Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

spinfiets vs tacx

chieldc
Forum-lid
Berichten: 36
Lid geworden op: 20 mar 2009 10:53

chieldc 19 aug 2009 12:37

Ik zou volgend jaar enkele grotere doelen willen stellen, maar daarvoor moet ik de winter en voorjaar door.

Ik zou dus één of ander toestel (tacx of spinfiets) aanschaffen om toch indoor ook wat te kunnen trainen.

Wat zou ik best aanschaffen om een trainingprogramma zo goed mogelijk af te werken in de wintermaanden. Een spinfiets of een tacx. Kan een trainingsprogramma van de ronde van vlaanderen bijvoorbeeld ook afgewerkt worden op een spinfiets?

En koop ik als ik een tacx koop best ook een goedkoop fietsje om er op te monteren? Ik hoorde dat het niet zo verstadig is om je goeie fiets op een tacx te monteren.

scottwilko
Forum-lid HC
Berichten: 4354
Lid geworden op: 23 feb 2005 20:44

scottwilko 19 aug 2009 20:52

meestal kun je op een spinning fiets niet de juiste fietshouding instellen. Op de tacx zit je op je eigen fiets welke wel op jou is afgesteld. dus dat is daar wel een voordeel van. Een elektronische spinfiets ken ik niet, dus de ronde van vlaanderen zal lastig worden in vergelijk met de pc gestuurde tacx.

klaas-kippegaas
Forum-lid
Berichten: 283
Lid geworden op: 23 mei 2009 20:36

klaas-kippegaas 20 aug 2009 21:28

tja, kan allebei en wat goed is zullen meningen over verschillen.

kijk eens naar de modellen van tomahawk en schwinn, zijn professionele spinningbikes die ook regelmatig via marktplaats bij sportscholen te krijgen zijn.

heb zelf afgelopen voorjaar een echte spinningbike gekocht van een sportschool, prima ding en juiste fietshouding is bij betere modellen zeer goed in te stellen.


goedkope fiets op een tacx zal zelfde resultaat geven qua training maar ook iets meer mogelijkheden geven.
mijn bikes :

Wilier Cento Cunego | Specialized Epic Carbon | Cube Reaction | Tomahawk ICE

Gebruikersavatar
rob74
Forum-lid HC
Berichten: 5891
Lid geworden op: 13 nov 2007 22:36
Locatie: Utrecht
Contact

Gebruikersavatar rob74 20 aug 2009 21:37

Als ik mocht kiezen tussen een tacx en een spinfiets ging ik duidelijk voor de laatste.

mogelijkheid tot staand klimmen
trainen op hoge cadans
minder lawaai
geen extra band of wiel nodig voor je racefiets

Schemas zoals de rvv zijn bedoeld om een training op een binnenfiets wat minder saai te maken. Ze zijn niet zo beter als schema gebaseerd op hartslag
Live fast; die young. mijn blog

klaas-kippegaas
Forum-lid
Berichten: 283
Lid geworden op: 23 mei 2009 20:36

klaas-kippegaas 21 aug 2009 01:08

oh ja, reden dat ik voor de spinningbike heb gekozen is het lawaai dat een tacx maakt, vond ik echt niet acceptabel

daarnaast wil ik mn dure racefiets niet op zo'n apparaat zetten en nog een fiets (speciaal voor de tacx) werd mij teveel
mijn bikes :

Wilier Cento Cunego | Specialized Epic Carbon | Cube Reaction | Tomahawk ICE

Gebruikersavatar
ceon
Forum-lid
Berichten: 638
Lid geworden op: 19 jan 2008 15:09

Gebruikersavatar ceon 01 sep 2009 00:33

Afgelopen winter ook door de spinbike te gebruiken duidelijke vorderingen bergop gemaakt. Heb ook een tacx maar leek mij ook niet zo praktisch. Ten eerste slijten je banden, fiets erop en eraf gedurende de winter, ook een heel gedoe. En het inklemmen in de tacx leek me ook niet goed voor het frame. Heb een hele goede stabiele redelijk goedkope spinfiets gekocht bij Helisports (www.helisports.nl) in Etten-Leur. Hebben ook een vestiging in Amsterdam.
Geef graag toe als ik ongelijk heb, maar dat komt eigenlijk nooit voor. :D

jandoedel
Forum-lid
Berichten: 426
Lid geworden op: 05 jun 2006 17:45

jandoedel 01 sep 2009 01:04

Misschien is dit wel interessant voor je. En deze link

En je kunt nog zoeken op tacx.

ericpeters
Forum-lid HC
Berichten: 4217
Lid geworden op: 10 jul 2006 18:43

ericpeters 01 sep 2009 01:49

Een Tacx Fortius is gewoon een super apparaat:

- Waarom zou je op een Spinfiets wel staand kunnen klimmen en op een Fortius niet? In beide gevallen heb je gevoelsmatig het nadeel dat de fiets niet naar links en zwabbert maar volgens sommige specialisten is dat nu net voor de training beter om je aan te leren de juiste beweging te maken. Of het klopt weet ik niet maar ik weet wel dat het geldT zowel voor de Spinfiets alsvoor de Tacx opstelling.

- De Software (Met name de oude meegeleverde) heeft opties om verschillende soorten interval training helemaal naar wens te programmeren: op vermogen, op hartslag, op tijd, op snelheid of op cadans. Daarnaast wordt alles geregistreerd.

- Voor de standaard software is een oude pentium 4 met DVD speler voldoenden, werkt ook op mijn 5 jaar oude laptop.

- Het aanbod aan Real live Video's is absoluut onge-evenaard: Er is zeer veel orgineel materiaal van Tacx daarnaast 3rd party materiaal en je kunt (als je PC-handig bent) ook nog zelf je Video's maken). Andere aanbieders proberen dit na te doen maar komen nog niet eens in de buurt.

- Sommigen vinden dat het Calibreren een probleem is (duurt trouwens 10 seconden) Tja het is maar wat je wil: mij interesseert het niet of dat getalletje in beeld op de % nauwkeurig klopt, ik kan ritten narijden met een goed realisme zowel vlak, bergop als bergaf. Als ik dinsdag avond interval training rond de Ventoux heb gedaan dan kan ik Woensdag herstel training doen rond het Isseo of Como Meer.

Trouwens met een I-magic kun je hetzelfde maar alleen het gevoel is niet zo realistich. De Fortius loopt namelijk (net zo als een gewone fiets) uit als je stopt met trappen op het vlakke.
Zonder real life video's hield ik het bijna nooit langer dan 30 minuten uit een Indoor opstelling, met de RLV's soms meer dan 2 uur. (Ik heb er wel meer dan 20)

Ik heb een oude fiets welke op de Tacx staat in het seizoen en waarmee ik buiten rij in de Wintermaanden. Dan staat mijn R3 op de Tacx. Heb je wat minder budget dan raad ik aan om gewoon een 2e goedkoop achterwiel te kopen, dan heb je je Tacx ook sneller opgesteld dan het normaal gesproken duurt om een PC op te starten.
Het frame wordt trouwens niet ingeklemd op een tacx maar alleen de Tacx snelspanner. De krachten op het frame zijn, volgens metingen van Tour. lager dan op de gewone weg.

Afbeelding

Plaats reactie