Pagina 1 van 2

Beurt voor de fiets

Geplaatst: 04 mar 2011 09:00
door robbey
Goedendag,

Ik heb onlangs mijn fiets weggebracht voor een grote beurt bij bike-zone in denhaag. Iemand ervaringen?
Welke ervaringen hebben jullie mbt fietsbeurten, echt noodzakelijk elk jaar?
Nog meer fietsenzaken met prettige ervaringen mbt fietsbeurt?

Geplaatst: 04 mar 2011 09:22
door nick14
ik breng mijn fiets voor het seizoen ook altijd even weg voor een beurt, 't voelt gewoon zekerder en alles word even doorgesmeerd en afgesteld.

Dickhoff Oosterwolde is echt een goeie zaak, en bovendien helemaal niet duur.

Geplaatst: 04 mar 2011 09:44
door hm2694
Vreemde vraag. Je hebt je viets al weggebracht bij Bike Zone in Den Haag en dan wil je nu ervaringen horen.

Over de zaak of over het nut van een beurt voor je fiets.

Onderhoud is denk ik periodiek noodzakelijk om lekker te kunnen blijven fietsen. versleten onderdelen tijdig vervangen. Dan rijdt alles weer als een zonnetje.

Ik heb een nieuwe racefiets besteld. Jaarlijks een beurt gaat minimaal uitgevoerd worden.

Geplaatst: 05 mar 2011 09:41
door gerben---
HM2694 schreef: Onderhoud is denk ik periodiek noodzakelijk om lekker te kunnen blijven fietsen. versleten onderdelen tijdig vervangen. Dan rijdt alles weer als een zonnetje.+1
Als het fietsseizoen weer open gaat ga ik altijd even langs de FM om de fiets te laten nakijken/smeren

Geplaatst: 05 mar 2011 12:41
door remmiedepemmie
Een goede beurt kost al snel zo'n 200 euro. En nee, viespeuken, ik heb het toch echt over de fiets. En dan nog is mijn ervaring dat niet alles de hoeveelheid vet bevat die ik wens.

Vandaar dat ik het allemaal maar zelf doe. Twee keer per week goed schoonmaken en iedere keer een onderdeel wat extra aandacht geven. De ene keer gaat een naaf uit elkaar, de andere keer de cassette of het bracket.

Het geld wat je zo uitspaart kun je besteden voor de aankoop van gereedschap, en doordat je er zelf zo mee bezig ben spoor je aankomende problemen sneller op. Op het Internet is een schat aan informatie te vinden als je er niet uitkomt.

Geplaatst: 05 mar 2011 12:52
door andromeda
200 euro?? Waar rekenen ze dat dan?

Geplaatst: 05 mar 2011 13:05
door chassepatate
Precies, met een beetje technisch inzicht en interesse in hoe een fiets functioneert, kan je je eigen fiets makkelijk zelf onderhouden...

Geplaatst: 05 mar 2011 13:07
door remmiedepemmie
andromeda schreef:200 euro?? Waar rekenen ze dat dan?


Dat is dan wel incl. materiaal, zoals ketting, cassette en kabels. Essentieel voor een jaarlijkse beurt, lijkt mij.

Geplaatst: 05 mar 2011 13:12
door andromeda
En die ketting, cassette en kabels hoef je niet te betalen als je het zelf doet?

Wat ik bedoel is dat een grote beurt voor je racefiets aan arbeid over het algemeen rond de 75-80 euro zal zitten. Dan heb ik het puur over arbeid en materiaal (vet, olie) wat nodig is om alle draaiende delen schoon en opnieuw ingevet te krijgen.

Geplaatst: 05 mar 2011 13:26
door fietspret
Niet iedereen beschikt over de kennis en vaardigheden om z'n fiets zelf te onderhouden, daar zijn goed FM's voor, die daar een boterham mee kunnen verdienen. Ieder zijn keus dus.
Ik doe het meeste zelf, maar af en toe loop ik tegen dingen aan die ik laat doen. Bijvoorbeeld bij m'n MTB het volledigen servicen van de voorvork. Bij de racefiets vind ik het allemaal iets minder gecompliceerd.

Geplaatst: 05 mar 2011 14:03
door remmiedepemmie
andromeda schreef:En die ketting, cassette en kabels hoef je niet te betalen als je het zelf doet?

Wat ik bedoel is dat een grote beurt voor je racefiets aan arbeid over het algemeen rond de 75-80 euro zal zitten. Dan heb ik het puur over arbeid en materiaal (vet, olie) wat nodig is om alle draaiende delen schoon en opnieuw ingevet te krijgen.


Qua arbeidskosten heb je helemaal gelijk. Het hangt natuurlijk af van de frequentie waarmee je fietst, in mijn geval is zo'n beurt eens per jaar veel te weinig. Na een paar keer door de regen moeten mijn naven, bracket, cassette, pedalen en derailleur uit elkaar. Omdat iedere keer door de fietsenmaker te laten doen is mij te duur.

Nu wil ik niet propaganderen dat iedereen zelf zijn fiets maar moet gaan onderhouden, soms is het echter wel zinnig om een tegengeluid te laten horen.

Geplaatst: 05 mar 2011 14:11
door andromeda
Ik begrijp de bedoeling, wilde alleen duidelijk maken dat een beurt echt niet zoveel hoeft te kosten.

Tegengeluid is zeker zinnig en een hoop dingen zijn goed zelf te doen, ook als je niet al het gereedschap in huis hebt.

Veel problemen/slijtage kun je al tegengaan door je fiets gewoon regelmatig schoon te maken en te inspecteren. Als je er snel genoeg bij bent en je kunt het zelf niet repareren is dit voor een relatief laag bedrag te verhelpen door je FM, als je het "laat lopen" zijn de kosten vaak veel hoger omdat het probleem alleen maar groter is geworden.