Alles over vakanties op én met de fiets

Afsluiting fietspad afsluitdijk 1-4-2019 tot 2025 (was 1-4-2022)

Gebruikersavatar
TL@
Forum-lid HC
Berichten: 5923
Lid geworden op: 20 dec 2012 13:15

Gebruikersavatar TL@ 08 feb 2022 09:46

Op het werk hebben wij ook te maken met openbare aanbestedingen en dat heeft als pervers neveneffect dat alles voor de overheid wordt uitgevoerd met zo goedkoop mogelijk materiaal en zo weinig mogelijk werk. Dan komen ze klagen dat ze vroeger pas na 20 jaar aan vernieuwing toe waren en nu al na 10 jaar.

Als we hetzelfde als vroeger aanbieden, krijgen we gewoon geen enkel project meer gegund. Tja, wie zijn schuld is het dan?

Heel af en toe komt er wel nog eens een aanbesteding die plaats laat om technologisch iets meer kwaliteit te leveren (aan een iets hogere prijs) maar dat is erg zelden.

Kortzinnig beleid (een politiek ambt duurt maar 4-6 jaar, dus daarna kunnen ze ergens anders iets gaan verknoeien want ze zijn nooit persoonlijk aansprakelijk, te triest voor woorden) wat blijkbaar typisch is voor de huidige tijd.
Afbeelding

Gebruikersavatar
De Tukker
Forum-lid
Berichten: 1420
Lid geworden op: 18 mei 2017 21:22
Locatie: Enschede

Gebruikersavatar De Tukker 08 feb 2022 16:04

[advocaat van de duivel modus aan]
Zijn we dan bereid om bizar veel meer belasting te betalen om wel 'normale' tarieven te kunnen/willen betalen?
Immers alles en iedereen wil wel meer geld om de zaken goed geregeld te krijgen; de gezondheidszorg wil meer geld, het onderwijs wil meer geld, de cultuursector wil meer geld en zo kun je nog wel een tijdje doorgaan. Maar die moneten moeten wel ergens vandaan komen.
Het zijn uiteindelijk allemaal keuzes die gemaakt worden. En de keus voor het een gaat (meestal) ten koste van het ander.
[advocaat van de duivel modus uit]

Ik ben het er wel mee eens hoor dat het belachelijk lang duurt. Los van de keuzes, doen veel bedrijven het zichzelf aan, door op prijs te concurreren (en dat geldt voor bijna alle denkbare branches).

Wat de overheid hier verkeerd doet is bikkelharde clausules inbouwen die er voor zorgen dat als er budgetten worden overschreden niet zij voor de kosten opdraaien maar de aannemer. En het overschrijden van een termijn ... dusdanig hoge boetes dat de aannemer er wel voor waakt om op tijd de boel op te leveren. En de smoes dat de aannemer 'onverwachte zaken' tegenkomt? Had 'ie z'n voorwerk maar beter moeten doen.

Misschien een beetje kort door de bocht maar in dat soort wetten/maatregelen zit m.i. de oplossing.
Merckx Sallanches64
Cube Reaction Pro 2018

Gebruikersavatar
TL@
Forum-lid HC
Berichten: 5923
Lid geworden op: 20 dec 2012 13:15

Gebruikersavatar TL@ 08 feb 2022 20:57

Antwoord op de advocaat :D
Dat zou waar zijn als de rest van het apparaat gestroomlijnd zou zijn, de interne inefficiente kost echter zoveel meer dan wat er gewonnen wordt met aanbesteding (5 man op een dienst die het werk doen dat ik op een halve dag in de week zonder stress rond zou krijgen,...)


Als de lastenboeken correct en met kennis van zaken geschreven worden, dan zou ik wel meer met je eens zijn (maar dat is dus niet het geval)
Afbeelding

Gebruikersavatar
MarkVeenstra
Forum-lid HC
Berichten: 5637
Lid geworden op: 13 jun 2013 15:05
Locatie: Delft

Gebruikersavatar MarkVeenstra 09 feb 2022 09:31

Maar dan raak je toch aan de kern.
"vroeger" zat de expertise bij Rijkswaterstaat. Daar werd de technische oplossinge bedacht, ontworpen, uitgetekend en tot de bout gespecificeerd. En in de uitvoering kon met nog controleren ook.

Dat moest anders, want op deze manier zou je slimme oplossingen, en innovatie, in de weg staan. De markt kan dat veel beter, zeker als ze gedreven worden tot een kostefficiente oplossing (omdat ze anders het werk niet krijgen).
Dat zou ook prima werken, mits de ingeleverde tenders met de juiste technische expertise beoordeeld zouden worden. Dat kon met de oude experts bij Rijkswaterstaat nog wel gebeuren. Maar de allerbeste ingenieurs konden uiteraard meer verdienen in de markt en daar bovendien leuker werk doen.
Het gevolg, bij een aanbesteding is de controlestap van de ingeleverde tenders van een lagere kwaliteit. Tel daarbij op dat het europees aanbesteed moet worden (dus Engelstalig), dat de selectiecriteria van te voren neergelegd zijn (is goed), waar kosten een belangrijke pijler blijven. Waar vooral de design/build/maintenance contracten een grote mate van onzekerheid in de lange maintenance periode hebben. En dat er uiteraard een beperkt budget uberhaupt beschikbaar is.

En uiteraard, dit is wat gechargeerd. Want er zitten echt genoeg hele slimme mensen bij Rijkswaterstaat. En zeker ook mensen met een bepaald gevoel of hart voor de zaak. Maar in grote lijnen is deze verandering van aanbesteden, en daarmee manier van werken, wel mede debet aan de huidige situatie.
WIND allrounder custom build 2015
Canyon Ultimate AL 2013

Gebruikersavatar
TL@
Forum-lid HC
Berichten: 5923
Lid geworden op: 20 dec 2012 13:15

Gebruikersavatar TL@ 09 feb 2022 10:37

Incompetent bestuur van bovenaf dus (de regering). Incompetentie is dan ook iets wat naar de hele organisatie uitstraalt (trickle down zoals Shimano het graag zegt :D )

Een goede en gezonde organisatie (publiek of privaat, maakt niet uit) begint met een goed beleid. Net daar zit het momenteel fout in zowat elke regering (zakkenvullers en een blik vooruit van maximaal 4 jaar)
Afbeelding

bluv107
Forum-lid
Berichten: 1715
Lid geworden op: 13 aug 2008 15:33
Locatie: Nieuw Oosteinde

bluv107 10 feb 2022 18:06

Zakkenvullers: hou toch op met dit soort flauwekul
It takes an awful lot of money to look this cheap - Dolly Parton

Gebruikersavatar
Nee_Nee
Forum-lid HC
Berichten: 6869
Lid geworden op: 19 dec 2013 20:23

Gebruikersavatar Nee_Nee 10 feb 2022 18:45

Gaat lekker zo, jongens. Tijd om het weer eens over fietsen te hebben

Gebruikersavatar
Lcsmet
Forum-lid HC
Berichten: 13608
Lid geworden op: 30 mar 2009 18:55
Locatie: Het Soete Land van Waes

Gebruikersavatar Lcsmet 10 feb 2022 18:54

Nee_Nee schreef: 10 feb 2022 18:45 Gaat lekker zo, jongens. Tijd om het weer eens over fietsen te hebben
Maar door de incompetente overheid en zakkenvullende politici zal dat over de afsluitdijk niet kunnen voor 2025. :mrgreen:
There's a time to live, but isn't it strange
That as soon as you're born you're dying

Plaats reactie