Pagina 1 van 1

Krakende spaken in Mavic Cosmic Elite

Geplaatst: 28 jun 2008 00:20
door colnagier
Ik heb een setje Mavic Cosmic Elite, de aluminium versie dus met hoge velg.
Ik heb er een 9-speed shimano cassette op. Een jaar geleden zijn de wielen via Ebay gekocht. Het is dus een gebruikt setje, maar ziet er nog als nieuw uit.
De laatste ritten hoor ik steeds een krakend geluid in mijn achterwiel. Het lijkt alsof de ketting niet goed loopt, maar daar is niets mis mee. Volgens de FM ontstaat het geluid doordat er kracht op de spaken komt en enkele spaken niet op goede spanning staan. Volgens de FM kun je dit kraken oplossen door 1. olie in de spaakuiteinden te laten lopen , of 2. andere wielen aanschaffen.

Weet iemand nog een andere oplossing? De wielen zien er op zich schitterend uit, dus die zet je niet ongebruikt in de schuur.

Geplaatst: 29 jun 2008 14:35
door jsparie
De fietsenmaker zou best eens gelijk kunnen hebben. Bij mij werkte olie echter maar kort. Maar hielp wel. Kijk voor de zekerheid ook even je body na of hier speling op zit. De bodys van deze wielen zijn niet super. En het kan ook gewoon een lagertje zijn dat het begeven heeft.

Geplaatst: 06 okt 2008 23:32
door colnagier
Ik moest om een nieuwe voorvork (Colnago Star) in mijn fiets te laten plaatsen bij de fietsenmaker zijn. Ook heeft hij een lichte slag uit mijn achterwiel gehaald en ook heeft hij de spaken nagespannen. Dit was volgens hem nog nooit gebeurd.
Tot nu toe lopen ze weer als een tiet!

Geplaatst: 10 okt 2008 17:57
door wasbeer2006
-Ik zou eerst de spaakspanning laten meten.
-zelf kan je even goed in de spaken knijpen, leg het wiel ook op de zijkant en druk er hard op, soms schieten ze dan goed.
- Voorzie de spaken van olie liefst een dag ervoor, draai de spaken een kwartslag vaster en weer terug ook bij de nippel inspuiten, het geluid komt daar niet vandaan, maar wel het draaien waardoor ze kraken, of beter het eigenlijk niet kunnen draaien