Over de wielersport en zijn beoefenaars.

De Armstrong soap

nica
Forum-lid
Berichten: 294
Lid geworden op: 16 nov 2010 15:07

nica 12 jan 2011 01:47

Timo 2.0 schreef:
Nica schreef:Ik vind dat kimmage een hoop vind.. maar niet met iets komt.
Als je overleeft van kanker dan wordt het overwonnen genoemd. Dus LA heeft zijn kanker gewoon overwonnen, net als vele andere. Tuurlijk zit dat er een stuk geluk bij. Dat hij toen ook al topathleet was heeft hem ongetwijfeld geholpen, zo ook de positivisme.

Even voor de goede orde: de mensen die ik verloor door kanker ontbrak het hun aan "een stuk geluk" of aan "positivisme"?

Edit: want je uitleg over ziekten die je kunt "afleren" (astma) of die "geen medische oorzaak lijken te hebben" (spierreuma) is interessant maar totaal niet ter zake waar het kanker betreft. Of betwijfel je daar ook de medische oorzaak of denk je dat je die ziekte ook kan afleren? Totaal off-topic maar je bovenstaande bericht triggered bij mij iets negatiefs.


Dat is helemaal niet mijn bedoeling..
Edit: Hele lange post maar zinloos.
Mijn voorganger verwoord het prima.
Overleven van kanker, het winnen van de strijd is een combinatie van geluk, positivisme, en heel hard werken.

Ik wordt dan ook boos op die klimmage die LA neerzet als het ergste wat er is. Iemand de kanker van het peloton noemen is heel laag, en alleen daarom zou de NOS niet met zo'n persoon willen praten. Zeker als je weet dat iemand zelf hard heeft gevochten tegen kanker. Als je dan zegt dat kanker enkel te genezen is met geluk dan laat de stumpert zien het zelf nog niet in zijn omgeving te hebben meegemaakt, of geen enkele medevoelend te hebben naar andere.

Je zult zelf ook moeten toegeven dat demensen waarover je spreekt, keihard hebben gevochten, continu hebben geprobeerd de zon te zien schijnen, maar het geluk niet te hebben gehad. Het is keihard vechten, en positivisme is het enige wapen dat je als persoon hebt. Helaas is de medicatie bij een aantal mensen niet genoeg.

Het is overigens niet zo dat ik er geen kennis van heb, van behoorlijk dichtbij zit ik nu 5 jaar te zien hoe een famillie lid van mij deze strijd aan het strijden is.

wouterp
Forum-lid
Berichten: 101
Lid geworden op: 03 mar 2006 18:14

wouterp 12 jan 2011 09:43

Het is natuurlijk wel zo dat de soort kanker die je hebt uiteindelijk bepaalt hoe groot de kans is om te overleven. Toevallig had LA een soort kanker die, mits je met positivisme en doorzettingskracht de behandeling doorstaat, een zeer goede kans op genezing geeft.
Dus ja, ik denk dat je mentale instelling en fysieke gesteldheid bepaalt of je de zware behandeling kunt volhouden, en nee, "you can't beat the statstics", oftewel als de cijfers aantonen dat bij een bepaalde soort kanker na 5 jaar iedereen overleden is, dan kun je nog zo positief zijn, maar dan zul je het toch niet overleven. Ik denk dat dat bedoeld wordt.

Gebruikersavatar
rob74
Forum-lid HC
Berichten: 5891
Lid geworden op: 13 nov 2007 22:36
Locatie: Utrecht
Contact

Gebruikersavatar rob74 12 jan 2011 11:08

Heeft iemand ooit het boek "Beter" van Maarten van der Weijden gelezen?

In zijn boek komt uiteraard ook het boek van LA voor. Maarten kon helemaal niets met dit boek. Hij begreep LA totaal niet. De termen "fighting the cancer", positivisme en hard werken, zeiden hem niets.

Hij sprak over lijdzaam je ziekte ondergaan. Vertrouwen hebben in je artsen. Zij overwinnen de kanker voor je. Zelf ben je alleen maar lijdend voorwerp. Ik vind de uitspraak van Kimmage over "being lucky" nog niet zo gek. Het geluk een goede arts te hebben en het geluk dat je lichaam goed reageerde op geneeswijze.
Live fast; die young. mijn blog

kxlight
Forum-lid HC
Berichten: 4506
Lid geworden op: 16 nov 2005 22:05

kxlight 12 jan 2011 11:15

rob74 schreef:Heeft iemand ooit het boek "Beter" van Maarten van der Weijden gelezen?

In zijn boek komt uiteraard ook het boek van LA voor. Maarten kon helemaal niets met dit boek. Hij begreep LA totaal niet. De termen "fighting the cancer", positivisme en hard werken, zeiden hem niets.

Hij sprak over lijdzaam je ziekte ondergaan. Vertrouwen hebben in je artsen. Zij overwinnen de kanker voor je. Zelf ben je alleen maar lijdend voorwerp. Ik vind de uitspraak van Kimmage over "being lucky" nog niet zo gek. Het geluk een goede arts te hebben en het geluk dat je lichaam goed reageerde op geneeswijze.


Heb vorig jaar een presentatie van MvdW bijgewoond (en ook zijn boek gelezen) en daar verwerpt hij idd het LA idee. MvdW geeft de artsen alle credits en verder de 'geluksfactor'.

gandalf
Forum-lid
Berichten: 366
Lid geworden op: 08 mei 2004 19:21

gandalf 12 jan 2011 11:45

Ik begrijp de discussie niet zo goed. Het een werkt voor LA, het ander werkt voor MvdW. Heeft er dan 1 gelijk en de ander niet?
It is not a lie if you believe it...

timo2.0
Forum-lid HC
Berichten: 7631
Lid geworden op: 21 jan 2008 15:59

timo2.0 12 jan 2011 11:52

Punt is vooral dat Armstrong wat voor hem werkt presenteert als een universele oplossing.
fietsen doe ik net als een prof,
veel pillen, spuitjes en bloedtransfusies, anders wordt het een sof

kxlight
Forum-lid HC
Berichten: 4506
Lid geworden op: 16 nov 2005 22:05

kxlight 12 jan 2011 12:05

Timo 2.0 schreef:Punt is vooral dat Armstrong wat voor hem werkt presenteert als een universele oplossing.


...en vercommercialiseert...

geer
Forum-lid
Berichten: 1064
Lid geworden op: 21 dec 2005 16:29

geer 12 jan 2011 12:44

Nou ja, en daardoor heeft hij bij een aantal instanties (waaronder het UCI) het stempel 'zielig, dus afblijven' gekregen. Waar andere renners aan het kruis genageld worden, lijkt LA (en nu ook AC---> de Bruyneel Connectie) de dans iedere keer te ontspringen.

gandalf
Forum-lid
Berichten: 366
Lid geworden op: 08 mei 2004 19:21

gandalf 12 jan 2011 12:47

Laat mij dan eens zien waar Armstong dat presenteert? Ik begrijp die aversie van je niet. Hele volksstammen putten hoop uit het Armstrong verhaal. Daar is toch niets mis mee?

En dat vercommercialiseren: welcome to the real world. Resultaat van die vercommercialisering is wel dat er vele miljoenen (tientallen? honderdtallen?) naar kankeronderzoek gaan. Er zijn er maar weinig die dat voor elkaar krijgen.
It is not a lie if you believe it...

Gebruikersavatar
edwin01
Forum-lid
Berichten: 1777
Lid geworden op: 25 mei 2006 17:02

Gebruikersavatar edwin01 12 jan 2011 12:54

Punt is vooral dat Armstrong ontzettend veel middelen genereert t.b.v. kankerbestrijding. Sympathiek persoon? Vercommercialiseren? Gebruikte methode? M.i. niet belangrijk....

Ik ben het overigens grotendeels met Maarten vd Weijden eens: kanker is goeddeels een loterij. De kansen zijn wel te verhogen door de gebruikte medicatie. Het, zeg maar, Tsjakka-element van Armstrong slaat volgens mij meer op het aankunnen van een zo zwaar (en daardoor zo effectief...) mogelijke behandelmethode. Iemand met een bepaalde instelling en conditie zal waarschijnlijk een zwaardere behandeling aankunnen, terwijl iemand anders dan misschien zegt "Als het zo moet, hoeft het van mij niet meer...". In die zin is een bepaalde houding dan wel degelijk kansverhogend.

De waarheid ligt ergens tussen Lance en Maarten in..... Of die in het midden ligt of iets naar links of naar rechts is denk ik niet zo belangrijk.

En wat je ook van Armstrong als persoon mag vinden, ik vond de actie in de Daniel den Hoed van Armstrong voor de proloog van de Tour deze zomer grote klasse...

corniel
Forum-lid HC
Berichten: 4025
Lid geworden op: 10 jun 2007 13:38
Locatie: Sleutelstad

corniel 12 jan 2011 14:13

Kanker(bestrijding) lijdt imho aan het Holocaust-syndroom. De ziekte zou het ergste zijn wat een mens kan overkomen, en het je overkomen is zóó erg dat kritiek, humor, of relativering wordt weggezet zo als in de middeleeuwen blasfemie. De kritiek op de woordkeuze van Kimmage en de "Kanker verziekt je taal" campagne onderschrijven dit.

Ik gun niemand een vroegtijdig einde, laat dat duidelijk zijn. Maar uiteindelijk maakt het niet zoveel uit of iemand sterft door een verkeersongeluk, (verdwaalde) kogel, hartstilstand, herseninfarct, kanker (in welke vorm dan ook), cholera, tbc, hiv, longontsteking, of 'gewoon' griep. Als je de kanker-lobby moet geloven echter, is het krijgen van kanker veel erger dan willekeurig welke andere dodelijke aandoening.

wat LA c.s. (o.a. Pink Ribbon) doen, is kanker op een voetstuk plaatsen. Afschilderen als Het Grote Kwaad. Met grootse shows, glossy's, en duizend-en-een sportevenementen wordt aandacht gevraagd en geld opgehaald voor onderzoek. "Er komt een vrouw bij de dokter" was durf ik te stellen niet zo'n groot succes geworden als de vrouw aan een andere terminale ziekte was gestorven. Dat is prima, zolang e.a. in proporties blijft. Wereldwijd gaan er twee maal zoveel mensen dood aan infectieziekten als TBC dan aan kanker. Er gaat echter meer dan twee maal zoveel geld naar onderzoek naar kanker.

LA heeft van z'n ziekte een Holywood-like succes-verhaal gemaakt. In die persconferentie nog eens aan gedikt met "Zo dat jij en jouw kinderen de strijd met kanker nooit meer hoeven aan te gaan", als ware hij de Lieve HEERE zelf. Tel daarbij op dat het hem ook zelf geen windeieren heeft gelegd, en ik krijg er een onbehoorlijk wrange smaak van in mijn mond.

basko
Forum-lid
Berichten: 438
Lid geworden op: 05 mar 2009 08:28

basko 12 jan 2011 14:22

Goed gezegd Corniel.

Plaats reactie