een mooi moment....

Maar ieder persoon reageert weer anders, iedere vorm van kanker is anders en in jouw geval heb je er ook nog eens een stamceltransplantatie bij...

Voor zover ik je een advies mag geven.... Luister naar je lijf, leg je lat niet te hoog en gaat het niet, dan gaat het niet. Pak je momenten en geniet daarvan, maar leg jezelf geen schema's of wat dan ook op. De kans is groot dat je dat niet kunt waarmaken...

Ik wens je heel veel sterkte en een volledig herstel, Willem en ik hoop dat je nog veel jaren met plezier op de fiets zit!

toktokcity
Forum-lid
Berichten: 22
Lid geworden op: 16 dec 2009 14:40

toktokcity 05 jan 2011 00:17

Ben helaas bekend met het verschijnsel chemo (BEP kuur). Zelf ben ik pas na 3/4 jaar weer serieus gaan sporten. Tijdens de behandelingen heb ik vaak gewandeld, ben gezond blijven eten, slapen en heb vooral rustig aan gedaan. Wat mij is opgevallen, is het feit dat er weinig structuur in de nazorg zit, oftewel het lichamelijke herstel na behandeling, vraag daarvoor om informatie bij je arts en de verpleging.

Zoek ook eens naar Herstel en Balans, als ik het over moest doen, zou ik me waarschijnlijk voor zo'n groep aanmelden. Het is toch fijn om met lotgenoten ervaringen te delen, ook al heb je daar waarschijnlijk in eerste instantie totaal geen zin in, en vervolgens een traject in te gaan waar je ondersteund en gemotiveerd wordt.

Zelf heb ik na 3/4 jaar een fiets aangeschaft en ben gaan trainen voor de Alpe d'HuZes, waarvoor we ruim 30.000 euro hebben ingezameld om juist ook onderzoek te financieren naar bovenstaande hiaat in de huidige (na)behandeling. In september 2008 was ik klaar met die rommel en 3 juni 2010 ben ik drie keer omhoog gereden, niet gelijk gaan overdrijven, snelste tijd 1:18. Het was een mooie dag waar ik nog van kan genieten.

Vergeet naast je lichamelijke conditie vooral je mentale gesteldheid niet. Vaak kun je wel aanvoelen waar je lichaam toe in staat is. Je bovenkamer krijgt echter ook behoorlijk wat te verduren en dat uit zich vaak pas als je weer wat rust heb gevonden, vaak pas na de behandelingen.

Sterkte!

pierre92
Forum-lid
Berichten: 577
Lid geworden op: 10 jan 2009 20:00

pierre92 05 jan 2011 09:07

Wat ik weet van Lance Armstrong, is dat hij na zijn ziekte nog geen eens 20 km-uur kon fietsen. En dat voor een doorgewinterde wielerprof. Nu had hij wel hele zware chemokuren, dus misschien valt het mee.

Misschien is het beter om te proberen je spiermassa te behouden, zolang als dat mogelijk is?
fietsen, da\'s mijn verzetje!

Gebruikersavatar
superrose
Forum-lid
Berichten: 3276
Lid geworden op: 02 sep 2009 00:36
Locatie: Amsterdam totdat ik terug de provincie in ga
Contact

Gebruikersavatar superrose 05 jan 2011 10:31

Thomas Zijlma heeft een programma opgezet waarmee mensen na hun behandeling begeleid worden in hun herstel, met sport. Thomas is zelf een fietser, hij heeft geloof ik een bijbaantje bij Presto in Amsterdam, of inmiddels niet meer, maar hiervoor willen ze vast je zijn nummer wel geven.

Hij heeft tijdens zijn herstel een oude fiets gevonden en is gaan fietsen, toen is hij mee gaan doen met Alpe d'huZes en nu doet hij dus nog meer.

Ik ga even kijken of ik zijn contact gegevens nog heb, maar anders weet je hem wel te vinden.

Een paar uur op de fiets, het maakt alles zo simpel.

website: http://stoerevrouwensporten.nl/
twitter: @wijsporten

kappa-man
Forum-lid
Berichten: 855
Lid geworden op: 04 dec 2007 23:16

kappa-man 05 jan 2011 10:40

[quote="superrose"]Thomas Zijlma heeft een programma opgezet waarmee mensen na hun behandeling begeleid worden in hun herstel, met sport. Thomas is zelf een fietser, hij heeft geloof ik een bijbaantje bij Presto in Amsterdam, of inmiddels niet meer, maar hiervoor willen ze vast je zijn nummer wel geven.

Hij heeft tijdens zijn herstel een oude fiets gevonden en is gaan fietsen, toen is hij mee gaan doen met Alpe d'huZes en nu doet hij dus nog meer.

Ik ga even kijken of ik zijn contact gegevens nog heb, maar anders weet je hem wel te vinden.

[/quote]

Thomas zit op dit moment ergens met zijn bakkes in de zon in het verre oosten.

Thomas werkt bij stichting Tegenkracht, die bieden aan (ex) kankerpatienten te mogelijkheid om te sporten met een Sportplan op maat. Hierbij wordt dan in samenspraak met sportartsen en andere medici een specifiek sportplan opgesteld.

Zie voor meer informatie www.tegenkracht.nl
Opgeven is geen optie!

Plaats reactie