Pagina 1 van 2

Zadelhoogte

Geplaatst: 05 nov 2006 17:51
door rene
Hoi,
Even een vraagje over de zadelhoogte. Op een site kwam ik dit antwoord tegen , en moet zeggen was best verast....... Volgens deze meting zou mijn zadel 2,5 cm omhoog moeten , iets wat ook bevestigd werd door een vriend van me ..hij deed het ook zo ... Hier komt het stukje van de site..
De zadelhoogte is tamelijk eenduidig te bepalen. Meet eerst je binnenbeenlengte op. Dit kun je redelijk nauwkeurig doen met een assistent, een stevig boek in je kruis en een deur als achtergrond. Sta rechtop met je rug tegen de deur, en zonder schoenen. De 'ideale' zadelhoogte is 1.08 keer deze afstand. Zet je fietsschoen op het pedaal, zet de crank in het verlengde van de zadelbuis en meet de afstand van de binnenkant zool tot de bovenkant zadel langs de zadelbuis. Het zadel moet daarbij -nagenoeg- horizontaal staan.
Zelf heb ik nooit rekening gehouden met de zooldikte van de schoen, en een stukje van de schoenplaat dikte.....Moet ik hier nu rekening mee houden of niet  ? Heb het zadel iets hoger gezet nu en een stukje gefietst...Morgen wil ik een 40 Km gaan proberen mits het weer het toelaat.
Op het laagste punt is mijn been niet geheel gestrekt...dus dat is wel goed...
Affin wat is jullie mening hierover...?
 
Greetz Rene

Zadelhoogte

Geplaatst: 05 nov 2006 20:34
door cornelis
Als nu, na het 2,5 cm hoger zetten van je zadel, je been nog steeds niet geheel gestrekt is bij het pedaal in de onderste stand, lijkt  me de kans groot dat je altijd te laag hebt gezeten. 

Zadelhoogte

Geplaatst: 05 nov 2006 20:49
door rene
Quoten: Origineel geplaatst door cornelis op 05 November 2006

Als nu, na het 2,5 cm hoger zetten van je zadel, je been nog steeds niet geheel gestrekt is bij het pedaal in de onderste stand, lijkt  me de kans groot dat je altijd te laag hebt gezeten. 


Heb het zadel 2,5 cm omhoog gedaan , en inderdaad been is niet geheel gestrekt. stand van het been is ongeveer net als de volgende afbeelding, wel natuurlijk met schoenen aan. Als ik mijn enkel naar beneden duw kan ik wel mijn been strekken.

Nu ga ik het morgen even teste ( ca 40 Km ...)mocht er geen last optreden ga ik nogmaals 1 cm omhoog.
Greetz Rene
 

Zadelhoogte

Geplaatst: 06 nov 2006 10:11
door havana
Al die stelregels zijn wel leuk, maar het beste werkt in mijn ogen gewoon uitproberen. Dus imbusje mee, 25 KM fietsen, aanpassen en dan weer 25 KM fietsen net zo lang tot je de ideale stand hebt gevonden.

Zadelhoogte

Geplaatst: 06 nov 2006 12:26
door rene
Quoten: Origineel geplaatst door havana op 06 November 2006

Al die stelregels zijn wel leuk, maar het beste werkt in mijn ogen gewoon uitproberen. Dus imbusje mee, 25 KM fietsen, aanpassen en dan weer 25 KM fietsen net zo lang tot je de ideale stand hebt gevonden.


Ben net thuis na een stuk fietsen , zadel staat nu 1,8 cm hoger dan eerst , en moet zeggen voelt beter aan heb ik het idee.Vlgs berekening zou ik nog 1cm hoger kunnen , maar daar wacht ik effe mee. 
Had voordien na 25 km last van de voorste bovenbeenspieren , wat later wel weg trok. Nu geen last gehad , en volgens mij zit ik ook beter op het zadel. eerst zat ik vrij ver naar achteren , nu ben ik meer op het midden van het zadel terecht gekomen.
Affin ik zal niet te snel hoera roepen , maar wie weet...

Zadelhoogte

Geplaatst: 06 nov 2006 17:57
door greg_v
Ja , maar met dat mooi gegeven word niet echt rekening gehouden met de lengte van bovenbeen en kuiten hé. De beste regel om het zelf te bepalen is als je crank volledig horizontaal is je met je pedaalas en bal van de voet dus loodrecht onder de knie zit.
je kan je altijd eens laten uitmeten in het UZ van gent  (www.bikefitting.com)
kost je niet eens veel geld , en je zit van de eerste maal goed op de fiets.

Zadelhoogte

Geplaatst: 07 nov 2006 20:39
door motta
met deze formule zit ik ook "te laag"
* bbl = 87
* bbl * 1.08 = 94 cm
* gemeten zadelhoogte vanaf schoenzool = 92 cm

volgens andere formules zit ik dan wel weer goed
Genzling ==> zadelhoogte vanaf center trapas
* bbl * 0.885 = 77cm
* gemeten : 77 cm
Hamley & Thomas ==> zadelhoogte vanaf center pedaal
* bbl * 1.09 = 94.8
* gemeten zadelhoogte = 94.5 cm


bron andere formules www.bikefitting.com

de metingen worden bij mijn frame "bemoeilijkt" omdat de zaddelbuis niet helemaal recht op de trapas zit.

Zadelhoogte

Geplaatst: 07 nov 2006 21:35
door rene
Quoten: Origineel geplaatst door motta op 07 November 2006

met deze formule zit ik ook "te laag"* bbl = 87* bbl * 1.08 = 94 cm* gemeten zadelhoogte vanaf schoenzool = 92 cmvolgens andere formules zit ik dan wel weer goedGenzling ==> zadelhoogte vanaf center trapas* bbl * 0.885 = 77cm* gemeten : 77 cmHamley & Thomas ==> zadelhoogte vanaf center pedaal* bbl * 1.09 = 94.8* gemeten zadelhoogte = 94.5 cmbron andere formules www.bikefitting.comde metingen worden bij mijn frame "bemoeilijkt" omdat de zaddelbuis niet helemaal recht op de trapas zit.


Ja oke , ik heb dit ook gelezen op de site...maar ook dit stond er geschreven:
De derde methode is wetenschappelijker en werd ontwikkeld door Nordeen-Snyder (1977). Bij de bepaling van de optimale zadelhoogte werd het zuurstofverbruik als maat genomen. Op basis van experimenten werd vastgesteld dat de ideale zadelhoogte overeenkwam met 1,05 x trochanterhoogte. Er werd niet omschreven of de zooldikte en de pedaalhoogte zijn verdisconteerd.

 
Momenteel zit ik nu op de fiets dat op de onderste stand van het pedaal mijn been niet geheel gestrekt is ( vraag me hierbij wel af dat als de persoon in het plaatje zn hiel naar beneden drukt of zijn been nog gebogen is ...)
Waar ik me ook in kan vinden is de 0,885 x BBL , echter houdt deze berekening met de zooldikte + schoenplaatje , en de cranklengte??Ik heb nu mijn zadel 1,8 cm hoger gezet , en het voelt goed...
Ach ja , denk fdat dit een heeellleee lange discussie kan worden, het was gewoon een vraag van mijn kant...en ik besef wel dat een eenvoudig antwoord niet te geven is . Denk dat een goed meetprogramma de enigste optie is of een proffesionele meting in een meetcentrum..
 
Greetz Rene

Zadelhoogte

Geplaatst: 07 nov 2006 21:48
door amclassic-fan
8ormules hadden goed geklopt als iedereen dezelfde spieren heeft en precies dezelfde lengte verhouding tussen voet, onderbeen en bovenbeen.

Zadelhoogte

Geplaatst: 07 nov 2006 22:10
door coulthard
Je hak moet als de pedaal helemaal onderaan is en dus verticaal staat iets naar boven wijzen. Dus nooit een horizontaal in de onderste verticale stand van de pedaal
--> zie bovenstaande plaatje
Het nut hiervan is dat je meer aan de pedaal trekt in die stand. Het is namelijk een vrijwel doodpunt; die wil je maximaal tegengaan.

Zadelhoogte

Geplaatst: 17 nov 2006 11:21
door fr@d
Het verbaast mij steeds weer waarom je bij verschillende meetystemen de binnenbeenlengte zonder schoenen (!?) moet meten en de uitkomst ervan vervolgens in e.o.a. geheimzinnige formule moet stoppen om zodoende je zadelhoogte te bepalen...!? Wat stelt die aldus gevonden zadelhoogte dan voor? De maat vanaf de bovenkant van het zadel, dat is in ieder geval wél duidelijk(!) maar tot waar dan? Soms is dat het hart van de bracket, dan weer het hart van de trapas. Voor het gemak wordt er op die manier ook maar even voorbij gegaan aan de zooldikte van de raceschoen, crancklengte en de hoogte van het pedaal. De combinatie van een Time-pedaal en Time-schoen, om maar wat te noemen, scheelt al gauw zo'n 1,5 tot 2cm in vergelijking met bijv. een Lookpedaal met een Carnac-schoen. Hiermee bedoel ik dan het verschil van de afstanden gemeten tussen de 'blote voetzool' tot aan het hart van de trapas. De verwarring hieromtrent blijkt en/of in ieder geval vormt het telkens weer een punt van discussie. De computermethodes om de diverse fietsafmetingen en afstellingen te bepalen geven ook geen uitkomst als er met genoemde zaken geen rekening wordt gehouden. Uiteindelijk blijft het toch "mensenwerk". Die computer doet slechts wat de gebruiker hem ingeeft en niets uit zichzelf! Dan nog geeft de uitkomst van welke berekening of toegepaste methode dan ook slechts een richting aan. Met behulp van de gevonden gegevens zal men te alle tijden de voor jezelf "ultime zit" moeten gaan vinden! Om te beginnen kan men, om het simpel te houden, m.i. net zo goed je zadelhoogte alsvolgt bepalen. Ga op de fiets zitten en stel het zadel zo af dat het been, met de schoen in het pedaal geklikt, net niet gestrekt is op het moment dat het pedaal zich in de laagste stand bevindt. Vervolgens de horizontale zadelpositie zodanig instellen dat de voorzijde van de knie zich ongeveer recht boven de pedaalas bevindt op het moment dat de cranck in horizontale en voorwaardse positie is. Deze beide afstellingen nog een keer herhalen en in de praktijk, tijdens het fietsen, op je gevoel de "fine-tuning" doen!
Fr@d

Zadelhoogte

Geplaatst: 04 feb 2007 20:24
door koppenberg
Hallo Rene
mijn vraag is omtrent jou zadel hooghte
ik vermoed dat je nu al perfect zit op jou fiets en is er een 8ormule dat er
aan voldoet v.b Genzling of Hamley- thomas
Groeten Koppenberg