Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

Specifieke knieproblemen

ejk
Forum-lid
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 apr 2010 19:30

ejk 04 apr 2010 20:26

Hallo,

Ik ben inmiddels al weer een 1,5 maand aan het trainen voor de AGR 150 km. Heb sinds februari een nieuwe fiets en deze is bij de racefietswinkel afgesteld op mijn maten. De schoenplaatjes heb ik zelf op ''gevoel afgesteld'.

Fiets derhalve nu zo'n 2 x in de week. Tot op heden geen problemen gehad. Echter, afgelopen zaterdag begon na ongeveer 80 km mijn linker knie op te spelen. Het werd gedurende het fietsen erger. Nadat ik eventjes rust had gepakt wou ik verder fietsen, maar was het nog veel erger. Met het aanzetten uit de bochten had ik ontzettend veel pijn in de knie. Het probleem zat hem aan de linkerkant/bovenkant naar de knieschijf.

Vervolgens 1 week volledig rust gehad en gisteren meegedaan aan de Coevorse Heuvelentocht. Hele tijd lekker aan het fietsen op een licht verzetje, en conditioneel prima. Echter, na 75 kilometer begon weer hetzelfde probleem op te spelen met mijn linkerknie. De pijn doorbeten en doorgefietst, totdat ik op 80 km ineens hetzelfde euvel aan mijn rechterknie kreeg. Het was inmiddels bij beide knieen zo erg dat ik niet eens aan kon zetten uit de bochten of uit het zadel kon komen bij de klimmetjes. Nadat ik even was gaan zitten kon ik vervolgens amper omhoog komen. Bij de rechterknie was het voornamelijk rechts boven de knie schijf wat geirriteerd aanvoelde. Uiteindelijk de tocht wel uitgefietst, maar....

Over 2 week is de AGR. Ik ben conditioneel prima in orde, alleen de knieen blijven gewoon een probleem. Nu heb ik op de site gezocht, en er worden ook verschillende mogelijkheden genoemd(zadel omhoog/omlaag of schoenplaatjes wijzigen). Maar het is nu 2 week voor de AGR en wil niet halsoverkop allemaal dingen wijzigen aan mijn fiets. Daarbij ben ik ook niet precies dezelfde klachten tegen gekomen op het forum.

Ik hoop echt dat er iemand deze klachten herkent en daarbij goede tips kan geven hoe ik (op korte termijn) van deze knieklachten af geraak.

Alvast bedankt! Met vriendelijke groeten,

EJK

kappa-man
Forum-lid
Berichten: 855
Lid geworden op: 04 dec 2007 23:16

kappa-man 04 apr 2010 22:46

Hoi

herkenbaar en volgens mij geef je zelf het antwoord al.

Vorig jaar heb ik hetzelfde gehad tijdens de AGR. In de laatste kilometers hield ik het niet meer van de pijn in mijn knie.
Het euvel zat hem in mijn zadel die enkele mm's of cm's gezakt was tijdens en na de RVV.
Zadel wat omhoog gezet en het was gedaan met de pijn.

Je kunt dus mijns inziens kiezen. Of de komende 2 weken experimenteren met je zadel/schoenplaatjes met de mogelijkheid dat je van het gezeur af bent. Of de AGR met pijn vanaf km 80 gaan uitrijden...
Opgeven is geen optie!

laut
Forum-lid
Berichten: 104
Lid geworden op: 25 jul 2008 22:53

laut 04 apr 2010 22:57

Zou idd wat gaan spelen met je schoenplaatjes. Als je knieschijf continu in een verkeerde hoek beweegt krijg je overbelasting van je kraakbeen. Zou vooral niet door de pijn heen blijven fietsen, want dan duurt het waarschijnlijk alleen maar langer dat het over gaat. Ik spreek uit ervaring ;). Zoek anders iemand die je kan helpen met het goed afstellen van je schoenplaatjes. Alhoewel de goed bedoelde theoretisch adviezen nog wel eens af willen wijken van wat je zelf fijn vind...Heb je met lopen/zitten ook last?
Maaruh...heb je je oude fiets niet nog in de schuur staan :D?
:D

botje
Forum-lid
Berichten: 38
Lid geworden op: 06 nov 2005 12:53

botje 05 apr 2010 13:34

Ik heb jaren geklooid met knieproblemen. Met name peesaanhechtingen kunnen zeer hardnekkig zijn. Zelf ben ik er veel te lang mee blijven doorlopen (fietsen). Er zijn voldoende specialisten op dit gebied (sportfysiotherapeuten, SMA's). Elke knieblessure is anders en vraagt een specifieke behandeling. Zonder goed onderzoek is het erg lastig om een goede diagnose te stellen.

Succes!

ejk
Forum-lid
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 apr 2010 19:30

ejk 05 apr 2010 15:16

Iedereen bedankt voor de reacties!!

In dit geval krijg ik er pas last van na +- 70 km fietsen (aan hoge intensiteit). Dat is lastig om steeds weer de nieuwe aanpassingen te testen. Ik denk dat in dit geval 70 kilometer de pijn verbijten geen optie is, aangezien ik afgelopen zaterdag niet eens normaal uit het zadel kon komen en optrekken (en als ik het profiel van de laatste 70 km van de AGR in acht neem....)

@ Laut. Normaal heb ik er nooit last van. Sport redelijk veel en divers. Daarbij heb ik nooit knieklachten gehad. In dit geval denk ik dat het probleem inderdaad in de afstelling van de fiets/schoenplaatjes zit. En daardoor ik last van het kraakbeen krijg omdat het een constante overbelasting is.

Ik zie dat je in Groningen woont. ik ook! Heb jij ervaring in het afstellen van fietsen/schoenplaatjes of ken jij iemand die mij kan helpen hiermee?

Gr

mbl
Forum-lid
Berichten: 114
Lid geworden op: 21 jul 2008 18:58

mbl 06 apr 2010 03:14

Schoenplaatjes nemen die wat meer speling geven, misschien een idee?
Cervelo R3 / Campa Chorus / Easton EC90

filihaan
Forum-lid
Berichten: 205
Lid geworden op: 28 sep 2009 17:07

filihaan 07 apr 2010 22:09

Ik heb ongeveer hetzelfde probleem denk ik.. Ook pijn in de binnenkant van de rechterknie, al lijkt het eerder inwendig (Je kan er langs de buitenkant overal aan wringen of duwen, het doet geen pijn). Het doet vooral 'pijn' (lees: het trekt, wringt, voelt lastig) als ik kracht zet. Gewoon wandelen gaat prima. Ik ga het wat laten rusten en ga zwemmen ter 'revalidatie'. Ik heb natuurlijk ook schrik dat dit probleem gaat terugkomen. Ik vraag me dus ook af of dit aan de positie van m'n schoenplaatjes ligt of aan de afstelling van m'n zadel. Ik ben dan ook benieuwd naar jullie meningen en bevindingen!
http://twitter.com/Filihaan" onclick="window.open(this.href);return false;

wouter1992
Forum-lid
Berichten: 154
Lid geworden op: 24 apr 2007 17:41

wouter1992 07 apr 2010 22:19

de klacht klinkt als een verkeerde sporing van de knieschijf. Dit zorgt voor irritatie van het kraakbeen of de achterkant van de knieschijf wat dus een soort zeurende pijn oplevert. Als dit erger word kan er een stekende pijn ontstaan. Dit kan heel goed aan verkeerd afgestelde plaatjes liggen. Bij plaatjes met meer speling heb je minder de kans dat je onderbeen in een verkeerde stand komt te staan wat de klachten kan veroorzaken. Maar ik zou zelf kijken naar een goede fietsmeting zodat iemand je plaatjes goed kan afstellen.
time vx special pro / trek 9.8 oclv.

filihaan
Forum-lid
Berichten: 205
Lid geworden op: 28 sep 2009 17:07

filihaan 07 apr 2010 22:43

Kan je dit ook zelf meten? Ik rijd met spd-pedalen (gele plaatjes) heb ze 'lukraak' op de schoenen gezet. Wat is dan een adequate montage van je schoenplaatjes?
http://twitter.com/Filihaan" onclick="window.open(this.href);return false;

mbl
Forum-lid
Berichten: 114
Lid geworden op: 21 jul 2008 18:58

mbl 08 apr 2010 03:10

Ik heb een tijdje zitten experimenteren met mijn schoenplaatjes (Look Keo).
Wat ik vond was dat teveel de tenen naar binnen, problemen aan de buitenkant van de knieën opleverde. Als ik de plaatjes afstelde met de tenen te ver naar buiten wijzend, dan had ik juist last van de binnenkant van de knieën. Uiteindelijk stapsgewijs de juiste afstelling gevonden. En ik gebruik de grijze plaatjes, die geven nog wat speling.
Cervelo R3 / Campa Chorus / Easton EC90

tjaard
Forum-lid
Berichten: 12
Lid geworden op: 06 sep 2009 19:25

tjaard 17 mei 2010 12:47

@ejk
Hoe gaat het nu? Jouw knieprobleem-omschrijving komt exact overeen met de mijne. En 3 juli rijd ik de Marmotte, nu is het mijn plan om 2 weken meer rust te nemen en slechts heel licht te fietsen zodat ik de beweging wel maak maar dan zonder teveel weerstand. En ik bezoek een manueel therapeut; die heeft mijn heup gekraakt zodat die weer in balans is maar vervolgens heeft dat niks geholpen.
ik train als sinds november voor de Marmotte, veel gespind toen het slecht weer was. Vervolgens vanaf eind februari veel op de fiets gezeten en vanaf eind april begin mei meer op vermogen gaan fietsen. Conditioneel en kwa kracht gaat het allemaal juist erg goed, maar mijn knieen zijn het er plots niet meer mee eens. Ik vermoed dus een peesonsteking, die geleidelijk aan opspeelt bij zwaardere tochten (zoals steven rooks classic) maar uiteindelijk zo pijnlijk is dat je niet meer kan peddelen!

@kappa-man: de theorie dat door de RVV mijn zadel is gezakt zou kunnen. Ben bang dus allemaal afstellingen aan mijn fiets te wijzigen waardoor je op bepaald moment niet meer kunt nagaan wat de verzoorzaker is geweest.

iemand verder tips? toch zadel verstellen? horizontaal en verticaal? hoe trainen?
groet, Tjaard

scrymm
Forum-lid
Berichten: 324
Lid geworden op: 19 okt 2006 20:08

scrymm 17 mei 2010 13:31

Heb precies hetzelfde:

ook aan het trainen voor de marmotte, nooit ergens last van gehad en 2 weken gleden in een x last van mn knieen: net boven de knieschijf bij de aanhechting van knie naar bovenbeenspier. Ik denk zelf overbelaste kniepezen...

het is echt een kutblessure omdat je na een paar dagen rust weer gaat fietsen en nergens last van hebt maar na een x aantal kms komt het toch iedere x weer terug. Veel rusten is volgens mij een van de beste tips die je kan krijgen, maarja, juist met de marmotte in het achterhoofd zijn dit cruciale trainingsweken...

Veel succes in ieder geval
Vandaag is morgen alweer gisteren

Plaats reactie