Pagina 1 van 1

achterwiellager

Geplaatst: 26 jun 2007 00:12
door marcvmegroot
Eindelijk ben ik begonnen met het zelf onderhouden van de fiets.
Eerst maar eens de MTB van een nieuwe cassete, voortandwiel en ketting voorzien.
Het achterwiel liep wel erg rauw ondanks dat net na de winter een lager was vernieuwd.
Dus cassette er opnieuw af (wat zit die sluitring vast) en de cups van de lagers eraf gehaald.
Aan de linkerzijde mooie nieuwe kogels en die zitten goed in het vet.
Aan de rechterzijde veel roest, geen vet. Dus kogels eruit, en nu blijken er twee maten kogels in te zitten. De dikste zijn nieuw. Ik heb een vermoeden........
Wat moet ik nu doen??
Als ik alles weer gemonteerd heb dan loopt het wiel niet meer recht. Ik beschuldig hier de kogels van. Ook is er weer een rauwe loop.
Kan ik aan deze de lager vervangen, of moet ik nu een nieuwe naaf laten spaken, of toch maar beter een nieuw setje wielen kopen??

Marc

Geplaatst: 26 jun 2007 00:19
door jsparie
Volgens mij zit de rechter conus vast op de as maar is in zijn geheel zeker wel te vervangen. Zou eerst eens eenzelfde maat kogels proberen voordat je de conus gaat vervangen. Verschillende maten kogels in 1 lager van een shimano (denk ik?) naaf heb ik nog nooit gezien. Kijk ook eens of er pitjes in de conus zitten. Zitten die er niet dan hoef je in principe niet snel te vervangen.

Geplaatst: 26 jun 2007 00:30
door marcvmegroot
jsparie schreef:Volgens mij zit de rechter conus vast op de as maar is in zijn geheel zeker wel te vervangen. Zou eerst eens eenzelfde maat kogels proberen voordat je de conus gaat vervangen. Verschillende maten kogels in 1 lager van een shimano (denk ik?) naaf heb ik nog nooit gezien. Kijk ook eens of er pitjes in de conus zitten. Zitten die er niet dan hoef je in principe niet snel te vervangen.


Ja, het is een shimano LX of Deore naaf (moet even kijken voor de zekerheid, maar volgens mij maakt het geen verschil) . Ik heb geen pitjes gezien alleen roeste en glimmende kogels. Enig idee van de maat ???

Marc

Geplaatst: 26 jun 2007 03:03
door t.trapper
Achternaaf zijn kogeltjes van 7/32 ste inch.(Voornaaf van 3/16 de)

Geplaatst: 26 jun 2007 15:26
door borgmonster
Twee maten kogels in één lager is helemaal fout! De cup en conus zijn op elkaar ingeslepen met een bepaalde maat kogels erin. Als er maar een paar grote kogels in zitten rusten de cup en conus alleen daarop. De kleine kogels doen niet meer mee, waardoor alle krachten op maar een paar punten onregelmatig verdeeld, worden gedragen.
De cup en/of conus zal dus zeer, zeer waarschijnlijk vernield zijn. Heel misschien niet met putjes (maar waarschijnlijk wel), maar in elk geval dan toch met een inloopbaan.

Ik denk dat je dat lager kunt weggooien.

Degene die net na de winter dat onderhoud (vervanging van lager) heeft gepleegd kun je hiervoor aansprakelijk stellen, lijkt me. Als het een bedrijf is zal dat niet zo moeilijk zijn. Als het een kennis was, kan ik je geen advies geven.

Succes!

Geplaatst: 26 jun 2007 17:39
door marcvmegroot
Het was mijn hoog geachte FM. Zal eens luisteren wat hij doet.
Dus daarom slinger het wiel 1 kant op. Je ziet ook de cassette in een soort golfbeweging rondgaan.

Kan je dit lager (aan de freewheel kant) zelf vervangen ???

Marc

Geplaatst: 27 jun 2007 02:42
door jsparie
Is het niet de lager in de body (daar zit er nog een in naast het wiellager) die stuk is ? Dan zou je speling op de body moeten voelen. (Heel klein beetje is niet erg dat kan bij LX standaard al zo zijn)

Geplaatst: 03 jul 2007 01:40
door zerk
cassete gaat altijd een beetje in een golfbeweging rond dus maak je geen zorgen, tenzij het heel veel is natuurlijk, kijk voor vergelijking maar eens bij andere fietsen.
knap kut van je lagers, ik zou de FM vragen naar de grootste kogels die hij heeft en ze rectaal bij hem inbrengen (sondeer de anus) ahum excuus
als de loopvlakken van je lagers; die in je wiel en die je op je als schroeft, vlak en gepolijst eruit zien is er weinig aan de hand. let ff op dat het niet ingesleten is, dat ziet er netjes uit maar als je goed kijkt is je lager dan asymetrisch.
kijk ff welke kogels er in de lager aan de andere kant zaten (die allemaal gelijk waren) en haal de en stop die erin met wat lagervet en dan zou alles het weer prima moeten doen

grtz