Het forum over de technische onderwerpen, het onderhoud, afstellen en reparaties.

Derailleur kabels: vervangen?

ericpeters
Forum-lid HC
Berichten: 4221
Lid geworden op: 10 jul 2006 18:43

ericpeters 21 jun 2007 03:10

Ik rij nu 3 jaar met mijn huidige fiets en de laatste tijd krijg ik de derailleur slechter afgesteld. Met name moet ik nu vaak een half tikje na geven na het schakelen om de derailleur stil te krijgen.
Zou het kunnen zijn dat de oorzaak hiervan een versleten of niet meer goed glijdende derailleurkabel is?
Zo ja, hoe vaak zou je die moeten vervangen?
En al sik hem vervang, moet ik Campa Record aanhouden of heeft overgaan op Nokon functionele voordelen?
Afbeelding

Gebruikersavatar
de zwarten
Forum-lid HC
Berichten: 4226
Lid geworden op: 17 dec 2006 22:17

Gebruikersavatar de zwarten 21 jun 2007 12:14

bikegear.be heeft record kabelset (rem en schakel) voor 20.95 euro, en die zijn gewoon goed, en nokons zijn echt wel een stukje duurder. Wat ik doe is een halve centimeter van de buitenkabel knippen, en ook de kabel nog eens opnieuw bevestigen met meer spanning aan de derailleur (ik heb wel nog nooit drie jaar met dezelfde kabels rondgereden, dus misschien zijn ze echt wel versleten). De handleiding van campa zegt dacht ik om de 2 jaar of 20000km, maar voor wedstrijdgebruik al om de 12000km (schiet me niet af, alles staat op campagnolo.com bij de gebruiksaanwijzingen)
Bianchi EV Titanium (koers), Pinarello Asolo (kasseien), Colnago Master (kafee).
Afbeelding©®

t.trapper
Forum-lid
Berichten: 409
Lid geworden op: 20 feb 2006 11:49

t.trapper 21 jun 2007 13:08

Een klein tikje moeten bijgeven is typisch voor een beetje kabelrek. Gewoon de stelbout aan de derailleur een beetje uitdraaien en alles is weer OK. Anderzijds zijn die kabels toch echt niet zo duur om op tijd te vervangen, afhankelijk van de gemaakte kilometers en of je door weer en wind blijft rijden. Je kan ook enkel de binnenkabel vervangen als die buitenkabel er nog goed uitziet, dan wel een beetje kruipolie door de buitenkabel spuiten of de nieuwe binnenkabel een beetje invetten met teflonvet. Voor de rest hou je het best bij Campa, Nokon wordt genomen omwille van de looks, niet voor de functionaliteit.

Plaats reactie