Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

Betablokkers/omslagpunt

bmjw
Forum-lid
Berichten: 9
Lid geworden op: 09 aug 2011 15:45

bmjw 18 aug 2011 11:15

Als gevolg van het gebruik van Betablokkers wordt de hartslag kunstmatig laag gehouden.
Gevolg is o.a. dat de formules voor het bepalen van omslagpunt/div. zones niet gelden.
Ben erg benieuwd hoe anderen hier mee omgaan.
Wat doe je wel, wat doe je niet?
Is het wel mogelijk om het omslagpunt te laten bepalen via een groot sportmedisch onderzoek en zo ja, kun je op het alsdan berekende omslagpunt wel de formules toepassen om je diverse hartslagzones te bepalen?

marcvmegroot
Forum-lid
Berichten: 1385
Lid geworden op: 11 feb 2007 11:36
Locatie: Arnemuiden

marcvmegroot 18 aug 2011 14:01

Ik gebruik nu al zo'n 12 jaar betablokkers als bescherming tegen een nieuw hartinfarct (zegt cardioloog) Ben nu eigenlijk op een leeftijd (55) dat presteren niet meer hoeft. Recreatief fietsen gaat prima, ronde van Vlaanderen, Limburgs Mooiste, Criquileon, Mont Ventoux, Stelvio....Het gaat allemaal. Maar niet zo hard.
Heb daarom jarenlang een HF meter gebruikt, maar daar wordt je gek van. Als je maar wat inspant ben je zo aan je limiet. Dus ding afgezworen en op het gevoel gaan fietsen. Blijkt dus dat je meer kan dan dat rotding aangeeft.
Als je voor je gevoel het zwaar hebt, dan heb je het zwaar en doe je een trap of wat minder.
Volgens de cardioloog moet je 10 - 15 slagen van je normale omslagpunt aftrekken. Hij zei ook, als je het precies wil weten ga je naar een sportmedisch centrum en laat je een test doen door daarvoor gekwalificeerde mensen. Dus niet zomaar ergens op een sportschool.
Voor mezelf.....ik fiets lekker, kan een mooi gemiddelde halen, en doe dit iedere dag. Als het moet kan ik even tot aan het gaatje. Maar ik laat me niet meer gek maken door metertjes.

Marc
people are strange when you\'re a stranger

http://www.marcvmegroot.com" onclick="window.open(this.href);return false;

noah
Forum-lid
Berichten: 154
Lid geworden op: 05 mar 2010 21:40
Locatie: Parkstad Heerlerbaan

noah 18 aug 2011 15:13

Na mijn hartinfarct en dottering in 2002 ben ik "gebonden" aan Selokeen (Betablokker). Nu ik de 50 nader hoeft het constant tot het uiterste te gaan bij fietsen ook niet zo meer. Cardioloog van mij heeft te kennen gegeven, dat ik niet boven de 170 hartslag moet gaan fietsen. Een piek af en toe rond de 170 a 180 moet geen probleem zijn. Ik hou van hard stampen en voor mijn doen rond de 28 a 30 km per uur op vlakke wegen is normaal en als de wind mee zit en goede begaanbare wegen ook wel eens tijdje tegen de 40 per uur. Mijn rondjes zijn hooguit 60 tot 80 km. Ligt eraan of ik in het heuvelland of op het vlakke fiets. Ik voel mij hier heel prettig bij en doe dit al zo'n 8 jaar.

Vandaag een rondje gemaakt in het heuvelland bij zo'n 25 graden. De Cauberg, Loorberg, Camerig en nog wat minder bekende heuveltjes genomen. In mijn tempo van rond de 12 tot 15 km/per uur omhoog gaan is het totaal geen probleem. Ik hoor de jonkies onder ons al lachen bij deze "slow Motion" snelheid :) , en bij Camerig vlogen de jonkies zowat links en rechts langs mij voorbij, maar ik peddel dan in mijn tempo gewoon naar boven. Laat mij dus hierdoor niet gek maken. Ze zijn tenslotte 20 tot 25 jaar jonger als mij, maar wat ik dan weer lachwekkend vind is, wanneer ik boven ben in het Vijlenerbos, dat zo'n groep jonkies stil staan en gebogen over hun fiets hangen om bij te komen van hun uiterste inspanning en repen energy naar binnen aan het duwen zijn. Ik neem dan een flinke slok aan mijn bidon en peddel dan relativerend op de fiets verder.

Al met al is het zeker te doen met betablokkers en zoals marcvmegroot al aangeeft, indien het te zwaar wordt, dan ga je gewoon wat minder trappen.


.

marcvmegroot
Forum-lid
Berichten: 1385
Lid geworden op: 11 feb 2007 11:36
Locatie: Arnemuiden

marcvmegroot 18 aug 2011 16:39

Noah.
We slikken dus hetzelfde rommeltje. Ook ik ben nog gedotterd. Heb je ook niet het gevoel dat je zonder kan?? Wat de snelheden betreft liggen we op hetzelfde niveau. Hartslag zit bij mij op zo'n 165 en die max hield ik ook wel aan.
Verder zien we hetzelfde onderweg.
Maar ook voor de TS telt dus: laat je niet gek maken.
Wat zijn max.Hf zal zijn, zal enerzijds met de hoeveelheid Betablokkers zijn en ook zijn leeftijd.

Marc
people are strange when you\'re a stranger

http://www.marcvmegroot.com" onclick="window.open(this.href);return false;

ottorongo
Forum-lid
Berichten: 2514
Lid geworden op: 27 aug 2011 00:58
Locatie: België

ottorongo 31 aug 2011 23:00

marcvmegroot; Ook ik neem een betablokker welsiswaar maar 50g. (selozok) voor de inname van de megablokker was mijn max. HF 162 nu na inname medicijn = max.HF ongv. 145. daarop worden dan de verschillende trainingzones berekend (vb. Karvonen) door het toepassen van een ratio (percentages) moeten ook deze ratio's dan ook worden verlaagd zoals bvb.70´% van max.HF wordt dan 70 minus 10% = 63% of gelden deze verlagegingen enkjel voor de max. HF

marcvmegroot
Forum-lid
Berichten: 1385
Lid geworden op: 11 feb 2007 11:36
Locatie: Arnemuiden

marcvmegroot 01 sep 2011 20:05

Ottorongo,
Ik, slik ook 50 mg selokeen zok. Wat je nu vraagt zou ik geen antwoord op weten. Heb je vraag nu een paar keer gelezen en ik denk eigenlijk dat je het antwoord al gegeven hebt.
Als je het precies wilt weten, kan ik je ook slechts het advies geven wat mijn cardioloog gaf. Ga naar een sportmedisch centrum.

Verder, is het dan zo belangrijk om je HF te weten. Mijn besluit heb ik genomen, fiets zonder meter, maar op gevoel. Geloof me, je fietst beter en meer ontspannen dan met dat ding.
Denk er is over na.

Marc
people are strange when you\'re a stranger

http://www.marcvmegroot.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
carel
Forum-lid
Berichten: 455
Lid geworden op: 06 apr 2010 01:33
Locatie: Breda
Contact

Gebruikersavatar carel 01 sep 2011 20:54

Ik ben in mei 2004 (toen 51 jaar oud) gedotterd en voorzien van 12 cm stentmateriaal over vier stents. Ik slikte al lange tijd een ACE-remmer (Atacand 8mg) tegen te hoge bloeddruk en kreeg daar Selokeen ZOC100 en 'n eenvoudige bloedverdunner bij, naast de cholesterol verlagende medicatie die ik ook al nodig had. Na herstel van de ingreep en 30 jaar niet gesport te hebben, heb ik de sportschool opgezocht en daar kom ik gemiddeld 2-3x per week. In juni 2008 een racefiets gekocht omdat een cardiofiets zo statisch gedoe is en vanaf maart t/m oktober fiets in lekker buiten met circa 4500km/seizoen . De sportschool waar ik train is ook gespecialiseerd in begeleiding van wedstrijdsporters en biedt een uitgebreide keuringsmogelijkheid. Dat heb ik voor ik een fiets kocht laten doen. Vanwege de latent verhoogde bloeddruk, ook met medicijnen, is bij de test niet HF-max. opgezocht maar enigszins afgeleidt uit de overige metingen. Zo'n sportschool neemt niet het risico dat er iets met een klant gebeurd die al een medische geschiedenis heeft, tenminste in mijn geval dan.

Ik fiets wel met een Polar horloge maar kan er soms geen pijl op trekken, en zoals Marc schrijft, fiets ik meestal gewoon op gevoel en kijk soms op dat klokkie als ik denk dat ik te diep ga, maar dat is meer ter controle. Bij de sportmeting in 2008 is mijn 4mmol grens voor fietsen vastgesteld op HF=143. Uit andere onderzoeken zoals fietstesten bij de cardioloog bleek mijn HF-max. vooraan in de 160 te liggen. Wat dat nu is, in november wordt ik 59, weet ik niet precies. Bij stevige inspanning zie ik soms een HF=150 maar houd dat niet lang vol. Bij HF>140/142 begint mijn lijf al hevig te sputteren. Normaliter ligt de HF bij een gemiddelde tocht tussen de 125 en 135 en dat kan ik redelijk volhouden. Het gemiddelde over de totale rit schommelt rond de 120. Probleem lijkt eerder de Simvastatine tegen verhoogd cholesterol die snel spierpijn veroorzaakt. Ook zo'n fijn tabletje! Om het relaas compleet te maken mag ik maandag weer naar de huisarts omdat gebleken is dat mijn schildklier nog nauwelijks werkt (T4-waarde = 11,1) terwijl de hypofyse als een gek stuurhormoon staat te produceren (TSH-waarde = 17,3).

Maar .... ik fiets met plezier en zou willen dat ik met de jeugd mee kan, maar leg me er bij neer dat dat niet gaat lukken. (Of soms heel even!)

Carel.

galileo2
Forum-lid
Berichten: 1069
Lid geworden op: 01 aug 2011 22:18
Locatie: Belgie

galileo2 04 sep 2011 22:36

Bij mij is begin dit jaar een verbrede aorta vastgesteld (49 mm ipv 38).
Cardioloog heeft me toen geadviseerd om te fietsen aan een gemiddelde hartslag van 120, max 130.
Dan is het natuurlijke heel moeilijk om met een groep mee te rijden, of om te gaan klimmen.
Vorige week bij een andere cardioloog geweest. Deze raad me zelfs aan om te stoppen met fietsen; alleen nog recreatief met een hartslag van 110. Maar dan kom je helemaal niet vooruit.
Voor de hoge bloeddruk neem ik nu forzaten 40/10. De bovendruk is goed onder controle, maar de tegendruk minder.
Sinds april neem ik ook simvastatine voor de cholesterol. Ik heb de indruk dat dit pilletje een negatieve invloed op mijn fietspresaties heeft.
Zijn er mensen met dezelfde ervaring?

ottorongo
Forum-lid
Berichten: 2514
Lid geworden op: 27 aug 2011 00:58
Locatie: België

ottorongo 06 sep 2011 00:47

Gallileo2
Ik neem ook simvatatine en men heeft mij verteld, ik heb het ook wel ergens gelezen, dat dit uw spieren kan aantasten in hun energiewaarden , dus vermindering van de aan te wenden energie. Bij mij veroorzaken deze medicijnen tevens een pijngevoel in de benen en dijen (zeg maar de spieren) een gevoel van opgesteven en vastzittende spieren en daartegen neem ik dan weer het co-enzym Q10. Of het helpt , ik weet het niet zeker al heb ik de indruk van toch wel een beetje.

Gebruikersavatar
carel
Forum-lid
Berichten: 455
Lid geworden op: 06 apr 2010 01:33
Locatie: Breda
Contact

Gebruikersavatar carel 06 sep 2011 12:06

Die Q-10 probeer ik nu ook een tijdje. In het begin dacht ik dat het echt wat hielp, maar na verloop van tijd lijkt het effect toch minder. Ik heb het met een enkele dragee (30mg) per dag geprobeerd en met twee stuks, maar kan geen verschil in vermindering van spierpijn ontdekken.

Gisteren bij de huisarts geweest en die heeft me Thyrax voorgeschreven, een schildklier hormoon die het tekort vanwege de slechte werking van de schildklier moet aanvullen. Misschien verdwijnt op termijn die spierpijn in mijn benen dan ook wel. Afwachten dus.

Gebruikersavatar
53x11
Forum-lid HC
Berichten: 8945
Lid geworden op: 28 sep 2005 00:38

Gebruikersavatar 53x11 06 sep 2011 13:01

Het hele concept van het omslagpunt - wetenschappelijk gezien zeker niet onomstreden - is gebaseerd op de autonome sturing van de hartfrequentie. Die autonome sturing is nu juist datgene dat je met B-blokkers beinvloed.
Ik heb beperkt ervaring met trainen met B-blokkers (propanolol meen ik, preventief tegen migraine), maar mijn ervaring is dat de HF nog redelijk normaal stijgt tot 100-110, maar daarna maar zeer langzaam toeneemt, tot max 135 (normaal max 195 ofzo). Van een lineaire stijging met inspanning is dus totaal geen sprake meer.
Volgens mij stel je een interessante vraag, maar die HF-zones kunnen voor jou de prullenbak in vrees ik.
"Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me." T.Krabbé
baanfiets kopen?

bmjw
Forum-lid
Berichten: 9
Lid geworden op: 09 aug 2011 15:45

bmjw 06 sep 2011 15:10

@53x11: Dat lijkt me jammer genoeg een juiste conclusie gelet ook op de "praktijkervaring" van alle anderen.
@anderen: Dank voor jullie reacties

Plaats reactie