Over de wielersport en zijn beoefenaars.

Het dopingtopic 2.0

simic
Forum-lid
Berichten: 1338
Lid geworden op: 22 jan 2008 19:45

simic 19 okt 2008 15:05

Ik vind je wel erg extreem hoor, je kan misschien wel een beetje gelijk hebben, maar kan bij jou dan niks spontaans zijn? Kan een renner niet goed preseteren zonder dat hij zichzelf bewezen heeft?
Je zegt dat uitzonderingen de regel bevestigen maar je zeg tegelijk dat als een renner ineens goed presteerd dat niet kan?? Kijk naar Mosquerra, Andy Schleck vorig jaar 2de Giro, en Cunego 2004 die 1ste werd?

Gebruikersavatar
marconi
Forum-lid
Berichten: 2459
Lid geworden op: 10 mei 2004 14:00

Gebruikersavatar marconi 19 okt 2008 16:05

simic schreef:
Ik vind je wel erg extreem hoor, je kan misschien wel een beetje gelijk hebben, maar kan bij jou dan niks spontaans zijn? Kan een renner niet goed preseteren zonder dat hij zichzelf bewezen heeft?
Je zegt dat uitzonderingen de regel bevestigen maar je zeg tegelijk dat als een renner ineens goed presteerd dat niet kan?? Kijk naar Mosquerra, Andy Schleck vorig jaar 2de Giro, en Cunego 2004 die 1ste werd?


Ik ben alleen extreem GEWORDEN door de FEITEN ! Natuurlijk zijn er natuurtalenten en die zie je langzaam groeien. Het is nu keer op keer bewezen dat veel van die plotseling uitzonderlijke prestaties met doping zijn bereikt. Je moet dan toch wel bijzonder goedgelovig zijn als je deze feiten als incidenten wilt zien. Wat moet je nu met deze vent?.....................

Alexandre Vinokourov


5/10/2008Vinokourov bevestigt comeback
Dopingzondaar Alexandre Vinokourov keert in 2009 terug in het wielerpeloton. Dat heeft hij zondag gezegd in een exclusief interview met Sportweekend. De 35-jarige Vinokourov werd vorig jaar tijdens de Ronde van Frankrijk betrapt op bloeddoping. Hij moest de Tour verlaten en werd voor een jaar geschorst. Op 24 juli liep zijn schorsing af zodat hij in principe opnieuw koersgerechtigd is.

Zulke lieden behoren NOOIT meer terug te keren in welk peloton dan ook. Ik hoop dat de directie van de TdF IEDERE dopingzondaar voor altijd zal weren uit die koers.
Andy Schleck? Ja, wie zal het zeggen. Ook om de Schlecks hangt een lucht van CERA en connecties met Dr. Fuentes.
Cunego? Ja, die presteerde plots enorm goed in de Giro, maar was hij clean? Daarna heeft hij die prestatie nooit kunnen herhalen. Ook hier twijfel ik aan zijn eerlijkheid toen hij die Giro won.
Ik ben bang dat je mij niet goed begrijpt. Ik ben voor een cleane wielersport omdat oneerlijke concurrentie gewoon bedrog is . Ik ben niet de enige die er zo over denkt. Stel eens voor dat iemand een krachtige batterij verstopt zou hebben in zijn frame en een electromotortje in het bracket zou hem helpen tijdens de klim. Vind jij dat eerlijk? Nee natuurlijk. Nou, daarom is doping ook verwerpelijk en omdat dit keer op keer voorkomt vertrouw ik niemand meer. Het komt veel te vaak voor om deze sport nog geloofwaardig te houden.
Die frauderende profs verzieken het totaal voor zichzelf en voor andere cleane renners. Ik zou als sponsor mijn geld niet in de wielersport zetten. Liever in schaatsen. Maar idd, ik bezie nu iedere wedstrijd met een zeker cynisme en besef dat ik een grote kans loop weer een bedrieger te zien winnen.
Zie hier een overzicht van bedrog in de TdF 2008:.............................


Dopinggevallen in de Tour van 2008
De Spaanse renner Manuel Beltran is betrapt op dopinggebruik. Bij de 37-jarige renner van Liquigas zijn bij een controle kort voor de eerste etappe sporen van epo aangetroffen. Dat heeft de Tourdirectie bekendgemaakt. De ervaren Beltran stond na de zevende etappe van vrijdag 26e in het klassement met een achterstand van 3.20 op geletruidrager Kim Kirchen. In aanloop naar de Tour zijn alle renners getest op doping. Beltran wordt door zijn positieve test uit de Tour gehaald en ook ontslagen. Waarschijnlijk betekent het ook het einde van zijn wielercarrière. Liquigas mag gewoon in de Tour blijven. Vorig jaar werden de gehele ploegen van Astana en Cofidis nog uit de Tour gezet nadat Alexandre Vinokourov en Cristian Moreni waren betrapt op doping. Beltran was bezig aan zijn tweede jaar bij Liquigas. Daarvoor kwam hij lange tijd uit voor Discovery Channel. De Spanjaard was een trouwe knecht van Lance Armstrong tijdens vier van zijn Touroverwinningen.

Wielrenner Moises Duenas van Barloworld is in de Ronde van Frankrijk betrapt op doping. De 27-jarige Spanjaard testte na afloop van de vierde etappe positief op epo, zo maakte het Franse antidopingbureau bekend. Duenas, die bezig is aan zijn derde Tour, staat in het algemeen klassement op de negentiende plaats op bijna zeven minuten achterstand van koploper Cadel Evans. Duenas is het tweede dopinggeval in deze Ronde van Frankrijk. Eerder werd zijn landgenoot Manuel Beltran (37 jaar, Luiquigas) positief op epo bevonden. De relatief onbekende Spanjaard werd in de zesde etappe naar Super-Besse verrassend zevende in een groep met favorieten als Menchov en Evans. De Italiaan Ricco won de etappe naar het ski-oord. Duenas is door de organisatie direct uit koers genomen. Hij stond in het algemeen klassement op de negentiende plaats op bijna zeven minuten achterstand van koploper Cadel Evans. De vierde etappe was een tijdrit over 29 kilometer in Cholet. Duenas maakte in 2004 zijn debuut als profwielrenner. Hij boekte in totaal vier overwinningen, waaronder het eindklassement van de Ronde van de Toekomst in 2006.

De wielersport dreunt opnieuw op zijn grondvesten. Het aanstormend talent Riccardo Ricco, tweede in de Giro d'Italia, bewijst dat ook bij de nieuwe generatie renners sommigen de boodschap niet begrijpen. Ricco is tijdens deze Tour de France meerdere keren betrapt op een nieuwe vorm van epo. De 24-jarige coureur van Saunier Duval schreef in deze Ronde van Frankrijk twee etappes op zijn naam. Ricco is met veel machtsvertoon afgevoerd door de Franse politie. Vorig weekeind ontstond al consternatie rond zijn 'verdachte' bloedwaarden die hem tot een uitzonderlijke prestatie dreef op Super-Besse. ,,Er is niets aan de hand. Laat ze maar praten", stelde Ricco na een groots nummer in de eerste Pyreneeënrit. Ricco was één van de renners die onder toezicht van het Franse antidopingagentschap stond. De klimmer heeft al zes controles ondergaan, waarbij ook haarmonsters zijn afgenomen. Wielerploeg Saunier Duval gaat niet meer van start in de Ronde van Frankrijk. Vlak voor de start van de 12e rit maakten de coureurs rechtsomkeerd naar de rennersbus. De beslissing om niet meer te starten is door de ploeg zelf genomen na het dopinggeval van hun teamgenoot Riccardo Ricco.
Die keuze is opmerkelijk. Bij eerdere dopinggevallen rond Beltran (37) en Duenas (27) vervolgden hun ploegen Liquigas en Barloworld gewoon de Tour. “Het is een beslissing van het team en ze is niet opgelegd door de tourorganisatie”, zei sportdirecteur Matxin Fernandez van Saunier Duval. “We schorten alle activiteiten van het team op totdat we weten wat er precies is gebeurd.” De ploeg had al drie etappezeges binnen. Ricco won er twee en Leonardo Piepoli een.

Dimitri Fofonov is de vierde renner die positief is bevonden in de Tour de France. Manuel Beltran, Moises Duenas en Riccardo Ricco gingen hem vooraf. De renner van Crédit Agricole, die 19e werd in het algemeen klassement, testte positief op heptaminol. Fofonov, die de laatste dag van de Tour door het Franse antidopingagentschap AFLD werd ingelicht, zei het product op internet te hebben gekocht tegen krampen. "Hij heeft ons niks laten weten, en heeft de ethische code geschonden", aldus ploegleider Roger Legeay.


Stefan SchumacherDe Duitse Gerolsteiner-renner Stefan Schumacher, die de twee tijdritten won, is betrapt op epogebruik tijdens de Tour de France van dit jaar. Hij is door zijn ploeg geschorst. De AFLD doet momenteel, twee maanden na de Tour, onderzoek naar bloedmonsters van enkele renners, naar verluidt veertien stuks van wie Schumacher er dus één is. Was in de urine van de Duitser niets verdachts gevonden, in zijn bloed werd de nieuwste epovariant CERA aangetroffen. De 27-jarige Schumacher, die in september voor twee jaar bij Quick-Step tekende, wees tegenover persbureau SID de verdachtmakingen van de hand. "Ik hoor hier voor het eerst van. Het is onzin. Het enige dat ik kan zeggen is dat ik me nooit aan doping heb bezondigd."

Leonardo Piepoli is net voor (4 juli) en tijdens de Tour de France (15 juli, een dag na zijn zege op Hautacam) op het gebruik van doping betrapt, zo heeft het Italiaans olympisch comité (CONI) bekendgemaakt. De Italiaan werd op 18 juli ontslagen door Saunier Duval, tegelijk met ploegmakker Ricardo Riccò. Toen Riccò later bekende een epo-variant te hebben gebruikt, zou Piepoli verklaard hebben op dezelfde wijze over de schreef te zijn gegaan. Eind juli zei hij tegenover het CONI echter geen doping te hebben gebruikt. CONI verhoort Piepoli vrijdag nogmaals. Riccò, die zich net als Schumacher had bediend van CERA, werd vorige week voor twee jaar geschorst. Die straf hangt de 37-jarige Piepoli ook boven het hoofd.

De Oostenrijkse wielrenner Bernhard Kohl is, volgens het Franse anti-dopingbureau AFLD, de vierde renner van wie cera-gebruik tijdens de afgelopen Tour de France is aangetoond. De renner van Gerolsteiner, dat de positieve test heeft bevestigd, werd derde in de Tour en zegevierde in het bergklassement. Het resultaat van Kohls B-staal is onbekend. Het Franse anti-dopingbureau AFLD heeft maanden na de Tour de bloedmonsters van meerdere renners nader onderzocht en getest op het nieuwe epoproduct cera. Cera is epo van de derde generatie en was tot voor kort niet opspoorbaar. Kohl werd onlangs gecontracteerd door Silence-Lotto. In de Ronde van Frankrijk verraste de 26-jarige Oostenrijkse klimmer met zijn optreden. Vooral bergop bleek hij een enorme progressie te hebben gemaakt. In het eindklassement werd hij derde achter Carlos Sastre en Cadel Evans. Laatstgenoemde zou het komende seizoen bij Silence-Lotto een ploegmaat van hem zijn geweest. Silence heeft reeds aangegeven dat Kohl er niet meer welkom is.
Autografo Fausto Coppi originale! @ Pavia, augustus 1955

wouterp
Forum-lid
Berichten: 101
Lid geworden op: 03 mar 2006 18:14

wouterp 19 okt 2008 19:01

DC schreef:
Wouterp schreef:Wat mij opvalt in de hele discussie is dat een aantal mensen denken dat ze een overwinning van iemand met zekerheid kunnen toeschrijven aan dope gebruik. Als je dit vanuit wetenschappelijk perspectief bekijket is dit absoluut onmogelijk. n=1 is nooit bewijs, oftewel je kunt geen uitspraken baseren op een steekproef van 1 persoon. Je kunt hoogstens uitspraken baseren op groepen personen. de enige manier om te onderzoeken of epo (of cera of welke vorm van epo ook) ervoor zorgt dat je harder gaat fietsen is twee vergelijkbare groepen wielrennens nemen en de ene groep wel cera geven en de andere groep een placebo. Maar van een individuele renner kun je nooit bewijzen dat hij zijn overwinning aan epo te danken heeft, simpelweg omdat je niet met zekerheid weet hoe hij zou hebben gefietst zonder epo.


Sorry, maar volgens mij gaan hier een paar huizenblokken tegen de vlakte door de bocht die je hier afsnijd. N=1 is natuurlijk een heel stoere statistische uitspraak, maar statistiek is hier deels toepasbaar. Als een mens 5 watt per kg maximaal haalt, dan kan je met 6.5 echt wel zeggen dat er iets niet meer klopt. Dan ben je voorbij het rijk der freaks. En het zijn er elk jaar weer een paar die dat soort idiote waardes halen.

Ik sla mezelf heus niet graag op de borst, maar alle grote dopers van de laatste 10 jaar heb ik voorspeld (en niet alleen ik). Een bepaalde vermogenstoename is niet mogelijk, een lichaam heeft echt wel herkenbare grenzen... Ga mij niet vertellen dat daar geen wetenschappelijke basis voor te vinden is (of ben ik paranormaal?). Een bepaald vermogen per kilo is absurd, zeker als de desbetreffende renner niet eerder zo'n ratio heeft gehad.

"bewijs"heb ik niet, omdat je ze niet op heterdaad pakt, maar er is de laatste 15 jaar geen grote ronde gewonnen zonder Epo of bloeddoping. De snelheden, Watts per kilo, plotselinge tijdrit capaciteiten van klimmers, gerenormeerde doktoren die volhouden dat doping noodzaak is om te winnen, allemaal indicatoren dat er stug gepakt wordt. En dan nog even sterker; Als er zovelen pakken, hoe kan iemand zonder pakken zulke absurde waardes halen dat hij de pakkers klopt (Contador in de Giro).

Keihard is het misschien niet 100%, maar indirecte bewijzen zijn het wel degelijk. Dus ja, als iemand uit het niets opeens 6.4 w per kg haalt en ook ff een tijdrit eruit perst, ja, dan durf ik wel te zeggen dat het zeker is dat ie gepakt heeft.


Ik zeg ook helemaal niet dat je sterke vermoedens kan hebben omdat iemand ineens veel harder is gaan fietsen dan voorheen, maar keihard bewijs dat dit (alleen) door de doping komt heb je niet, zelfs niet als je diegene betrapt op dopinggebruik. Zolas al eerder vermeld zijn er zoveel variabelen die bepalen hoe hard iemand fietst, dat je nooit kan bepalen wat het effect van doping is. Kortom, ik blijf erbij dat je nooit met zekerheid kan zeggen of een individuele renner een ronde of koers heeft gewonnen door dpoinggebruik, je kunt het hoogstens sterk vermoeden.

zombie
Forum-lid
Berichten: 1902
Lid geworden op: 05 mei 2004 11:39

zombie 19 okt 2008 22:00

ik wil over LA nog een laatste opmerking maken en die is zeker in zijn voordeel.

Als je als mens hebt doorgemaakt wat hij heeft doorgemaakt (jeugd,ziekte,enz)
Als ik zijn boeken lees waar hij openhartig hierover schrijft
Als ik zijn inzet zie voor zijn kankerfonds en de ziekte in het algemeen

Als je dan een bedrieger ben, ben je dan eigenlijk nog een mens ?

Vandaar dat ik in LA geloof, het zal mijn beste vriend niet worden maar onwetend dat ik ben heb ik het grootste respect voor deze man.

Amen
<a target="_blank" href= "http://imageshack.us"><img border="0" src= " http://img463.imageshack.us/img463/5630/kelvin2vq.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;"></a> Catch your Ride

dc
Forum-lid
Berichten: 1342
Lid geworden op: 23 jun 2008 01:08

dc 20 okt 2008 10:01

Wurst schreef:@ marconi

Wat moet het zuur en gefrustreerd koers kijken zijn als je met deze instelling voor de tv gaat zitten...

Dus een Andy Schleck die in de Giro 2e wordt in 2007 verdenk jij ook?
Dus Roman Krueziger die de ronde van Zwitserland in 2008 wint verdenk je ook?

Dat zijn juist de dingen waar ik extra van geniet..


Waarom is de dingen zien zoals ze zijn zuur en gefrustreerd? Ik kan enorm genieten van Ricco die wegspuit, ook al weet ik direct dat we een dopinggeva voorbij zien rijden. Om te genieten hoef ik niet te geloven toch?

En ja, tuurlijk zit Andy onder de dope. CSC, zo uit het niets, wat denk jij? Roman Kreuziger, Liquigas, enig idee welke zondaars er al uit die ploeg komen (ook dit jaar!). Ik draai het om, hoe kan je het niet zien? ^^

En Boom? Tsja, ik denk dat hij meedoet met de rest... waarom zou een jonge aardige landgenoot opeens anderszijn? het gaat gewoon om poen, in een keiharde sport waar een mentaliteit hangt die niet fris is.

Oh en om nog wat rotjes af te steken: Breuk komt als renner uit een dope-ploeg (Saiz anyone?), Dekker was besmet (en hoe!).

Geloven? Wat denk jezelf? Of geloven we in wonderen? :)

Gebruikersavatar
scepticus
Forum-lid HC
Berichten: 10391
Lid geworden op: 04 mei 2005 13:32

Gebruikersavatar scepticus 20 okt 2008 12:05

Wat las ik nou over rode bietjes?
"Everybody bought a new bike!"

siemert1971
Forum-lid
Berichten: 241
Lid geworden op: 15 nov 2007 16:14

siemert1971 20 okt 2008 12:07

Liever geld steken in een sport als schaatsen......die zijn allemaal clean....

Allemaal wijzen naar Guljajev omdat ie toen wat bijverdiende door wat stripjes dianabol te verkopen aan een paar Noren. Terwijl de Nederlanders de deur platliepen bij dr Karsten (die ook heel wat bodybuilders begeleidde...goh...)

Valt het dan niet op dat bepaalde schaatsers ook heel goed zijn in een bepaald jaar en daarna niet meer??

Bij interviews..

"het gaat fantastisch!!! zo goed heb ik me nog het hele seizoen niet gevoeld!!! Alles valt nu op zijn plaats"

Ja logisch toch??

misschien zit in de begeleiding ook wel een acting coach...

MVG

Gebruikersavatar
scepticus
Forum-lid HC
Berichten: 10391
Lid geworden op: 04 mei 2005 13:32

Gebruikersavatar scepticus 20 okt 2008 12:13

Siemert1971 schreef:Liever geld steken in een sport als schaatsen......die zijn allemaal clean....


:D
"Everybody bought a new bike!"

Gebruikersavatar
marconi
Forum-lid
Berichten: 2459
Lid geworden op: 10 mei 2004 14:00

Gebruikersavatar marconi 20 okt 2008 19:44

Scepticus schreef:
Siemert1971 schreef:Liever geld steken in een sport als schaatsen......die zijn allemaal clean....


:D

Die zijn in ieder geval nooit positief bevonden! Mischien helpt EPO niet bij de schaatssport.

In dagenlange koersen zoals de Giro, Tdf en Vuelta schijnt het lichaam een tekort aan rode bloedlichaampjes te krijgen en dan wordt er naar EPO of CERA gegrepen om die tekorten aan te vullen. De ene renner schijnt er meer last van te hebben dan de andere en dan wordt het spuiten!
Autografo Fausto Coppi originale! @ Pavia, augustus 1955

simic
Forum-lid
Berichten: 1338
Lid geworden op: 22 jan 2008 19:45

simic 20 okt 2008 21:01

Ik denk dat de controles veel minder zijn waardoor er ook minder wordt gebruikt. Een marathon schaatser die 2 X in de week een marathon heeft zal misschien ook naar andere hulpmidelen grijpen, alleen wordt er denk ik niet zo hard gejaagd op de gebruikers dan bij de wielersport.

Gebruikersavatar
daniel1975
Forum-lid HC
Berichten: 30901
Lid geworden op: 11 nov 2004 14:14

Gebruikersavatar daniel1975 20 okt 2008 21:10

Uit zeer betrouwbare bron weet ik dat er bij het marathonschaatsen vrijwel niet wordt gecontroleerd. Dit toch grote verbazing van vele schaatsers zelf.
Lijkt mij toch ook absoluut een sport waarin gebruikt KAN(!!!!) worden. Twee marathons van een uur is alleen in oktober het geval, daarna wordt het 1 per weekend/week.
Vakantie begint boven de boomgrens!

Gebruikersavatar
amclassic-fan
Moderator
Berichten: 24331
Lid geworden op: 23 jun 2004 17:56
Locatie: Leende

Gebruikersavatar amclassic-fan 20 okt 2008 21:16

Welke amateur sport wordt wel serieus gecontroleerd dan? Bijna al die schaatsers werken nog gewoon in deeltijd. Met wielrennen worden criteriums helemaal nooit gecontroleerd en het afgelopen jaar zijn er nauwlijks controles geweest.
‘Whatever you do, those other fuckers are doing more.’
Afbeelding

Plaats reactie